Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Wanneer en welk deken gebruik ik voor mijn paard?

Welk paardendeken opdoen?

De herfst is begonnen. De dagen worden korter, de tempraturen worden lager en voor veel paardeneigenaren is dit het moment om de dekens weer uit de (stal) kast te halen. Maar welke deken is nou het meest geschikt voor mijn paard? Lees het in ons blog!


Belangrijke factoren bij het kiezen van een deken

Het is bij het kiezen van een deken erg belangrijk om met bepaalde factoren rekening te houden, zoals temperatuur, geschoren/ongeschoren vacht, hoeveelheid ‘buitenuren’, leeftijd en de conditie van je paard.

Paarden met een goede en dikke wintervacht, een goede gezondheid en de mogelijkheid tot beschutting tegen regen en wind hebben in principe geen buitendeken nodig. Voor bescherming tijdens echt slechte dagen met extreem koud of veel regen, kan er een deken worden aangeschaft.

Kou gevoelige of geschoren paarden die in de herfst en winter overdag buiten staan hebben een outdoordeken nodig – of als ze op stal staan een staldeken. Als je in de gelegenheid bent de buitendekens te wisselen, dan ligt de keuze voor een staldeken én een outdoordeken het meest voor de hand. Je gebruikt de dekens, afhankelijk van het weer, afwisselend of in combinatie met elkaar. Ben je niet in de gelegenheid om de buitendeken te wisselen of kies je voor gemak, dan is een dikke, goed ademende en vochtafvoerende outdoordeken voor jouw paard ideaal.

Staat je ongeschoren paard in een binnenstal waar hij dagelijks even naar buiten mag? Dan volstaat een dunne, goed ademende en waterdichte outdoordeken. Je kiest hiermee voor gemak en zekerheid: het paard heeft het op stal comfortabel warm, gaat goed beschermd naar buiten en er wordt niemand belast met het wisselen van dekens. Met een dikkere deken heeft een ongeschoren paard het op stal al gauw te warm. Voor geschoren paarden is een dikke outdoordeken het meest geschikt.

Andere factoren zoals leeftijd, conditie en ras kunnen ook meespelen in de dekenkeuze. De leeftijd van een paard is bij het kiezen van een deken ook een belangrijke factor. Oudere paarden hebben over het algemeen minder energie, daarnaast kost het oudere paarden ook meer energie om zichzelf warm te houden. Bij het kiezen van (de dikte van) een deken is het ook belangrijk rekening te houden met het ras. Koudbloedpaarden hebben een dikkere vetlaag en een andere haarstructuur, ze hebben het daardoor minder snel koud in tegenstelling tot warmbloedpaarden.

header_blog_welke_deken_doe_ik_mijn_paard_op_1

Verschillende soorten dekens

Dekens, dekens en nog eens dekens. Ze zijn er in alle soorten, maten en merken. Soms zie je door de bomen het bos niet meer, dit snappen wij heel goed. Hieronder lees je iets over de verschillende soorten dekens en hun functie. 


Staldekens

Na een regenachtige en koude dag komt je paard op stal. Even lekker poetsen, aan het werk en dan zijn “pyjama” aan. Staldekens zijn ideaal voor het gebruik op stal doordat ze zacht zijn en comfortabel zitten. Deze dekens zijn er in verschillende diktes, voor iedere temperatuur en ieder type paard. Staldekens zijn niet waterdicht en het buitenmateriaal is minder sterk dan die van outdoordekens, ze zijn dan ook niet geschikt voor gebruik in de paddock of in de wei.


Ongevoerde outdoordeken

De ongevoerde outdoordeken, ook wel regendeken genoemd, is een waterdichte deken met een 0-grams voering. Deze dekens houden je paard dus droog, maar geven geen extra warmte. Deze dekens kunnen ook worden gebruikt bij paarden die vol in de wintervacht zitten en alleen bescherming nodig hebben op dagen met hele slechte weersomstandigheden. Altijd handig om deze als extra deken erbij te hebben. Ook als het aan het einde van de zomer handig in gebruik als je je paard langer mooi in het zomervachtje wil houden.

 

Gevoerde outdoordeken

Gevoerde outdoordekens worden ook wel winterdekens genoemd. Deze dekens zijn waterdicht en verkrijgbaar met een vulling van 50 tot 500 gram. De dikte van de deken bepaal je aan de hand van de buitentemperatuur en de behoefte van je paard. Een paard dat het snel warm heeft doe je namelijk geen plezier met een deken van 500 gram, ook al is het buiten 20 graden onder nul. Winterdekens zijn waterdicht en houden je paard dus niet alleen warm maar ook droog! De dekens hebben een hele sterke stof en gaan lang mee.

 

Dekenindicator

Om je te helpen bij het kiezen van een juiste dikte van de deken, hebben wij een handige dekenindicator voor je.

>15 graden

Geen deken of een ongevoerde regendeken (0g) bij slecht weer/veel regen.

10 - 15 graden

Dunne deken met een vulling van 0, 50 of 100 gram

0 - 10 graden

Medium deken met een vulling van 200 tot 300 gram

< 0 graden

Dikke deken met een vulling van 300 tot 400 gram

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_11_

Onderdekens/Liners

De warmte van een outdoordeken met een “linersysteem” kun je aanpassen door het toevoegen van een onderdeken. De onderdekens/liners zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Van zowel Bucas als Horseware heeft de Paardendrogist dekens met het linersysteem.

Het linersysteem werkt als volgt:

- Kies van Bucas of Horseware een (ongevoerde) regendeken die geschikt is voor het linersysteem.
- Kies een liner die geschikt is voor de (buiten)tempratuur. Vervolgens kun je aan de hand van de temperatuur een liner kiezen.
- Bevestig de liner aan de outdoordeken, dit voorkomt dat de deken gaat schuiven. Deze kun je aan de regendeken bevestigen.
- Wissel indien nodig de liner met een andere liner die geschikt(er) is voor de tempratuur. Op deze manier heeft je paard het niet te koud of te warm. Wel zo prettig voor je trouwe vriend(in)!
Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_4__1

Bucas Smartex dekens zijn sterke waterdichte dekens, gemaakt van “Ballistic Nylon” stof, en voorzien van een “Stay-Dry” voering. Deze binnen voering is gemaakt van "Stay-Dry" fleece, die het zweet snel afvoert. Hierdoor kun je de Bucas Smartex dekens direct na het rijden gebruiken en heb je geen zweetdeken meer nodig. Het zweet/vocht wordt opgenomen in de bovenste laag van de fleecestof en zal geleidelijk aan door de buitenstof verdampen. Er blijft altijd een droge laag op de vacht waardoor jouw paard, ondanks extreem zweten, nooit af kan koelen. 

Door de speciale "Stay-Dry" voering heb je altijd een droge laag op de vacht van het paard en deze “Stay-Dry” geeft al 10 graden extra warmte. Mocht je denken dat de deken niet warm genoeg is dan kun je altijd nog een onderdeken, de "Select Quilt" gebruiken. Deze heeft speciale bevestigingspunten zodat je de onderdeken aan de buitendeken kunt bevestigen. Ook zijn deze dekens te verkrijgen als “Smartex Big Neck”, voor paarden met veel hals.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_5_

Zweetdeken

Vaak is het fijn om een bezweet paard een deken op te doen. Een zweetdeken is te vergelijken met een badjas en is erg handig na een training of een douche. Deze dekens zijn vaak van fleece of microvezel gemaakt en nemen het vocht op en voeren het snel af. Ook erg handig en functioneel te gebruiken tijdens het transport.


Uitrijdeken

Het kan voor het paard fijn zijn om tijdens de warming-up of cooling-down een deken op te hebben, vooral als de tempraturen dalen. Hiervoor zijn speciale uitrijdekens ontwikkeld. Ook verkrijgbaar in waterdichte uitvoeringen om ervoor te zorgen dat de spieren van het paard niet te snel afkoelen tijdens een ritje in de regen.

 

Waterdichtheid bij de dekens

Elk dekenmerk heeft zijn eigen manier om dekens waterdicht te maken. Maar vrijwel alle dekens worden waterdicht gemaakt door het aanbrengen van een waterdichte coating op de buitenzijde van de deken. Er zijn verschillende soorten coating die kan worden toegepast op een deken, waarbij elke merk zijn eigen coating heeft ontwikkeld:

 

Aquatrens

Aquatrans bestaat uit twee lagen. De binnenste laag trekt water aan, waardoor zweet van het paardenlichaam wordt afgevoerd. De buitenste laag zorgt ervoor dat er geen water de deken binnen kan dringen en maakt de deken gegarandeerd waterdicht. Deze manier van coating wordt gebruikt door onder andere het merk Horseware.


Teflon

Teflon is een gepatenteerd plastic laagje dat de deken gegarandeerd waterdicht maakt (tot 5000 mm/m2). Teflon is ademend en vuil hecht zich moeilijk aan deze waterdichte coating, die bevestigd is op de buitenzijde van de deken. Deze manier van coating wordt gebruikt door Bucas.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_6_

Waarom is mijn deken dan toch lek?

Doordat de waterdichte laag aan de buitenkant van de deken zit, is deze onderhevig aan slijtage. Het op en af doen, rollen, spelen, elkaar kriebelen, enzovoort heeft allemaal invloed op de coating. Bij elke activiteit ontstaan er kleine beschadigingen aan de coating. Vooral wit zand is een grote boosdoener. Dit zand is ideaal voor in de bak en paddock doordat het snel droogt, maar door de structuur van het zand beschadigt deze de waterdichte laag.

Het veroorzaakt minuscule beschadigingen die bij elkaar ertoe kunnen lijden dat de deken niet meer 100% waterdicht is. Maar ook (verkeerd) wassen kan de coating beschadigen waardoor de deken niet meer gegarandeerd waterdicht is.

Bij hevige regenval kunnen dekens doorlekken op de naden, deze zijn namelijk vaak doorgestikt en dan niet 100% waterdicht. Ook kan er bij extreem weer water onder de deken slaan. De deken is dan dus niet lek. Check dit altijd nog even goed voordat je denkt dat de deken een beetje lek is.

Ontwerp_zonder_titel_37_

Tips voor het onderhouden van je deken

Een goede deken is een dure aankoop, onderhoud is dus erg belangrijk bij je deken. Je wilt natuurlijk dat de deken zo lang mogelijk mee gaat. Hieronder een aantal tips voor jou om zo lang mogelijk plezier te hebben van je mooie deken.


Zand afborstelen

Als je paard veel op zand staat is het aan te raden om het zand regelmatig met een zachte borstel van de deken af te borstelen. Hiermee voorkom je dat zand gaat schuren op de deken en de buiten laag beschadigt.

 

Hang de deken op

Door het opvouwen van de deken kan het vuil en zand op de deken gaan schuren. Het beste is dus om je deken op te hangen. Wil je de deken opbergen voor een langer periode? Zorg dan dat de deken schoon en gewassen is, en je de deken opbergt in een droge, geventileerde ruimte.

 

Repareer beschadigingen

Beschadigingen verkorten de levensduur van de deken. Repareer deze zo snel mogelijk. Heeft je paard staan stoeien met een ander paard en zit er een scheur in de deken? Plak deze dan met verkrijgbare reparatiesetjes. Behandel dekens met een impregneermiddel om de waterdichte coating te herstellen.

 

Vermijd de hoge drukspuit

Veel mensen spuiten hun deken af met een hoge drukspuit, niet doen! De harde straal kan ook de coating beschadigen.

 

Breng je deken naar een wasserette

De wasserette heeft ervaring heeft met het wassen van paardendekens. Deze zal de deken wassen aan de hand van de wasvoorschriften en kan de deken ook behandelen met een middel om de waterdichte coating te herstellen.

 

Zelf de deken wassen

Natuurlijk kan je ook zelf de deken wassen. Verdiep je dan eerst in de wasvoorschriften van de fabrikant. Te heet wassen of te heet drogen zal namelijk de deken beschadigen. Op de sites van de fabrikanten staan de wasvoorschriften genoemd. Bedenk ook dat een dekenwasmiddel niet automatisch een middel is dat de waterdichte coating herstelt. Als je de deken wel zelf wast doe deze dan niet in de droger en behandel na het wassen de deken met een impregneermiddel. Voor dekens zijn speciale middelen om de deken te wassen en te impregneren.

Welke maat deken moet ik hebben?

De verschillende merken hebben ook weer verschillende maten dekens. Het is erg belangrijk dat de deken van jouw paard goed is. Zo voorkom je schuren en bij een goede maat blijft je paard ook daadwerkelijk warm. Bekijk in dit blog de verschillende maattabellen van de merken en zorg voor de goede maat!

Bekijk hier een selectie van onze dekens

Twijfel je over de maat, pasvorm of dikte van de deken?

De juiste pasvorm, maat of dikte van je deken bepalen kan best lastig zijn. De klantenservice van de Paardendrogist helpt je graag bij het kiezen van de juiste deken. Wil je een persoonlijk advies over de deken? Neem dan contact op via Whatsapp, telefoon of via de mail. 

Delen: