Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

De zuiverende werking van Kleefkruid

Kleefkruid

Kleefkruid is een veelvoorkomend plantje in Nederland die je wellicht in de zomer wel eens hebt gezien langs de slootkant of in een weiland. Het zijn die plakkerige plantjes met bolletjes die aan je kleren blijven kleven. Wist je dat veel paarden er dol op zijn en dat het ook nog eens heel gezond is? In deze blog vertellen we je waar je Kleefkruid voor kunt inzetten!

Kleefkruid bloeit in de periode van mei tot oktober en is heel goed voor het afvoeren van afvalstoffen en uitwendige huidproblemen. Ondanks dat het geen officieel erkende geneeskrachtige plant is heeft het wel degelijk een grote geneeskrachtige werking. Vroeger werd het blad van kleefkruid vooral gebruikt om wonden te stelpen. Maar het kan ook goed helpen bij amandelontsteking en lymfe-ontsteking. Tevens heeft het een verzachtende werking bij huidproblemen, allergieën, eczeem en zonnebrand. Het werkt dus ook heel goed bij paarden met staart- en maneneczeem. Dit ondergewaardeerde plantje heeft dus met name een reinigende werking en is dus heel veelzijdig te gebruiken.

Vers lusten paarden het graag, maar denk er om dat je ze er niet te veel van geeft omdat er cumarine in zit. Cumarine is een stof die de bloeddruk verhoogt. Deze stof zit ook in vers (vet) gras en is één van de redenen waarom paarden eerst moeten wennen aan een nieuwe weide. Het is dus gezond om het aan je paard te voeren, maar wel met mate.

kleefkruid_3

De goede eigenschappen van Kleefkruid

- Effectief bij een onzuivere huid, eczeem, ruwe huid, zonnebrand, irritaties en schimmels.

- Het heeft een ontgiftende werking en voert afvalstoffen af.

- Het is ondersteunend voor het afweersysteem en versterkt het lichaam.

- Zorgt voor drainage van de lymfeklieren. Bijvoorbeeld bij opgezette klieren/keel.

- Het heeft een bloedzuiverende werking.

- Het versterkt het immuunsysteem en versnelt herstel tijdens of na ziekte.

- Goede ondersteuning voor blaas en nieren, vochthuishouding en lever.

De ingrediënten van Kleefkruid

Isoflavonen
Dit zijn plantaardige stoffen, een soort van eiwitten, die in allerlei planten en peulvruchten voorkomen. Ze hebben een werking vergelijkbaar met het vrouwelijke hormoon oestrogeen, maar de werking is veel minder krachtig. Ze kunnen een verstoorde oestrogeen balans herstellen en het lichaam beschermen. Isoflavonen kunnen het risico op osteoporose (botontkalking) verlagen omdat ze de afbraak van het botweefsel verminderen.


Flavonoiden
Helpt het lichaam bij afweer tegen giftige stoffen.


Glycosiden (asperuloside)
Zijn biochemische stoffen die alleen in planten voorkomen. Ze zijn opgebouwd uit suiker- en niet suikermoleculen en beschermen tegen insecten, virussen, bacteriën en schimmels en bevatten ook nog eens antioxidanten voor de afvoer van afvalstoffen.


Fenolzuur
Dit zijn antioxidanten die gemakkelijk door de darmwand worden opgenomen en de gezondheid ten goede komen door het lichaam te helpen bij de afvoer van afvalstoffen.


Kiezelzuur/silica
Dit is rijk aan calcium, koper, jodium en natrium. Het is een lichaamsvreemde stoffen opruimer.


Rode kleurstoffen
Met de wortels van kleefkruid kan rode verf gemaakt worden.


Saponinen
Zeepstoffen met een opschonende werking, oplosser/reiniger.

kleefkruid_2

Maak olie of crème van Kleefkruid

Van Kleefkruid kun je zelf eenvoudig een olie of crème maken, die de huid verzacht en verzorgt. Let er bij het aanbrengen op de huid wel goed op dat je je paard er niet mee in de felle zon zet. De huid kan dan enorm verbranden wat erg pijnlijk is voor het paard en het genezingsproces van de huid vertraagt.

Heeft je paard dus eczeem, schimmel of een geïrriteerde huid dan kun je het als crème aanbrengen op deze plekken om de genezing te bevorderen. Vind je het te veel werk om zelf een crème te maken dan kun je ook het verse sap van kleefkruid op de huid aanbrengen. Je kunt het bijvoorbeeld als een kompres op de huid leggen of deppen op de plekken waar dat nodig.


Heb je geen Kleefkruid in de buurt, dan kun je bij ons ook een zak gedroogd Kleefkruid voor je paard kopen! En wist je dat we ook veel gezonde producten hebben die dit plantje als ingrediënt bevatten? Met name producten voor staart- en maneneczeem, een reinigingskuur of in een crème voor wonden. 

Heb jij nog vragen over het gebruik van Kleefkruid of heb je andere vragen? Schroom niet en neem contact met ons op. App 06-21959869 of bel naar onze klantenservice: 050-409 69 96

kleefkruid_1

Producten met Kleefkruid

Delen: