Stijve en stramme spieren ontstaan meestal door een teveel aan melkzuur in het lichaam. Meestal wordt dit veroorzaakt door zware inspanning. Maar wist je dat vitamine E, selenium, magnesium en MSM zwavel deze stijfheid kunnen voorkomen/verhelpen?
Er zijn zoveel verschillende voedingssupplementen, wat werkt nou precies waarvoor? In deze serie blogs zetten graag wat handige informatie voor je op een rij. In dit tweede blog staan de pezen, spieren, gewrichten en hoeven van je paard centraal!
Spieren zijn de stille werkers van ons lichaam. Of we nu wandelen, sporten of gewoon rechtop staan, onze spieren zorgen ervoor dat we kunnen bewegen en onze houding behouden. Maar hoe werken spieren eigenlijk precies? In deze blog duiken we in de fascinerende wereld van onze spieren en ontdekken we hoe ze samenwerken om ons lichaam soepel en sterk te houden.
Paardrijden is een mooie, maar complexe sport waarin niet alleen het samenspel met het paard centraal staat, maar ook de beheersing en coördinatie van je eigen lichaam. Een goede ruiter weet hoe belangrijk het is om bewust te zijn van de eigen houding, spanning en ontspanning. Zonder deze bewustwording is het lastig om een harmonieuze samenwerking met je paard te bereiken. In dit artikel duiken we dieper in de rol van coördinatie, de ontwikkeling ervan en waarom bewustwording van je eigen lichaam essentieel is in de paardensport.
Gezonde luchtwegen zijn een belangrijke voorwaarde voor een gezond paard. Het minder goed functioneren van de luchtwegen heeft immers direct invloed op het prestatie- en uithoudingsvermogen van het paard.
Steeds meer oudere paarden krijgen te maken met PPID, ook wel bekend als de ziekte van Cushing. In deze blog lees je wat PPID is, hoe je het herkent en welke behandelingen kunnen helpen om je paard een comfortabel leven te geven.
De darmen zijn de motor van het paard. Daar vindt de meeste verbranding van voedsel plaats en komt de energie vrij. De darmen van het paard zijn vrij complex en in dit blog willen we je daarom meer kennis geven over deze belangrijke organen.
Het indoorseizoen gaat weer van start. Vaak een periode die paarden een beetje extra spannend vinden. Een vreemde omgeving, gekke juryhokjes met bloemen en publiek langs de baan. Wist je dat ongeveer 80% van de paarden last heeft van wedstrijdspanning? Met name op indoorwedstrijden zijn paarden vaak extra schrikkerig, kijkerig of gespannen. De Paardendrogist geeft je handige tips om hier mee om te gaan!
Bij een gezonde beweging van een paard is het een voortdurend zoeken naar een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid. Gaat het hier in mis, dan heeft het een blessure tot gevolg.
Helaas is een blessure niet altijd te voorkomen. Pezen zijn kwetsbaar en het herstel duurt vaak lang. Het koelen van pezen na zware arbeid kan helpen blijvende beschadigingen te voorkomen van de pezen. Maar wat kan je nog meer doen?