Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Het verschil tussen lijnzaad- en zonnebloemolie

Het verschil tussen lijnzaad- en zonnebloemolie

Waarom olie?

Door dagelijks een scheut olie aan het voer van je paard toe te voegen geef je niet alleen een lekkere extra, maar ben je ook supergezond bezig! Waarom? Omdat de essentiële vetzuren in de olie het paard ondersteunen bij de afweer tegen infecties, bijdragen aan de spijsvertering, een gezonde vacht en soepele spieren & gewrichten. Hierbij is het dus belangrijk dat je voor de juiste olie kiest, lijnzaadolie dus. Hou je wel aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Een te grote hoeveelheid van iedere olie kan laxerend werken en brengt ook de omega verhoudingen uit balans.

Verschil lijnzaad- en zonnebloemolie

Lijnzaad geeft de gezondheid van je paard een boost. Het grootste verschil tussen lijnzaad- en zonnebloemolie is de verhouding van de omega oliën hierin. Lijnzaadolie bevat vooral omega 3, wat voor een vermindering van ontstekingen en een verbeterde vruchtbaarheid, huid en vachtkwaliteit kan zorgen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6 wat juist ontstekingsbevorderend kan werken. Hierdoor zijn beide oliën niet met elkaar te vergelijken. Bestel Paardendrogist Lijnzaadolie hier.

Over lijnzaadolie

Lijnzaadolie is één van de meest gebruikte oliën bij paarden en dat is niet voor niets! Om het paardenlichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren is het geven van de juiste hoeveelheid omega 3 belangrijk. Ook de verhouding met omega 6 is erg belangrijk, een tekort aan omega 6 kan ook problemen veroorzaken. Juist een goede combinatie van omega 3 en 6 zorgt voor de ideale aanvulling voor je paard. Doordat lijnzaadolie deze combinatie van omega’s bevat is lijnzaadolie de betere keus voor je paard.

De voordelen van lijnzaadolie

 1. Ontstekingsremmer
  Als je paard wel wat extra energie kan gebruiken dan is lijnzaadolie zeker een goede toevoeging. Lijnzaadolie kan gegeven worden naast het dagelijkse kracht- en ruwvoer.
 2. Gezonde spijsvertering
  Omega 3 en omega 6 zijn erg goed voor de spijsvertering. De darmen worden zacht en kunnen optimaal werken!
 3. Helpt bij verharen
  Omdat lijnzaad bijdraagt aan een hoger energiegehalte is het ook erg goed bij het verharingsproces. Dit kost een paard namelijk best wel veel energie.
 4. Glanzende vacht
  Omega 3 ondersteunt  een mooie vacht bij je paard of pony. Je paard zal er altijd op en top uitzien!

Over zonnebloemolie

Zoals eerder gezegd is de omegaverhouding in zonnebloemolie ongunstiger omdat dit veel omega 6 bevat. Omega 6 bevordert alleen ontstekingen als de balans tussen omega 3 en 6 onjuist is. Omega 6 is ook een essentieel vetzuur, maar de verhouding met de andere omega’s is ontzettend belangrijk. Doordat omega 6 ook in vele brokken en muesli zit, heb je aan deze omega niet gauw een gebrek. Zonnebloemolie wordt vaak geraffineerd, waardoor het schadelijke vetten kan gaan bevatten. Van zonnebloemolie gaat je paard vaak heel erg glanzen, dus is dit je doel, dan is zonnebloemolie een mooie optie om door het voer te geven. Zonnebloemolie draagt verder niet bij aan het energielevel van het paard.  

In krachtvoer (granen) zit al relatief veel omega 6, waardoor je deze vetzuren niet snel hoeft aan te vullen. Een ander “nadeel” van zonnebloemolie is dat het vaak geraffineerd wordt, waardoor de vetten schadelijk kunnen zijn. Zonnebloemolie is een stuk voordeliger maar ook minder goed voor je paard.

Koudgeperst en onverhit?

Heb je je weleens afgevraagd waarom er altijd koudgeperst op de verpakking van lijnzaadolie staat? Wanneer deze oliën worden verhit verdwijnen de omega’s en ontstaan er afvalstoffen. Daarom wordt lijnzaadolie altijd koudgeperst!

Olie is niet goed voor alle paarden

Paarden die te dik zijn hebben geen behoefte aan een caloriebom zoals olie en hebben veel meer baat bij (arm) ruwvoer. Pony’s, ezels en minipaarden zijn gevoelig voor een verstoring van de vetstofwisseling en moeten daarom geen hoog vetrantsoen krijgen. Ook is olie niet heel goed voor het lever van het paard, daarom wordt olie in dit geval ook vaak afgeraden.

Hoe voer je je paard olie?

Vermeng de olie met muesli op biks. Het blijft goed plakken en de paarden vinden het vaak ook nog heel lekker ook! Is je paard of pony nu erg kieskeurig? Voer hem/haar dan de simply irresitible. Simply Irresistible is ideaal voor paarden die op rantsoen staan, voor paarden op rust of om kieskeurige eters te verleiden om te eten. Ook geschikt om medicatie of supplementen makkelijker te kunnen toedienen. Heerlijk als traktatie of om te gebruiken in voerballen. Bevat veel natuurlijke anti-oxidanten en probiotica!

Meer weten over lijnzaadolie of zonnebloemolie?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag!

 

Lijnzaad producten

Delen: