Wat doen als uw paard rotstraal heeft?
- 17 apr. 2024
Rotstraal bij paarden
Rotstraal is een veel voorkomende bacteriële infectie van het straalhoorn die meestal ontstaat door een vieze, natte stalvloerbedekking, een slechte hoefverzorging of te weinig beweging. Ook te diep krabben met een hoevenkrabber kan tot rotstraal leiden.
Rotstraal komt echter ook voor bij paarden waarvan de hoeven wel goed onderhouden worden en lijkt ook samen te hangen met de de vorm van de hoef. Nauwe hoeven lijken gevoeliger voor rotstraal dan brede hoeven. Bij rotstraal neemt de hoeveelheid straalhoorn af: Het rot als het ware weg. Het is het beste om als eerste maatregel het losse hoorn weg te laten snijden door de hoefsmid; de straal is dan weer mooi schoon en kan vervolgens verder behandeld worden met bijvoorbeeld teer. Maar NAF Pro Feet Rock Hard kan bijvoorbeeld helpen de straal te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Om de elasticiteit van het hoorn te verbeteren en de hoef te verzorgen kan er ook gebruik gemaakt worden van Hippo Sol.
Oorzaak van rotstraal
Veel paarden bewegen te weinig waardoor ze gevoeliger zijn voor rotstraal. Ook een slecht stalklimaat met veel ammoniak of een modderige paddock kan aanleiding zijn voor rotstraal. Voldoende beweging, goed bekappen en buitenlucht zorgen voor een goede gezondheid van de hoef. Verkeerd bekappen of een verstoord evenwicht in de voeding- en huisvesting heeft een negatief effect op de hoefgezondheid. Wanneer een paard verkeerd wordt bekapt, snijdt de hoefsmid zoveel van de straal af dat deze zijn werk niet meer doet. Normaal gesproken raakt de straal de bodem wanneer een paard zijn benen volledig belast, maar dit gebeurt vaak niet doordat er teveel wordt weggesneden en het gebruik van hoefijzers. De straal wordt niet actief belast, hierdoor gaat de kwaliteit van de straal achteruit en wordt deze zachter en dus gevoeliger voor infecties.
Behandeling van rotstraal
Wanneer je rotstraal wil aanpakken is het allereerst belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald. Vaak herstelt de straal zichzelf wanneer de oorzaak wordt aangepakt. Daarnaast kan rotstraal over het algemeen goed worden behandeld door de hoefsmid, door middel van het wegsnijden van de ontstoken delen en het herstellen van de hoefbalans. Vervolgens is het zaak om de stal zeer schoon te houden zodat de straal niet in aanraking komt met urine. Ook is het verstandig om de straal regelmatig schoon te spuiten met water. Je kunt een product gebruiken dat helpt om de straal schoon te houden en de weerbaarheid van de straal verbetert. Aangepast beslag en regelmatige controle door een hoefsmid ondersteunen het herstel van rotstraal.
Als de rotstraal niet behandeld wordt, kunnen de diepere lagen in de hoef aangetast worden en kan het hoorn gaan woekeren. In dat geval spreekt men van straalkanker, wat veel moeilijker te behandelen is. Het verschil met rotstraal is dat er bij straalkanker juist een toename van hoorn is.
Voor het droogmaken van de straal/zool is Cavalor Dry Feet een zeer geschikt middel, door de sprayflacon is dit ook handig aan te brengen.
Voorkomen van rotstraal
Met een schone, droge stal en het regelmatig grondig reinigen van de onderkant van de hoeven kun je rotstraal helpen voorkomen. Krab de hoeven uit, spuit de stralen regelmatig schoon en gebruik bij paarden met gevoelige hoeven een middel dat goed diep indringt voor het grondig reinigen van de zool, de witte lijn en oude hoefnagelgaten. Gebruik alleen zalf of teer als de stralen goed schoon zijn. Deze producten sluiten de straal namelijk af, waardoor er vuil en bacteriën ingesloten kunnen raken in de straalgroeves waardoor het probleem juist verergerd wordt.
Om de zool weerbaarder te maken kun je het rantsoen van je paard aanvullen met een voedingssupplement dat de kwaliteit van het hoorn ondersteunt. denk hierbij aan zwavelhoudende voedingsstoffen zoals MSM zwavel en Biotine.
Meer weten over rotstraal?
Heb je nog vragen of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag!