Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gastblog van PUUR: wanneer geef je een paard een supplement voor de spieren?

Wanneer geef je een supplement voor de spieren?

1. Jong en slungelig: om de gewrichten te ondersteunen

2. Tijdens training: voor meer spierkracht en sneller herstel

3. Na een blessure of bij een verstoorde spierstofwisseling

4. Voor oudjes om spierafbraak te voorkomen

Over de spierstofwisseling

Door intensief werk verbranden de spieren vet en vezels en komt er -langzaam- energie vrij. Eiwitten en aminozuren zorgen voor een sneller herstel. Sportpaarden halen hun energie voor een groot deel uit de afbraak van lichaamseiwitten. De spierstofwisseling wordt onder andere positief beïnvloed door aminozuren en eiwitten.

Als je veel van je paard vraagt, dan maken de spieren melkzuur aan en wordt er glycogeen verbrand. Dat melkzuur kan zich ophopen en daardoor ontstaat vermoeidheid van de spieren of zelfs verzuring. Het is altijd een kwestie van belastbaarheid versus belasting. Zorg dus voor de juiste bouwstoffen voor de spieren. Dat is vaak een combinatie-supplement met kruiden, aminozuren en mineralen.

De bouwstoffen moeten voldoende aanwezig zijn om de spierstofwisseling zo optimaal mogelijk te laten verlopen, zonder dat er vermoeidheid, stijfheid of verzuring plaatsvind. Geef daarom een goed puur supplement voor de spieren. Let op: spieren bouwen zich niet op in rust maar hebben daarvoor beweging nodig. Het geven van een spiersupplement zonder training van de spieren heeft geen enkel opbouwend effect.


Supplementen

Geef een supplement met kruiden voor de spieren én voldoende eiwitten en aminozuren, die de spiermassa stimuleren en zorgen voor snel herstel na het sporten, ze voorkomen de afbraak van spiermassa. Bij kracht- en duursport werkt L-Leucine bijvoorbeeld prestatieverbeterend. Als je een PUUR spiersupplement geeft, net voor of na de inspanning dan heb je een betere werking van de spieren.

Kies wel voor een supplement met MSM, dat is zwavel in een voor je paard makkelijk opneembare vorm. Zwavel is één van de macromineralen die je paard dagelijks in grotere hoeveelheden nodig heeft. Het is onderdeel van een aantal belangrijke aminozuren en vrijwel alle eiwitten. Jouw paard heeft dat nodig voor de synthese van collageen, maar ook voor de vorming van disulfidebruggen, die voor structuur en souplesse zorgen. Bij een tekort worden de weefsels minder flexibel, met als gevolg: verstijving van spieren en vermindering van de stootkussenfunctie van kraakbeen. Maar ook Magnesium is een belangrijk mineraal voor de spieren. Het geeft als het ware de energie om te kunnen ontspannen.

Kies altijd voor een supplement zonder suikers, glucosesiroop, zout of zetmeel, die stoffen dragen niet bij aan een betere spierstofwisseling, integendeel, je betaalt eigenlijk veel geld voor een kilo suiker met als bijwerking een negatief effect op de gewrichten.

Let ook op dat je niet teveel krachtvoer en suikers geeft als je paard een periode minder beweegt. Als de spierstofwisseling dan verstoord raakt loop je het risico op bevangenheid.

Ondersteunend product

Delen: