Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Alles over de weerstand van je paard

De weerstand van het paardenlichaam is afhankelijk van een goed werkend immuunsysteem. Als het systeem goed in staat is ziekmakende indringers weg te werken, kan je paard beter sterk en gezond blijven. Hoe dichter een paard bij de natuur staat, hoe beter het afweersysteem werkt. Doordat paarden al eeuwenlang door de mens zijn gedomesticeerd, is het onze taak ze zoveel mogelijk te beschermen en ondersteunen. We moeten ons best doen om zoveel mogelijk hun natuurlijke levensomstandigheden na te bootsen met de mogelijkheden die we nu hebben om het afweersysteem optimaal te ondersteunen. Maar hoe doe je dat?

Een goede start

Veulens worden geboren met een nauwelijks ontwikkeld immuunsysteem. Dit komt doordat er bij veulens bijna geen bloeduitwisseling plaatsvindt in de baarmoeder tussen de merrie en foetus. Bij mensen is dit wel het geval en daarom kunnen baby’s opgroeien met flessenmelk. Voor veulens is het van het grootste belang dat ze na de geboorte binnen 24 uur de biest krijgen, de eerste moedermelk. Hierin zitten de eerste afweerstoffen die via de darm moeten worden opgenomen en dit kan dus alleen de eerste 24 uur. Als een veulen in aanraking komt met ziektekiemen voordat hij enige immuniteit heeft opgebouwd via de biest, wordt hij erg ziek en redt hij het vaak niet.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_20_

Het afweersysteem

Het voornaamste onderdeel van het immuunsysteem zijn de witte bloedcellen. Hiervan zijn 5 hoofdgroepen. Coördinerende cellen, ‘’aanvallers’’ van verkeerde cellen, antistoffen aanmakende cellen, cellen die ‘’de eerste klappen’’ opvangen en gespecialiseerde cellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Paardendrogist Kurkuma (sterk celbeschermende werking). Ga naar de Kurkuma Extra van De Paardendrogist.

Het afweersysteem bestaat uit 3 onderdelen. Ten eerste is er de grens tussen inwendig en de omgeving. Dit is de huid, de slijmvliezen in de luchtwegen, de darmen, speeksel en het maagzuur. De huid zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet in het lichaam kunnen komen. De slijmvliezen vangen een bacterie op en vervoeren deze naar de keelholte waar de bacterie in aanraking komt met stoffen die de bacterie doden voordat deze schade kan toebrengen aan het lichaam. MSM en L-Lysine ondersteunen de natuurlijke afweer en zink bevordert de aanmaak van afweercellen.

Daarnaast is er de algemene afweer. Deze richt zich in het algemeen op alle ziekteverwekkers die in het lichaam voorkomen. Het zijn de witte bloedcellen die de lichaamsvreemde stoffen vernietigen. En als laatste is er nog de specifieke afweer. Deze richt zich op 1 specifieke ziekteverwekker en schiet te hulp als de algemene afweer niet genoeg ziekteverwekkers kan vernietigen. De specifieke afweer maakt gebruik van de lymfocyten in het bloed en het lymfestelsel.

Een ‘’schoon’’ immuunsysteem neemt voedingsstoffen beter op. 2 x per jaar het lichaam ‘’opschonen’’ kan meehelpen voor een betere weerstand. Bijvoorbeeld door een Detox kuur te geven, hiermee help je het lichaam afvalstoffen af te voeren en dus te reinigen. Je paard detoxen kan het beste in het voor- en najaar. De Paardendrogist Detox Mix bestellen.

Producten voor het afweersysteem

Invloeden van buitenaf

Er zijn vele factoren die van invloed kunnen zijn op de weerstand van je paard. Zo kunnen wisselende weersomstandigheden, sociale invloeden, voeding en voedingsschema’s, leeftijd, vaccinaties, ontwormen en met name stressfactoren een behoorlijke aanslag hebben op het immuunsysteem en de weerstand. Een gezond paard kan deze factoren meestal goed opvangen zonder er ziek van te worden. Langdurige stress of ongezonde leefomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het immuunsysteem wordt onderdrukt waardoor de afweer vermindert en je paard sneller ziek kan worden. Dit komt doordat de cortisolspiegels bij chronische stress verhogen. Teveel cortisol kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor de kans op infectieziekten groter wordt en ook de kans op ernstige ziektes.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_21_

Wat kun je zelf doen?

Blijf goed opletten op de uiterlijke kenmerken van je paard. Let hierbij goed op de gezichtsuitdrukking van je paard. Oogt je paard happy? Stress, afstomping en gezondheid kun je vaak aflezen in de ogen. Vergeet niet de rest van het lichaam goed te bekijken en let op de glans van de vacht, is je paard te dik of te dun of heeft hij wondjes of neusuitvloeiing. Maar ook het gedrag is een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van je paard. Is er voldoende energie tijdens de training of zijn er andere opvallende veranderingen in het gedrag. Als je je paard regelmatig goed bestudeerd en in de gaten houdt vallen deze dingen je vaak snel op en ben je er in de meeste gevallen op tijd bij om actie te ondernemen. 

Voor een paard is een constant dagelijks schema van voeding- en training, zelfs tijdens reizen erg belangrijk. Het zijn gewoontedieren en verandering in het dagelijkse schema kan al voor stress zorgen. Een regelmatig en gezond voedingsschema dat is aangepast aan de behoeften van je paard is dus essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. 

Te veel krachtvoer is niet goed en een slecht gebit kan van invloed zijn op het kauwen en dus ook op de darmwerking. Voer ruwvoer van goede kwaliteit en geef onbeperkt schoon water. Voer meerdere keren op een dag. Laat je paard meerdere uren per dag buiten. En te vaak achter binnen rijden met veel stof verhoogt de gevoeligheid voor infecties. 

Heeft je paard stress? Pas bij stress de training aan en voorzie je paard naast training van ontspanning. Pas de training aan, op het niveau van je paard en zorg voor veel afwisseling. Check de sociale factoren in de kudde of op stal. Laat je paard tijdig vaccineren en ontwormen. Voer hierbij een gedegen ontwormschema zodat de organen niet onnodig worden overbelast. Een hele hoop om aan te denken dus, stel een checklist op en werk deze af!

Vitaminen, mineralen, eiwitten- en energie

Voor het behouden van een goede weerstand is een bepaalde hoeveelheid vitaminen- en mineralen in het lichaam noodzakelijk. Met name vitamine B3, B6, zink, magnesium, vitamine C, en omega vetzuren zijn van belang. En dan in de juiste verhouding, waardoor het lichaam optimaal kan blijven functioneren.

Dit betekent dus niet ‘’hoe meer, hoe beter’’. Het geven van te veel van bepaalde supplementen en kruiden kan zelfs gevaarlijk zijn. Houd je dan ook altijd aan de aanbevolen dagelijkse dosering en win van tevoren genoeg informatie in van deskundigen.

Een aangepast en uitgebalanceerd rantsoen, met goed ruwvoer zorgt voor een optimale darmwerking. En ook voor een evenwichtige toevoer van vitaminen-, mineralen-, sporenelementen-, en aminozuren.

Een glanzende vacht is een weerspiegeling van gezonde darmflora. De beste ‘’poetsbeurt’’ van je paard gebeurd aan de binnenkant. Daar kan je met geen borstel tegenop. Ondersteunende producten hiervoor zijn Paardendrogist Optima Forma, NAF Opkikker en Paardendrogist Moorbalans. Onder bepaalde omstandigheden is er een grotere behoefte aan vitaminen- en mineralen, omdat het immuunsysteem dan harder moet werken. Bijvoorbeeld tijdens de herfst- en wintermaanden en tijdens/na een ziekte of een operatie.

Ook zijn essentiële aminozuren bijv. Omega 3 van belang. Met name in de herfst en winter is het geven van extra Lijnzaadolie, of Omega olie met de juiste verhouding Omega 3 belangrijk, omdat je paard dit uit vers gras haalt en dat in de winter te weinig of niet krijgt. Dit zijn bouwstenen van eiwitten voor de huid- en hoorncellen die niet allemaal door het paard zelf te maken zijn. Deze zijn wel nodig voor de grens tussen invloeden van buitenaf en het inwendige paard.

Kom je er niet uit? Vraag dan om hulp voor een gedegen voedingsadvies, hooianalyse of bloedonderzoek bij je dierenarts. Raadpleeg bij ernstige infecties altijd je dierenarts. Shop alle producten van de Paardendrogist.

Producten voor het behouden van een goede weerstand

Kruiden

Eeuwenlang worden kruiden al ingezet bij de ondersteuning van de gezondheid. Bepaalde kruiden kunnen als booster werken voor het versterken van de weerstand, bijvoorbeeld Paardendrogist Wintermix en Paardendrogist Rozenbottel (vitamine C).

Ook zijn er kruiden die kunnen ondersteunen bij herstel en weerbaarheid van het lichaam bij een infectie. Paardendrogist Kleefkruid zorgt voor een verhoogde productie van witte bloedcellen en helpt bij de afvoer van afvalstoffen. Paardendrogist Brandnetel helpt bij de afvoer van afvalstoffen, gezonde spijsvertering en bevat vitamine C en ijzer. Paardendrogist Paardenbloem en Paardendrogist Mariadistel ondersteunen nieren- en lever ook bij het afvoeren van afvalstoffen.

Paardendrogist Anijs, Paardendrogist Foenegriek poeder of zaad en Paardendrogist Foeneknof Zeewier kunnen worden gegeven voor een goede ademhaling en gezonde luchtwegen. Vaak is geeft het voeren van kruiden het beste resultaat als ze voor een langere tijd gegeven worden. Paarden vinden de meeste kruiden vaak smakelijk en door het geven van kruiden krijgt je paard weer toegang tot de middelen die hij anders zelf bij elkaar had gescharreld in de natuur. 

Kruiden ter ondersteuning van een goede gezondheid

Let dus altijd goed op hoe je paard eruitziet, zich gedraagt en wat je hem voert. Kruiden zijn heel gezond en een natuurlijke basis voor de weerstand van je paard. Hoe ondersteun jij je paard? Laat het ons weten. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. 

Ontwerp_zonder_titel_36_

Delen: