Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Je paard ondersteunen met kruiden tijdens de winter

Winterdipje?

De winter kan prachtig zijn maar is voor veel paardeneigenaren ook een tijd waarin ze met verschillende ongemakken voor hun paarden te maken kunnen krijgen. Omdat het winterweer en de kou, een aanslag kunnen zijn op de weerstand, is het goed om je paard extra te ondersteunen. Ziektes komen meer voor in het najaar en de winter omdat het eerder donker, kouder en natter is. Hierbij kunnen kruiden zeker een goede ondersteuning zijn. Kruiden worden al sinds de oudheid ingezet bij verschillende kwalen en kunnen ook preventief hun ondersteunende werk doen. Vaak vinden paarden kruiden ook erg smakelijk en kunnen ze juist meehelpen om in hun natuurlijke behoeften te voorzien. Om je paard zo fit en gezond mogelijk de winter door te helpen hebben we een verschillende kruiden en kruidenmixen ter ondersteuning voor je op een rijtje gezet.

 

Kamille

Kamille is één van de bekendste en oudste kruiden die ingezet worden bij het genezingsproces. Er zijn vele soorten kamille, maar voor medicinale doeleinden worden de Roomse- en echte kamille gebruikt, waarvan de geurende variant de Roomse kamille betreft. Kamille kan ondersteunen bij: stress, wondjes, blaasontsteking, allergie, weinig eetlust, verkoudheid, geirriteerde/onstoken ogen, verstoorde spijsvertering of eczeem/insectenbeten. Het heeft een ontspannende, antibacteriële, desinfecterende en pijnstillende werking.

Kamille is dus een veelzijdig kruid waar je vele kanten mee op kunt. Je kunt kamille vers, gedroogd of als thee gebruiken voor je paard. Voor kamillethee kun je 2 tot 3 eetlepels op een liter water koken, af laten koelen en inclusief kruiden aan het voer toe voegen als een soort slobber. Wanneer sommige paarden verteringsproblemen hebben, als bijvoorbeeld niet alles in de dunne darm verteerd raakt, komt dit onverteerd in de dikke darm terecht. Hierdoor verstoord dan de vertering in dit gebied ook waardoor de opname van voedingsstoffen moeilijker wordt. Je kunt dan kiezen voor het toedienen van een kamillethee, om je paard makkelijker extra gezonde voedingsstoffen op te laten nemen. 

Kamille_blog

Rozenbottel

Deze vitamine C bommetjes voor de weerstand kunnen zeker een goede ondersteuning zijn voor je paard in wintertijd. Ze zitten boordevol vitamine C en antioxidanten en bieden bescherming aan verschillende lichaamsweefsels. Vitamine C draagt bij aan een gezonde weerstand en is goed voor de opnamen van ijzer, vorming van bindweefsel en afvoer van afvalstoffen. Doordat ze een hoog gehalte aan biotine bevatten zorgen ze tevens voor een gezonde hoefgroei en een glanzende vacht.

Daarnaast bevat rozenbottel onder andere vitamine B3, wat weer belangrijk is voor de energievoorziening en de aanmaak van vetzuren. Rozenbottel is ook ideaal als gezonde traktatie of beloning voor je paard.

Blog_-_Review_1450x570

Winter Mix

Winter Mix is ondersteunende mix vol kruiden, vitaminen en mineralen die het afweermechanisme ondersteunen en helpen bij het behoud van een goede weerstand. Omdat deze mix zowel opwekkende (pepermunt), verwarmende (tijm), en opschonende (brandnetel) bevat is het een veelzijdige en smakelijke mix voor in de winter. Daarnaast bevat de Winter Mix rozenbottel met veel vitamine C, dit draagt bij aan een goede weerstand. Shop nu de Paardendrogist Winter Mix.

Tijm

Tijm behoort tot de familie van de lipbloemigen, en is erkend door de apotheker en dokter. Omdat het tot de verwarmende kruiden behoort, is het zeker een aanrader om je paard tijdens wintertijd met tijm te ondersteunen. Tijm is van alle kruiden het meest bitter en maakt het eten beter verteerbaar en helpt gasvorming tegen te gaan. Ook zijn bitterstoffen goed voor de leverfunctie. Doordat tijm heel prikkelend is, kan het bij een te grote dosering juist tegengesteld werken. Verder staat tijm bekend om zijn slijmoplossende werking bij hoest ten gevolge van kou. Het helpt ter bescherming van de luchtwegen. Daarnaast werkt het ook tegen bacteriën en schimmels en heeft het een ontsmettende functie door de thymol die erin zit.

Foto_blog_Tijm

Luchtweg Mix

Gezonde luchtwegen dragen bij aan het prestatievermogen van het paard. Problemen aan de luchtwegen kunnen ertoe leiden dat de conditie, weerstand, prestaties of conditie van je paard acheruit gaat. Teveel of juist te weinig slijm kan van grote invloed zijn op het functioneren van de luchtwegen. Paardendrogist Luchtweg Mix is een veelzijdige mix speciaal ter ondersteuning van de luchtwegen. Omdat tijdens de winter een virus of verkoudheid vaak sneller op de loer ligt, is deze mix ook preventief zeker aan te raden. Luchtweg Mix bevat het kruid Anijs. Anijs wordt gebruikt voor de symptomatische behandelingen van milde, krampachtige gastro-intestinale klachten, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook wordt het gebruikt als een slijmoplossend middel, voor een doelmatige ademhaling, ter stimulering van de eetlust en het heeft een verlichtende werking. Pepermuntblad is toegevoegd, dit laat je paard vrijer ademen. Daarnaast bevat het kliskruid, dit beschermt de maag en lever tegen schade door giftige stoffen en werkt het eetlust bevorderend en urine afdrijvend. Shop nu de Paardendrogist Luchtweg Mix.

Kleefkruid

Kleefkruid is heel geschikt voor de afvoer van afvalstoffen en vocht (bij bijvoorbeeld stalbenen). Daarnaast helpt het mee om soepele gewrichten te behouden en voor smering van de gewrichten. Paarden vinden kleefkruid vaak heel lekker. Naast behoud van soepele gewrichten draagt kleefkruid bij aan de ondersteuning van een gezonde huid en geeft een schitterende glans.

Foto_blog_Tijm_1_

Souplesse Mix

Tijdens het najaar en winter staan de meeste paarden meer op stal. Paardendrogist Souplesse Mix kan dan een welkome aanvulling zijn voor het ondersteunen en behouden van soepele gewrichten. Het is geschikt voor paarden van alle leeftijden die stijf en stram zijn of om andere redenen ondersteuning kunnen gebruiken om de gewrichten soepel te houden. Hierdoor ideaal voor ouder wordende paarden, maar ook voor jonge paarden, sportpaarden of paarden die na een periode van rust weer opgepakt worden. Souplesse Mix zorgt voor een goede doorbloeding en afvoer van afvalstoffen. Shop nu de Paardendrogist Soupless Mix.

Snel resultaat?

Door ondersteuning met kruiden kan het lichaam van je paard worden geprikkeld om zelf aan de slag te gaan. Daarom is het belangrijk dat je het lichaam blijft verrassen. Vaak doen kruiden er enkele weken over om resultaat te laten zien. Blijft na een aantal weken het resultaat uit dan is het beter om te stoppen en iets anders te proberen. Niet steeds hetzelfde geven maar het lichaam blijven prikkelen en verrassen.

Bij drachtige of lacterende merries altijd overleggen met de dierenarts. Indien je zelf wilt mengen met verschillende kruiden, overleg dan altijd met een gespecialiseerde therapeut.

Wil je graag een persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag!

Delen: