Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Blog

Zandproblemen voorkomen

Zandproblemen bij paarden

Nu het weideseizoen voor sommige paarden helaas over is, kan je paard zand binnenkrijgen in de paddock. Ook door kort gras op een zanderige bodem kan je paard  zand binnenkrijgen. In deze blog vertellen we je meer over de gevolgen als je paard (teveel) zand binnenkrijgt. 

Lees meer

Stijfheid bij je paard

Stijfheid komt lang niet altijd alleen bij oudere paarden voor en kan verschillende oorzaken hebben. Doordat het veel verschillende oorzaken kan hebben is het soms lastig te achterhalen waar je paard stijf van wordt. Blijf je paard daarom altijd goed observeren. Soms is dat lastig als je je paard dagelijks ziet dus vraag dan een ander om eens met je mee te kijken. We hebben een aantal punten voor je op een rij gezet waar je op kunt letten. Als je regelmatig naar de onderstaande punten kijkt dan haal je veel informatie op over de toestand van je paard.

Lees meer

Wat neem je mee op wedstrijd? Gebruik onze handige checklist!

checklist op wedstrijd

Rijd je wedstrijden maar ben je soms een beetje verstrooid? Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom hebben we een handige checklist voor je gemaakt zodat je niets meer vergeet. Sla hem op op je telefoon of print hem uit en zorg dat je hem altijd bij de hand hebt als je op wedstrijd gaat. Zo ga je relaxed en goed voorbereid op wedstrijd! 

Lees meer

Welke planten zijn giftig voor paarden?

Giftige planten voor paarden

De meeste paarden weten van nature welke planten ze wel of beter niet op kunnen eten. Planten met bijvoorbeeld rode bessen, felle kleuren, een vreemde geur of bittere smaak zullen ze normaal laten staan. Maar soms is de bittere smaak of sterke geur verdwenen als het gedroogd en verwerkt in het ruwvoer zit. In deze blog lees je meer over de giftige planten, struiken en bomen die we hier in Nederland regelmatig tegenkomen. 

Lees meer

GASTBLOG NML Health: De hormonen van je merrie

hormonen merrie

Sommige merries drijven hun eigenaren tot wanhoop tijdens de hengstigheid. Merries zijn soms een stuk lastiger in de omgang en met rijden onherkenbaar vergeleken de periodes om de hengstigheid heen. Dit leidt voor paard en ruiter regelmatig tot grote frustratie. Voor het paard is het vreselijk om bestempeld te worden als pismerrie, vanwege de drang om constant kleine beetjes te urineren en daarnaast is het tonen van agressie ook duidelijk een symptoom van het niet lekker in haar vel zitten. Als eigenaar wordt soms behoorlijk geirriteerd door het chagerijnige gedrag van je merrie tijdens het rijden.  

Wanneer wordt een merrie hengstig?

Een merrie kan gedurende het gehele jaar hengstig zijn. Tussen februari en augustus is dit echter het duidelijkst. Dit hangt samen met de stijgende temperatuur en toenemend zonlicht. Zonnig en warm weer stimuleert de hengstigheid. Deze periode duurt zo’n vijf dagen en wordt gevolgd door de eisprong. Deze ‘laatste fase’ is het moment waarop de merrie ontvankelijk is voor de hengst en gedekt kan worden. Dit is ook het moment waarop zij het meest vruchtbaar is.

De hengstigheid gaat vaak gepaard met het nodige gepiep en gehinnik. Jouw anders zo kalme merrie laat ineens flink van zich horen en met name in het voorjaar zie je dat de hormonen door haar lijf gieren!

Het komt ook regelmatig voor dat merries hun soortgenoten bespringen. Een merrie die haar weide deelt met ruinen wil nog wel eens bovenmatige interesse tonen in haar weidegenoten. Zij draait de ruinen dan regelmatig de achterhand toe en nodigt hen uit haar te besnuffelen. Verder houdt de merrie de staart iets meer opzij waardoor de vulva zichtbaar wordt. De urine van een hengstige merrie is iets troebeler dan normaal en de merrie zakt iets meer door de benen tijdens het plassen. Opvallend is het ‘knipogen’ met de vulva, deze is ook iets roder en wat meer gezwollen dan normaal. In de natuur zijn dit de tekenen voor de hengst dat de merrie vruchtbaar is en dus kan worden gedekt. 

Hormonale klachten van merries

Helaas komen veel eigenaren met merries problemen tegen deze zijn van uiteenlopende aard. De meeste paardenbezitters hebben niet de intentie een veulen te fokken en dan kan een pittige hengstigheid best lastig zijn, zeker als dit maandelijks terugkomt.


Lichamelijke klachten kunnen zijn:

  • - Vermoeid en lusteloos
  • - Opgeblazen buik en vochtophopingen in de benen
  • - Gevoelige flanken/heftig bokken
  • - Veelvuldig kleine beetjes urineren

 

Geestelijke klachten:

  • - Prikkelbaarheid
  • - Jaloezie
  • - Angst/kijkerigheid

 

Voor de paardenhouder die graag een veulentje wil fokken kunnen cyclusproblemen bij de merrie bijzonder vervelend zijn. Hiertoe behoren vooral de merries die zeer onregelmatig hengstig zijn.

Wat kun je doen aan hengstigheidsproblemen?

Merries die onregelmatig hengstig zijn of juist een zeer heftige hengstigheid tonen en waarbij geen sprake is van een lichamelijke afwijking kunnen baat hebben bij kruiden zoals Monnikspeper, Kamille en Zilverkaars die regulerend werken op de hormoonhuishouding en daardoor de vruchtbaarheid verbeteren. Op deze manier kun je gedragsveranderingen rond de hengstigheid aanpakken.

Aanbevolen producten

Deze blog is aangeboden door NML Health en geschreven door Dietske Dijkman. Zij is natuurgeneeskundig therapeut voor dieren bij Dierenwerkplaats. Zij maakt o.a. gebruik van fytotherapie en orthomoleculaire geneeswijzen. Zij is in opleiding om revalidatietrainer voor paarden te worden bij Karin Leibbrandt van 4 Dimension Dressage.

Ze behandelt paarden met diverse fysieke of mentale problemen en is groot fan van de producten van Puur en Phytonics. Deze zet ze regelmatig in bij paarden en honden.