Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Luizen, Teken en Mijten bij Paarden

Luizen, teken en mijten bij paarden

Ontdek alles over luizen, teken en mijten bij paarden in deze diepgaande blog. Wij bieden essentiële informatie over identificatie, symptomen, preventie en effectieve behandelingen. Leer hoe u uw paarden kunt beschermen tegen deze veel voorkomende parasieten en zorg voor het welzijn en de gezondheid van uw paard.

 

Luizen

Luizen zijn kleine parasieten die specifiek op het paard leven. Ze zijn te identificeren door hun bewegingen in de vacht en door de aanwezigheid van witte neten (eitjes) die aan de haren kleven. Twee soorten onderscheiden zich: steekluizen, die zich met bloed voeden, en bijtluizen, die van huidschilfers leven. Het opmerken van deze parasieten vereist aandachtige observatie.

Symptomen en gezondheidseffecten

Symptomen en gezondheidseffecten van parasitaire aandoeningen zoals luizenbesmettingen bij paarden strekken zich verder uit dan alleen oppervlakkige irritaties. Naast de intense jeuk, die kan leiden tot constante onrust en discomfort bij het dier, kan een ernstige besmetting resulteren in aanzienlijk haarverlies. 

Dit haarverlies is niet alleen een esthetisch probleem, maar kan het paard ook kwetsbaarder maken voor weersomstandigheden en andere externe factoren. Bij aanhoudende en zware infestaties kunnen paarden zelfs symptomen van bloedarmoede ontwikkelen, een toestand die de gezondheid en het prestatievermogen van het paard ernstig kan ondermijnen. Deze conditie manifesteert zich door bleekheid van de slijmvliezen, vermoeidheid en een algemene afname van de vitaliteit.

Bovendien kunnen gedragsveranderingen zoals voortdurend krabben, schuren of wrijven duiden op een onderliggende parasitaire infectie. Deze gedragingen kunnen leiden tot wondjes of schaafwonden op de huid, waardoor het risico op secundaire infecties toeneemt.

Behandeling

Start de behandeling met een anti-parasitaire shampoo of spray. Het is belangrijk om alle spullen van het paard, zoals dekens en borstels, grondig te reinigen en te ontsmetten. In ernstige gevallen kan een dierenarts medicatie voorschrijven.

Heeft jouw paard een luizenbesmetting en wil je liever niet direct wassen met een chemisch middel? Probeer dan onze Paardendrogist Anti-Parasiet!

Preventie

Stress kan een significante impact hebben op het immuunsysteem van het paard, waardoor de weerstand tegen allerlei infecties, waaronder luizen, afneemt. Paarden/pony’s krijgen vaak luizen op het moment dat de weerstand laag is (bijvoorbeeld door een verhuizing). Weet je dat er een stressperiode aankomt? Begin dan alvast met het geven van weerstandverhogende producten!

Het versterken van de algemene gezondheid en weerstand van het paard is de sleutel tot het voorkomen van luizen en andere parasitaire infecties. Dit kan worden bereikt door het zorgen voor een gebalanceerd dieet rijk aan essentiële voedingsstoffen, voldoende rust en herstel, en regelmatige lichaamsbeweging. 

Daarnaast kunnen weerstandverhogende supplementen of producten een waardevolle toevoeging zijn aan het dieet van uw paard, vooral in tijden van verhoogde stress of veranderingen in de omgeving.

 

Teken

Teken vormen een ernstige bedreiging voor paarden, vooral tijdens de warmere maanden wanneer deze parasieten het meest actief zijn. Deze kleine, spinachtige wezens voeden zich met het bloed van hun gastheren en kunnen gevaarlijke ziekteverwekkers overdragen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. 

Het is van cruciaal belang om uw paard regelmatig te controleren op teken, vooral na tijd doorgebracht te hebben in gebieden met hoog gras of dichte struiken waar teken graag verblijven. Een effectieve manier om vroegtijdige identificatie en verwijdering te waarborgen is door de vacht van uw paard systematisch te doorzoeken met uw handen of een kam na elke blootstelling aan mogelijke tekenhabitats.

Symptomen en gezondheidseffecten

Een tekenbeet kan bij paarden verschillende reacties veroorzaken. Op de plaats van de beet kan irritatie of een zwelling ontstaan, wat kan leiden tot ongemak of jeuk. Belangrijker is dat als de teek ziekteverwekkers zoals Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme, bij zich draagt, dit ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. 

Symptomen van de ziekte van Lyme bij paarden kunnen variëren van lethargie en onverklaarbare kreupelheid tot koorts en zwelling van de gewrichten. Vroege detectie en behandeling zijn essentieel voor een succesvol herstel, daarom is het belangrijk om alert te blijven op deze symptomen en bij twijfel een dierenarts te raadplegen.

Behandeling

Met de verlenging van de teken actieve periodes en de stijging van Lyme-gevallen is het van essentieel belang om een actieve houding aan te nemen in de bescherming tegen tekenbeten. Dit omvat het regelmatig controleren van het paard op teken en het zorgvuldig verwijderen van alle gevonden teken met een tekentang, om de kans op ziekteoverdracht te verminderen. 

Onze gedetailleerde gids teken bij paarden biedt uitgebreide informatie over de verschillende aspecten van teken, inclusief effectieve verwijderingstechnieken en preventieve maatregelen. Het is belangrijk om een dergelijke tekenverwijderingstool bij de hand te hebben in uw stal of wanneer u met uw paard reist.

Preventie

Preventie is de meest effectieve strategie om uw paard te beschermen tegen de dreiging van teken. Als u in een gebied woont waar tekenoverlast hoog is, is het raadzaam om preventieve maatregelen te treffen. Producten zoals de Tedax Spray kunnen een effectieve manier zijn om teken af te weren. 

Deze producten kunnen een beschermende laag vormen over de vacht van het paard, waardoor teken zich minder makkelijk kunnen hechten. Bovendien kan het regelmatig toepassen van dergelijke preventieve behandelingen helpen om te voorkomen dat teken die zich al op het paard bevinden, kunnen bijten en zich voeden. Het is ook raadzaam om de omgeving van het paard te onderhouden door hoog gras en struikgewas rond de weide te verminderen om de habitat van teken te minimaliseren.

 

Mijten

Mijten zijn microscopisch kleine parasieten die een significant probleem kunnen vormen in de paardenverzorging. Deze beestjes zijn niet alleen irritant voor het paard, maar kunnen ook ernstige huidproblemen veroorzaken. Ze graven zich in de huid waar ze gangetjes vormen en eitjes leggen, wat resulteert in intense jeuk en ongemak. 

Dit probleem wordt vaak waargenomen bij paarden met langere vachtharen, zoals de 'sokken' bij bepaalde rassen. De aanwezigheid van mijten wordt vaak gedetecteerd door het waarnemen van het paard dat zich excessief schuurt tegen objecten of heftig stampt met de benen om de jeuk te verlichten.

Symptomen en gezondheidseffecten

Mijtenbesmetting kan leiden tot een reeks van onaangename symptomen en gezondheidseffecten voor uw paard. Het meest opvallende is het intense krabben of schuren, en het stampen met de benen als poging om de jeuk te verlichten. 

Paarden met sokken zijn bijzonder gevoelig voor deze parasieten omdat mijten zich gemakkelijk nestelen in langere haren en de vochtige omstandigheden daaronder. Naast de zichtbare huidveranderingen zoals roodheid en ontsteking, kunnen ernstige mijtenbesmettingen leiden tot verdere huid degradatie, haarverlies, en zelfs de vorming van zweren door het voortdurende krabben.

Behandeling

De behandeling van mijten bij paarden vereist een gerichte aanpak. Het scheren van de getroffen gebieden kan noodzakelijk zijn om de effectiviteit van de behandeling te verhogen, vooral bij paarden met lange vacht in de sokken. Dit maakt het gemakkelijker om de mijtbestrijdende producten direct op de huid aan te brengen en verzekert een betere penetratie van het medicijn.

Deze producten dienen strikt volgens de instructies te worden gebruikt. In gevallen van ernstige besmetting of als er geen verbetering optreedt na initiële behandelingen, is het cruciaal om een dierenarts te raadplegen. Een professional kan een passende behandelstrategie voorstellen, mogelijk inclusief orale medicatie of andere geavanceerde therapieën.

Preventie

Preventie speelt een essentiële rol bij het controleren van mijtenbesmettingen. Regelmatig gebruik van producten zoals de PrimeVal Parasite Spray kan een effectieve maatregel zijn om mijten op afstand te houden. Het handhaven van een schone en droge omgeving voor uw paard is ook van cruciaal belang. 

Zorg ervoor dat de slaap- en rustplaatsen vrij zijn van vocht en vuil, aangezien mijten gedijen in vochtige omstandigheden. Regelmatige controles en schoonmaakroutines helpen niet alleen bij het voorkomen van mijten maar ook andere parasitaire infecties. Het is ook verstandig om nieuwe paarden te isoleren en te controleren voordat ze in contact komen met uw kudde om kruisbesmetting te voorkomen.

 

Algemene regels

De effectieve aanpak tegen luizen en mijten bij paarden vereist meer dan alleen het dier zelf te behandelen. Het is cruciaal om ook hun omgeving aan te pakken: desinfecteer grondig de dekjes, borstels, dekens, en de stal. Zonder deze essentiële stap loop je het risico dat je paard binnen korte tijd opnieuw besmet raakt.

Daarnaast speelt de weerstand van het paard een sleutelrol in de gevoeligheid voor besmettingen. Paarden en pony's met een verlaagde weerstand zijn aanzienlijk vatbaarder voor parasieten. 

Zorg daarom voor een sterke algemene gezondheid en verhoog de weerstand van je paard door middel van een gebalanceerd dieet, voldoende rust en beweging, en ondersteun waar nodig met natuurlijke supplementen zoals specifieke kruidenmengsels. Deze gecombineerde aanpak helpt niet alleen bij de bestrijding van huidige parasitaire uitbraken, maar dient ook als preventie tegen toekomstige besmettingen.

Als u aanvullende informatie nodig heeft over producten om deze parasieten te bestrijden, neem dan contact op met ons team.

Paardendrogist Anti Parasiet

Delen: