De weerstand van het paardenlichaam is afhankelijk van een goed werkend immuunsysteem. Goede leefomstandigheden, geen stress en goede voeding zijn hiervoor essentieel. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk en hoe zorg je dat je de weerstand van je paard op peil houdt? Lees in deze blog hoe je je paard het beste kan ondersteunen.
Sommige merries drijven hun eigenaren tot wanhoop tijdens de hengstigheid. Merries zijn soms een stuk lastiger in de omgang en met rijden onherkenbaar vergeleken de periodes om de hengstigheid heen. Dit leidt voor paard en ruiter regelmatig tot grote frustratie. Voor het paard is het vreselijk om bestempeld te worden als pismerrie, vanwege de drang om constant kleine beetjes te urineren en daarnaast is het tonen van agressie ook duidelijk een symptoom van het niet lekker in haar vel zitten. Als eigenaar wordt soms behoorlijk geirriteerd door het chagerijnige gedrag van je merrie tijdens het rijden.
Wanneer wordt een merrie hengstig?
Een merrie kan gedurende het gehele jaar hengstig zijn. Tussen februari en augustus is dit echter het duidelijkst. Dit hangt samen met de stijgende temperatuur en toenemend zonlicht. Zonnig en warm weer stimuleert de hengstigheid. Deze periode duurt zo’n vijf dagen en wordt gevolgd door de eisprong. Deze ‘laatste fase’ is het moment waarop de merrie ontvankelijk is voor de hengst en gedekt kan worden. Dit is ook het moment waarop zij het meest vruchtbaar is.
De hengstigheid gaat vaak gepaard met het nodige gepiep en gehinnik. Jouw anders zo kalme merrie laat ineens flink van zich horen en met name in het voorjaar zie je dat de hormonen door haar lijf gieren!
Het komt ook regelmatig voor dat merries hun soortgenoten bespringen. Een merrie die haar weide deelt met ruinen wil nog wel eens bovenmatige interesse tonen in haar weidegenoten. Zij draait de ruinen dan regelmatig de achterhand toe en nodigt hen uit haar te besnuffelen. Verder houdt de merrie de staart iets meer opzij waardoor de vulva zichtbaar wordt. De urine van een hengstige merrie is iets troebeler dan normaal en de merrie zakt iets meer door de benen tijdens het plassen. Opvallend is het ‘knipogen’ met de vulva, deze is ook iets roder en wat meer gezwollen dan normaal. In de natuur zijn dit de tekenen voor de hengst dat de merrie vruchtbaar is en dus kan worden gedekt.
Hormonale klachten van merries
Helaas komen veel eigenaren met merries problemen tegen deze zijn van uiteenlopende aard. De meeste paardenbezitters hebben niet de intentie een veulen te fokken en dan kan een pittige hengstigheid best lastig zijn, zeker als dit maandelijks terugkomt.
Lichamelijke klachten kunnen zijn:
- Vermoeid en lusteloos
- Opgeblazen buik en vochtophopingen in de benen
- Gevoelige flanken/heftig bokken
- Veelvuldig kleine beetjes urineren
Geestelijke klachten:
- Prikkelbaarheid
- Jaloezie
- Angst/kijkerigheid
Voor de paardenhouder die graag een veulentje wil fokken kunnen cyclusproblemen bij de merrie bijzonder vervelend zijn. Hiertoe behoren vooral de merries die zeer onregelmatig hengstig zijn.
Wat kun je doen aan hengstigheidsproblemen?
Merries die onregelmatig hengstig zijn of juist een zeer heftige hengstigheid tonen en waarbij geen sprake is van een lichamelijke afwijking kunnen baat hebben bij kruiden zoals Monnikspeper, Kamille en Zilverkaars die regulerend werken op de hormoonhuishouding en daardoor de vruchtbaarheid verbeteren. Op deze manier kun je gedragsveranderingen rond de hengstigheid aanpakken.
Deze blog is aangeboden door NML Health en geschreven door Dietske Dijkman. Zij is natuurgeneeskundig therapeut voor dieren bij Dierenwerkplaats. Zij maakt o.a. gebruik van fytotherapie en orthomoleculaire geneeswijzen. Zij is in opleiding om revalidatietrainer voor paarden te worden bij Karin Leibbrandt van 4 Dimension Dressage.
Ze behandelt paarden met diverse fysieke of mentale problemen en is groot fan van de producten van Puur en Phytonics. Deze zet ze regelmatig in bij paarden en honden.
De bloedsomloop is een essentieel proces in het lichaam. Het systeem van bloedvaten en de bloedsomloop waardoor het bloed door het lichaam circuleert zorgt voor zuurstof naar de hersenen en dat voedingsstoffen bij de organen komen. Oftewel super belangrijk dat dit proces in het lichaam goed verloopt. Je leest er meer over in deze blog en wat je kunt doen voor een goede bloedsomloop.
Vuurwerk kan voor veel stress en angst zorgen bij onze dieren. Het verschilt per dier hoe op vuurwerk gereageerd wordt. De één blijft heel kalm en rustig terwijl de andere flink gestrest is. Wij geven je een aantal tips om je paard, hond en kat een zo comfortabel mogelijk Oudjaarsdag te laten beleven.
Kurkuma! Wie kent het niet? Lekker door een Indisch gerecht, goed voor jouw gezondheid maar ook heel gezond voor je paard. Lees hier alles over kurkuma en probeer het uit!
Detoxen, je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord? Maar heb jij je paard wel eens een detoxkuur gegeven? Het zorgt dat afvalstoffen die bijvoorbeeld door inentingen, antibiotica of andere medicatie in het lichaam zijn gekomen worden afgevoerd. Als deze afvalstoffen opgehoopt in het lichaam blijven zitten kan dit de weerstand verminderen, ziektes of andere aandoeningen veroorzaken. Eén of twee keer per jaar een schoonmaak van het lichaam door een detoxkuur te geven is dus zeker niet onverstandig! In deze blog lichten we toe hoe je dit met onze natuurlijke kruiden kunt doen!
Heeft jouw paard tijdens de overgang naar het najaar of in het najaar wel eens last van zijn luchtwegen? Hoor je hem kuchen of snotteren? Tijdens deze relatief hoge temperaturen en vochtig weer zijn snotneuzen en kuchjes een veelvoorkomende klacht. Wanneer is het tijd om een dierenarts in te schakelen en wanneer kun je jouw paard tijdelijk te ondersteunen met een fytotherapeutisch supplement? In deze gastblog van PUUR lees je er alles over.
Wat is het verschil tussen homeopathie en fytotherapie?
Pak jij ook graag de klachten van je paard of bij jezelf op een natuurlijke wijze aan? Veel aandoeningen en klachten zijn met natuurlijke middelen goed te behandelen. Deze natuurgeneeswijzen zijn er al zolang de mensheid bestaat en de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. In deze blog vertellen we je meer over homeopathie en fytotherapie.
Wil jij de spieren van je paard ook ondersteunen met een supplement? Maar weet je niet goed wat je paard nodig heeft of wanneer? In deze gastblog van PUUR vind je handige informatie en tips over spierstofwisselig en ondersteuning voor de spieren van jouw paard.
We willen allemaal dat ons paard er mooi en gespierd uitziet en gezonde gewrichten en pezen heeft om blessures te voorkomen. Soms een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen want onze viervoeters zijn gevoelige dieren. Om tot de juiste samenstelling van voer te komen om dit te bereiken is dan ook een uitdaging. Met name bij sportpaarden een belangrijk onderdeel omdat hun spieren, pezen en gewrichten vaak lang en intensief belast worden. Maar ook als je recreatief rijdt moet je dit niet onderschatten. Ongelijke ondergronden in het bos of korte wendingen tijdens een grondwerksessie zijn ook belastend voor de gewrichten, spieren en pezen! Je kunt je voorstellen dat springen het meest belastend is voor een paard. Bij het afzetten en landen op de sprong komen extreme krachten vrij, wat resulteert in extreme schokken door het been. Voor een springpaard is ondersteuning van supplementen dus essentieel!