Jaargetijden

Kiyoh 8.3

Hoe kies je het juiste vliegenmasker voor je paard?

vliegenmasker kiezen

De laatste jaren zijn er veel verschillende soorten vliegenmaskers op de markt gekomen met ieder hun unieke eigenschappen. Tevens heeft ieder paard een ander hoofd dus belangrijk om te kijken welke goed past. Net als bij het passen van een deken of het kiezen van je eigen rijlaarzen is het kiezen van de juiste vliegenkap ook belangrijk.  

Naast dat je de juiste maat moet kiezen, kun je paarden ook onderverdelen in 4 types. Zo is er voor ieder paard iets geschikts.

Lees meer

Hoe bereid ik mij voor op de komst van een veulen?

Het is weer de tijd van het jaar dat er veel veulentjes worden geboren! Een prachtig gezicht die vrolijke rond dartelende veulens in de wei. Maar voordat het zo ver is moet het veulen gezond op de wereld komen en hoop je natuurlijk dat je merrie er ook goed vanaf komt. Voor iedere fokker altijd weer een spannend moment. In deze blog geven we je tips hoe je je kunt voorbereiden op de komst van je veulen en wat belangrijk is in de eerste dagen en maanden.

Lees meer

Waarom een detoxkuur goed is voor je paard

Detoxkuur voor een paard

Afvalstoffen worden in het lichaam opgeslagen en kunnen op den duur zorgen voor verschillende kwaaltjes en een verminderde weerstand. Inentingen, antibiotica en narcose zijn bijvoorbeeld grote veroorzakers van afvalstoffen in het paardenlichaam. Om van die afvalstoffen af te komen kun je je paard een detox- of ook wel drainagekuur geven. Dit is een reinigingskuur die er voor zorgt dat afvalstoffen los worden gemaakt en worden afgevoerd. De detox kun je dus zien als een grote “voorjaars- of najaarsschoonmaak” voor het lichaam van je paard. Na deze schoonmaak kuur is het lichaam vrij van afvalstoffen en worden voedingsstoffen, supplementen en medicijnen beter opgenomen.

Lees meer

Hoefverzorging in de winter

Wellicht heb je het spreekwoord ‘No foot, no Horse’ wel eens gehoord. Daarmee wordt bedoeld dat je de hoeven van je paard kunt vergelijken met de fundering van je huis. Goede hoeven zijn van levensbelang voor het paard. Ze dragen het lichaam en zorgen dat het paard kan bewegen. Goede hoefverzorging is dus het hele jaar super belangrijk maar in de winter heb je met andere omstandigheden te maken dan in de zomer. Waar let je op om te zorgen dat je paard goede hoeven houdt in de winter? En hoe ga je om met vorst en sneeuw?

Lees meer

Je paard ondersteunen met kruiden tijdens de winter

Net als mensen kunnen paarden ook tijdens de winter wat minder weerstand hebben en sneller ziek worden. Gelukkig kun je je paard met met kruiden op een natuurlijke manier ondersteunen tijdens de winter. Meer weten over hoe je dit kunt doen? In onze blog lees je er alles over.

Lees meer

Gastblog van PrimeVal: Voorkom een winterdip met vitamines en mineralen

winterdip

Voorkom een winterdip met vitamines en mineralen

De winter is aangebroken. De weersomstandigheden veranderen en daarmee waarschijnlijk de voeding en verzorging van je paard ook. In het najaar verandert de samenstelling in het gras of komt je paard misschien meer op stal of in een paddock te staan. Dat betekent een grote verandering in het rantsoen en de dagelijkse beweging. Om te zorgen dat je paard toch voldoende voeding, vitamines en mineralen binnen krijgt kun je deze verandering opvangen met het geven van (meer) ruwvoer, krachtvoer en/of supplementen.

Lees meer

Maak een kerstdiner voor je paard

Wellicht is je paard al blij met zijn standaard voer, maar hoe leuk is het om je paard tijdens de kerst ook een heerlijk kerstdiner te geven! Je kunt hem een lekkere emmer slobber geven, maar je kunt ook even iets meer moeite doen. In deze blog vertellen we hoe jij een culinair kerstdiner voor je paard kunt maken!

- MET VIDEO- 

Lees meer