Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Het verschil tussen homeopathie of fytotherapie

homeopathie of fytotherapie

Pak jij ook graag de klachten van je paard of bij jezelf op een natuurlijke wijze aan? Veel aandoeningen en klachten zijn met natuurlijke middelen goed te behandelen. Deze natuurgeneeswijzen zijn er al zolang de mensheid bestaat en de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. In deze blog vertellen we je meer over homeopathie en fytotherapie. 

Zo lang als mensen bestaan wordt de geneeskracht van planten gebruikt. Met name de Indianen die dicht bij de natuur leefden zijn experts met planten! Om te overleven moesten ze soms planten, struiken en bomen uitproberen, om een bepaalde kwaal of ziekte te bestrijden. Dus werden de planten, bomen en struiken heel secuur geobserveerd en werd er gekeken hoe dieren erop reageerden. Soms met gevaar voor eigen leven werden bepaalde kruiden uitgeprobeerd.  

Nu profiteren we nog steeds van de kennis die de Indianen in die tijd opdeden. Tot ver in de twintigste eeuw ontdekten mensen nog Indiaanse kruiden met een geneeskrachtige werking. Een voorbeeld hiervan is de befaamde dr. Vogel die de Rode Zonnehoed zaden (Echinacea purpurea) uit Amerika heeft gehaald nadat hij onderzoek heeft gedaan bij de Indianen. Thuis na het planten van de zaden kwam hij erachter dat het hele mooie bloemen waren met bovendien een geneeskrachtige werking. Inmiddels is de Echinaforce één van de bekendste producten van A. Vogel. 

Wat is fytotherapie?

Bij fytotherapie worden uitsluitend geneeskrachtige middelen rechtstreeks uit planten gehaald. Sommige mensen noemen het ook wel plantenleer. Allerlei delen van de plant worden gebruikt zoals de wortels, zaden, bessen, schors, bladeren en bloemen. Ieder deel van de plant heeft zijn unieke krachten of kun je in bepaalde tijden van het jaar gebruiken.  

Fytotherapie richt zich specifiek op de ziektesymptomen of het zieke orgaan. Planten en hun werkzame stoffen worden gebruikt om de gezondheid te ondersteunen. De plantendelen worden vers of gedroogd gebruikt om er uittreksels van te maken waarbij hulpstoffen worden gebruikt zoals water, olie of alcohol. Deze uit- of aftreksels van planten, kruiden of delen ervan noemt men een masseraat.  

Bij fytotherapie wordt naar zowel lichaam als geest gekeken, deze moeten samen in balans zijn voor het optimale resultaat. Daarbij kunnen bijvoorbeeld ook geuren van toepassing zijn. De zintuigen zoals geur worden bij fytotherapie dus ook zeker aan het werk gezet. Zo kan de reukzin bepaalde emoties oproepen.  

Fytotherapie producten

Wat is homeopathie?

Homeopathie komt van de Grieken en is als geneesmethode vastgelegd door de Duitse arts Samuel Hahnemann. In de homeopathie gebruikt men zowel plantaardige alsook dierlijke en minerale grondstoffen. Homeopathie richt zich op het specifieke dier of mens en zijn of de specifieke klachten. Hierbij kan er nog een onderscheid worden gemaakt tussen klassieke homeopathie en complex homeopathie. 

Bij klassieke homeopathie wordt er één middel ingezet op basis van de unieke ziektekenmerken van het paard (of mens). Er wordt dus specifiek naar de kenmerken van het individu gekeken omdat dit bij iedereen verschillend kan zijn. Twee patienten of dieren met eenzelfde diagnose kunnen behandeld worden met verschillende homeopathische middelen. Omdat de diagnose per individu kan verschillen door o.a. het psychische en fysieke welzijn, externe factoren zoals bijv. weersomstandigheden en hoe de symptomen per individu eruitzien door de invloed van gebeurtenissen die in hun specifiek leven plaatsvinden bijvoorbeeld. Soms worden verschillende middelen in afwisseling gegeven, maar bij klassieke homeopathie nooit tegelijk. 

Bij complex homeopathie worden meerdere enkelvoudige middelen bij elkaar gevoegd tot één homeopathisch complex. Deze complex middelen zijn op de markt gebracht voor zelfmedicatie van een breed publiek, en prikkelen op een zachte wijze het zelf herstellend vermogen. Door onderzoek is bij deze middelen gebleken dat ze bij de meeste patiënten goed werken. Hierbij is dus minder gekeken naar het individu waardoor de kans op een passend middel kleiner is.  

Wanneer kies je voor homeopathie of fytotherapie?

In de praktijk blijft het voor de meeste paardeneigenaren lastig om bij een blessure, ziekte of andere ongemakken welke ondersteunende producten je het beste kunt gebruiken. Vaak wordt er getwijfeld of er een supplement gegeven gaat worden of niet. Het is bij vele kwalen dan ook van belang een specialist te raadplegen voor een passend advies en niet te veel zelf te gaan uitproberen. Zeker bij het gebruik van homeopathische middelen omdat in de homeopathie ook soms giftige stoffen worden gebruikt. De homeopathische complexen en diverse kruiden die wij ons assortiment hebben van ons eigen merk of van Puur, Phytonics en De Groene Os zijn veilig te gebruiken. Deze producten kunnen wel degelijk een goede ondersteuning zijn voor het lichaam. De doseringen die op de verpakkingen staan zijn volkomen veilig kun je met een gerust hart aan je paard geven. Ook kan het rantsoen van je paard smakelijk en gezond worden uitgebreid met verse kruiden die op dat moment ondersteunend kunnen zijn. Bijvoorbeeld specifieke ondersteuning voor een D-tox kuur in het najaar of juist ter ondersteuning van het immuunsysteem als de ''R'' in de maand zit etc. 

Soms is het ook niet nodig om een keuze maken en kun je uit beide geneeswijzen het beste halen en combineren. Toch moet je met natuurlijke geneeswijzen voorzichtig zijn omdat bepaalde kruiden en tincturen behoorlijk heftig op elkaar kunnen reageren en dan werkt het tegengesteld. Ook dien je je altijd aan de aangegeven dosering te houden. Te veel kan namelijk schadelijk zijn doordat er een verkeerde reactie ontstaat.

Je moet natuurlijk altijd opletten bij het geven van combinaties van (homeopathische) middelen, maar als je meerdere tegelijk geeft is het soms lastig beoordelen wat werkt. Of het lichaam wordt overprikkeld door de verschillende aangeboden stoffen. Het is daarom verstandig om je door een therapeut of dierenarts te laten adviseren. Sommige kruiden matchen gewoon niet met elkaar of met het individu.  

Wat zijn de verschillen tussen homeopathie en fytotherapie?

Het werkingsniveau van fytotherapie verschilt nogal met het werkingsniveau van homeopathie en de bereidingswijze is ook verschillend. Homeopathische middelen werken vaak verfijnder en op een meer energetisch niveau. Minder direct dus en ook meer op de geest. De inhoudsstoffen die je bij de kruiden ziet zijn bij homeopathie nog amper of niet meer voorhanden en hierdoor gaat het minder om de fysieke werking dan bij fytotherapie. Bij fytotherapie gebruik je delen van het verse of gedroogde kruid in de puurste vorm. Een ander verschil is dat in homeopathie ook potenties uit giftige planten en dierlijke stoffen worden bereid. Nog een aantal verschillen op een rij:

  • Homeopathie maakt naast plantaardige, ook gebruik van dierlijke en minerale grondstoffen. Fytotherapie maakt alleen gebruik van plantaardige, natuurlijke middelen en kruiden.
  • Homeopathie kijkt naar het gehele lichaam en niet alleen naar de specifieke klacht. Bij fytotherapie ligt de focus meer op het fysieke ongemak.
  • Homeopathie maakt gebruik van verdunde middelen. Fytotherapie niet.
  • Het principe van homeopathie is dat een middel dat bij een gezond lichaam klachten oproept, een ziek lichaam met diezelfde klachten kan ondersteunen bij het genezingsproces. Het principe van fytotherapie is dat je een ziekteverschijnsel of klacht met middelen met een tegengestelde werking moet bestrijden. 

Wat zijn de overeenkomsten tussen homeopathie en fytotherapie?

Beide geneeswijzen hebben veel overeenkomsten, maar zijn zeker niet hetzelfde. Bij zowel fytotherapie als homeopathie wordt er naar de balans van lichaam en geest gekeken. Beide geneeswijzen gaan ervanuit dat een lichaam alleen gezond kan zijn als de geest ook gezond is. Er wordt dus naar het hele lichaam gekeken in plaats van het symptoom te bestrijden. Beide therapieën maken gebruik van alleen natuurlijke grondstoffen die ook door het lichaam in zijn geheel worden afgebroken en weinig tot geen bijwerkingen hebben. 

Homeopatische producten van Phytonics

Homeopatische producten van De Groene Os

Homeopatische producten van Puur

Delen: