Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Stijfheid bij je paard

Stijfheid komt lang niet altijd alleen bij oudere paarden voor en kan verschillende oorzaken hebben. Doordat het veel verschillende oorzaken kan hebben is het soms lastig te achterhalen waar je paard stijf van wordt. Blijf je paard daarom altijd goed observeren. Soms is dat lastig als je je paard dagelijks ziet dus vraag dan een ander om eens met je mee te kijken. We hebben een aantal punten voor je op een rij gezet waar je op kunt letten. Als je regelmatig naar de onderstaande punten kijkt dan haal je veel informatie op over de toestand van je paard.

Hoe herken je stijfheid bij je paard?

  • - Neemt je paard voldoende ruime passen? Maakt hij zijn passen goed af of is er een beperking. En is deze bewegingsbeperking dan naar voren verkort of in het naar achteren bewegen van het been. Het achterbeen moet hier minimaal in het spoor van het voorbeen komen. Het voorbeen moet voldoende ruim naar voren komen en minimaal in lijn van de schouder zijn.
  • - Houdt je paard zich ergens in zijn lichaam vast, kijk dan goed naar elk onderdeel van het lichaam. Check de beweeglijkheid van voor naar achteren en begin bij het hoofd, de hals, de schouder, de rug en tot slot de achterhand. Loopt alles soepel of vind je dat je paard zich ergens vasthoudt of houdt hij zich in het hele lichaam stijf?

  • - Zweet je paard veel in verhouding tot wat hij heeft gedaan of de temperatuur? En let ook op of je paard zowel links als rechts evenveel zweet.

  • - Hoe is de kleur van de urine? Als het heel donker is dan kan dat een teken van verzuring zijn, ziekte of te veel afvalstoffen.

  • - Hoe is de temperatuur van je paard? Check regelmatig de temperatuur van je paard om te weten wat zijn normale temperatuur is in ontspanning. Is de temperatuur hoger of lager dan normaal dan weet je dat er iets mis is.

De bovengenoemde 5 punten zijn dingen die je regelmatig kan checken om een goed beeld te hebben van de toestand van je paard. Ken je je paard goed dan zie je vaak al snel genoeg of er iets anders is of wanneer je paard niet zo lekker in zijn vel zit.

Stijfheid door spierpijn

In een normale situatie hoort je paard lekker los en soepel in zijn lichaam te zijn maar ook een paard kan last van spierpijn hebben of wat last hebben van de spannende wedstrijd van afgelopen weekend. Dit is heel normaal en mag ook gewoon als het ook maar weer vanzelf over gaat. Deze vorm van stijfheid lijkt vrij onschuldig maar heeft je paard vaak last van stijfheid na een training dan is het verstandig om hier toch eens naar te kijken met een expert. Kijk dan ook goed naar je trainingsopbouw. Neem je voldoende tijd voor de warming up en cooling down? Geef je je paard voldoende hersteltijd na een intensieve training zodat het melkzuur goed kan worden afgevoerd. Want langdurig en vaak spierpijn waarbij er onvoldoende hersteltijd is heeft op de lange termijn grote gevolgen en kan lijden tot ernstige blessures.

Wat is melkzuur?

Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij de omzetting van energie uit suikers (glucose) en wordt afgebroken in de lever. Als in de lever meer melkzuur wordt aangemaakt dan de lever kan verwerken dan hoopt het overschot zich op in de spieren. In de spieren kan melkzuur ontstaan doordat je de grens opzoekt van de maximale belasting wat de spieren op dat moment aankunnen. Een beetje spierpijn is niet erg want als je paard in een goede conditie is, je een goede cooling down doet en je paard voldoende hersteltijd geeft dan kan het lichaam dit melkzuur goed afvoeren.

Stapelt het melkzuur zich te veel op in de spieren doordat het lichaam niet kan herstellen dan worden de zenuweinden geprikkeld dan kan dit leiden tot tying-up of maandagziekte. In dit geval moet je direct contact opnemen met je dierenarts.

Wist je dat de naam maandagziekte nog komt uit de tijd dat paarden werden gebruikt voor intensieve arbeid op het land? Deze paarden werden 6 dagen per week intensief gebruikt, maar kregen 7 dagen per week hetzelfde krachtvoer. Ze waren dan op maandag stijf vanwege de opgebouwde afvalstoffen op zondag. Ze gingen van intensieve arbeid naar totale rust met ook nog eens dezelfde hoeveelheid krachtvoer als voor de arbeid. Let dus goed op de verdeling van arbeid, rust en voeding!

Ernstige vormen van stijfheid bij je paard

Er zijn ook andere redenen voor stijfheid waarbij je wel direct actie moet ondernemen en contact moet opnemen met een dierenarts zoals:  

  • - Hoefbevangenheid: Je paard is van het ene op andere moment heel erg stijf en wil eigenlijk niet meer lopen, het heeft pijnlijke en warme hoeven, je voelt de bloedvaten in de ondervoet kloppen en de punt van de straal is erg gevoelig.
  • - Spierbevangenheid: Je paard is erg stram en wil misschien liever niet lopen of neemt hele korte passen. Soms kunnen de spieren hard en opgezet zijn en pijnlijk zijn als je het aanraakt.
  • - PSSM: Is een ziekte die in 2 types bestaat. Bij type 1 is er een opeenstapeling van suikermoleculen in de spiercellen. Bij type 2 is er sprake van spierafbraak. Door genetisch testen kun je hier meer duidelijkheid over krijgen.
  • - Insulineresistentie: Een stofwisselingsstoornis waarbij de vet- en spiercellen te laat op insuline reageren en het paard dus snel dik wordt. Je kunt dit testen middels een bloedonderzoek.
  • - Ziekten of mankementen aan de gewrichten of het bewegingsapparaat zoals artrose, hoefkatrol en andere problemen die een beperking in de beweging geven.
  • - Ernstig onder- of overgewicht waardoor je paard geen energie heeft om te bewegen of juist te dik is om soepel te bewegen.
  • - Maandagziekte/tying-up: Zie voorgaande alinea.
  • - Atypische myopathie: Een levensbedreigende spierziekte die veroorzaakt wordt door het eten van de zaailingen, bladeren of zaden van de esdoorn. Het paard kan moeilijk tot niet meer bewegen

Bij deze bovengenoemde aandoeningen is het belangrijk dat je zo snel mogelijk met je dierenarts contact opneemt voordat de gevolgen niet meer te herstellen zijn.

 

Andere vormen van stijfheid

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn van stijfheid die soms lastig te achterhalen zijn. Je paard kan bijvoorbeeld een tekort hebben aan bepaalde stoffen zoals magnesium, vitamine E, Selenium, MSM Zwavel of aminozuren. Je kunt voedingsadvies vragen aan een expert of een bloedtest laten doen om te kijken of je paard aan bepaalde stoffen gebrek heeft.

Ondanks dat paarden best goed tegen kou kunnen is het toch mogelijk dat je paard stijf wordt in de spieren vanwege te lange blootstelling aan kou (met name tocht) of te lang in de regen zonder schuilplek. Met name de sportpaarden die een dunne vacht hebben zijn kwetsbaar en kun je bij koud of regenachtig weer dus beter een deken op doen.

Eén van de grootste oorzaken van stijfheid is toch nog wel vaak verkeerde training. Dit is vaak een verkeerde opbouw van training, maar ook vaak een verkeerd trainingsschema of verkeerde belasting van de spieren. Bijvoorbeeld 2 keer in de week intensief rijden en de rest van de week niets doen. Of paarden die niet goed in balans lopen en door scheefheid ongelijk belasten. Vraag een expert om eens met je mee te kijken naar je training.

Bovengenoemde oorzaken zijn op lange termijn zeker van grote invloed op de gezondheid van je paard en dus belangrijk om actie op te ondernemen. Lees je dus goed in over een goede training voor je paard, de juiste bijpassende voeding en andere verzorging daaromheen. En vraag hulp van een expert voor de juiste verzorging en training voor je paard.

Ouderdom

Is je paard al op leeftijd en merk je dat hij wat strammer wordt of echt even warm moet draaien tijdens de training? Dan is dat natuurlijk niet direct een probleem. Dat hoort nou eenmaal bij ouder worden. We raden wel aan om je paard te ondersteunen. Je kunt hierbij denken aan het ondersteunen met een supplement om alles wat soepeler te houden. Maar ook op koude en natte dagen een regendeken op doen, eventueel aangepast voer te geven speciaal voor senioren en de intensiteit van de training te aanpassen.

 

Stijfheid kan door veel verschillende factoren komen dus kijk altijd goed naar de omstandigheden zoals het weer, de voeding, de training en alle factoren die invloed hebben om de toestand van je paard. Paarden zijn gevoelige dieren en het is aan jou om te zorgen dat alles in het lichaam optimaal kan functioneren. Kom je er zelf niet uit? Dan helpt één van onze experts je ook graag met advies!  

Delen: