Wat is een goede ondersteuning voor mijn sportpaard?
- 1 apr. 2022
Al 30 jaar voor het welzijn van jouw paard!
Afvalstoffen worden in het lichaam opgeslagen en kunnen op den duur zorgen voor verschillende kwaaltjes en een verminderde weerstand. Inentingen, medicijnen, slechte voeding, stress, etc. zijn bijvoorbeeld grote veroorzakers van afvalstoffen in het paardenlichaam. Om van die afvalstoffen af te komen kun je je paard een detox- of ook wel drainagekuur geven. Dit is een reinigingskuur die er voor zorgt dat afvalstoffen los worden gemaakt en worden afgevoerd. De detox kun je dus zien als een grote “voorjaars- of najaarsschoonmaak” voor het lichaam van je paard. Na deze schoonmaak kuur is het lichaam vrij van afvalstoffen en worden voedingsstoffen, supplementen en medicijnen beter opgenomen.
Je verwacht het misschien niet direct in het rantsoen van een paard, maar Zeewier is heel gezond voor onze viervoeters! En ook voor ons is het een hele waardevolle aanvulling op het menu. Het is één van de rijkste natuurproducten als het gaat om een breed scala aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren. In de blog vertellen we je alles over zeewier en waarom dit goed voor je paard is!
Gezonde luchtwegen zijn belangrijk voor elk paard. In deze gastblog van PUUR lees je er alles over en tips om problemen te voorkomen.
Het indoorseizoen gaat weer van start. Vaak een periode die paarden een beetje extra spannend vinden. Een vreemde omgeving, gekke juryhokjes met bloemen en publiek langs de baan. Wist je dat ongeveer 80% van de paarden last heeft van wedstrijdspanning? Met name op indoorwedstrijden zijn paarden vaak extra schrikkerig, kijkerig of gespannen. De Paardendrogist geeft je handige tips om hier mee om te gaan!
Als paardeneigenaar weet jij het als geen ander. De gewrichten van paarden zijn een gevoelig punt. Veel eigenaren doen er alles aan om de spieren en gewrichten in topconditie te houden. Uiteraard is het belangrijk om hiervoor een goed en gedoseerd trainingsschema te hebben. Maar ook de hoeven hebben een belangrijke invloed op de spieren en gewrichten.
Tenslotte, niet te vergeten de voeding. Je kunt de dagelijkse voeding aanvullen met supplementen, maar hoe werken ze en wat kunnen ze de gewrichten van jouw paard bieden? Wij vertellen je er graag meer over.
Paardendrogist Equiflexion bevat een krachtige combinatie belangrijke voedingsstoffen voor de pezen, banden en gewrichten van je paard. Deze krachtige formule is geschikt voor elk paard. Het is niet voor niets dat dit product gekozen is tot het beste product van 2019 op Horses.nl. In dit blog vertellen we je er meer over.
Dat magnesium veel gebruikt wordt bij gespannen en gestreste paarden zal je misschien wel bekend zijn. Ook wordt magnesium gebruikt bij sommige blessures, want bij veel blessures kan het zomaar voorkomen dat je paard een magnesium tekort heeft. Maar waar is magnesium nog meer goed voor? En wat is het precies? Wij vertellen je het in ons blog.
Zeewier is één van de rijkste natuurproducten als het gaat om het brede scala aan mineralen, sporenelementen, vitaminen en aminozuren. Zeewier bevat vele sporenelementen die belangrijk zijn voor een goede stofwisseling, zoals kobalt, koper, chroom, mangaan, selenium en zink. Verder bevat zeewier alle noodzakelijke mineralen, zoals onder andere jodium, kalk, fosfor, magnesium en zwavel en het bevat maar liefst 20 verschillende aminozuren. Ook zitten er veel vitaminen in, waaronder vitamine C en B-vitaminen.
Gebruik inwendig
Zeewier (Fucus vesiculosus, Blaaswier, Kelp) ondersteunt de stofwisseling en zorgt voor een glanzende vacht en bevordert de rui. Zeewier biedt stoffen die belangrijk zijn voor een goede haarstructuur en lijkt een gunstig effect te hebben op de pigmentatie van de vacht. Vooral bij dieren met een donkere vacht kan zeewier bijdragen aan een diepere kleur en stralende glans. Daarnaast helpt zeewier bij de afvoer van gifstoffen en ondersteunt hiermee het lichamelijke immuunsysteem. Zeewier draagt bij aan een uitstekende basisconditie en heeft een direct effect op de vitaliteit, uitstraling en prestaties. In de oudheid gebruikten de Romeinen Zeewier voor de gewrichten en bescherming van de maagwand tegen zuren.
De meest voorkomende en zichtbare signalen van een mogelijk te kort aan mineralen zijn onder andere beginnen met zandeten of het likken aan voorwerpen. Onze ervaring is dat dieren met dit gedrag erg gebaat kunnen zijn bij de toevoeging van zeewier aan het voer.
Jodiumgehalte in Zeewier
Ons IJslands Zeewier bevat 862 ppm (parts per million) jodium per kilo Zeewier. Dat wil zeggen; 0.009% jodium per kilo (dus 9 mg).
30 gram IJslands Zeewier bevat ongeveer 0,27 mg jodium.
Grofheid en pluisjes
Zeewier is een natuurproduct en de grofheid kan per oogst iets verschillen. Ook zitten er soms gele pluisjes in ons IJslands Zeewier, dat zijn de vezels van de zeewierplant. Normaal gesproken worden deze vezels eruit gezeefd maar een enkele keer komt het voor dat deze nog wel in het eindproduct zitten. De pluisjes lijken een beetje op glaswol, maar maakt u zich geen zorgen: ze zijn volkomen veilig en zitten aan elke zeewierplant.
Magnesium is een belangrijk mineraal dat van belang is voor het zenuwstelsel en het draagt bij aan een normale werking van de spieren. Ook draagt het bij aan de vermindering van vermoeidheid, een goede elektrolytenbalans en aan de kwaliteit van het gebit. Als de drie bouwstenen van de botten (Calcium, Fosfor en Magnesium) niet op de juiste manier met elkaar in verhouding zijn, dan heeft dat consequenties voor de kwaliteit van de botten.
Magnesium-oxide bevat 60,3% magnesium en is voor 48% opneembaar door het lichaam.
Vormen magnesium
In voedingssupplementen wordt magnesium in veel verschillende vormen gebruikt. De verschillen zitten in opneembaarheid en het gehalte elementair magnesium. Vormen die minder goed door het lichaam worden opgenomen of een lager gehalte elementair magnesium bevatten zijn magnesiumchloride, -fosfaat, - acetaat, -sulfaat, en -carbonaat. Deze vormen zijn vaak goedkoper in aanschaf. Magnesiumcitraat is een heel goed opneembare vorm van magnesium, maar bevat slechts ca. 16% elementair magnesium. Magnesiumoxide is iets minder goed opneembaar dan magnesiumcitraat maar bevat maar liefst 60% elementair magnesium. Het verschil in effectiviteit is uitermate moeilijk te bepalen, en zal voornamelijk door ervaring van de gebruiker bepaald worden.
Let op
Bij dieren met een slechte nierfunctie mag magnesium uitsluitend worden gegeven in overleg met de dierenarts!
Een tekort aan magnesium
Een tekort aan magnesium kan voor gespannen reacties zorgen, als gevolg van een verstoorde zenuwprikkeling. Zodra er een tekort aan magnesium in de spieren is, spreekt het lichaam de noodvoorraad aan. Dat betekent dat bot wordt afgebroken om daar magnesium uit te halen. Dat kan leiden tot allerlei blessures. Het bot wordt kwetsbaar en en ook de aanhechting van de pezen verzwakt. Nervositeit en prikkelbaarheid in samenhang met spierverkrampingen, verminderde deklust en spermakwaliteit, insulineresistentie met als gevolg hoefbevangenheid en allerlei vage lichamelijke klachten zonder aanwijsbare oorzaak worden vaak veroorzaakt door een magnesiumtekort.
Bij een tekort aan magnesium kan het lichaam magnesium vrijmaken wat opgeslagen is in het botweefsel. Als het magnesium wat vrijkomt echter bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de spieren en niet voor het botweefsel, bevat het nieuwe bot minder magnesium dan voorheen het geval was. Dit wordt demineralisatie genoemd. Bij langdurige ernstige magnesiumtekorten zal het skelet niet meer van dezelfde goede kwaliteit zijn waardoor er makkelijker blessures ontstaan. Het is daarom belangrijk dat het rantsoen voldoende magnesium bevat.
Extra informatie over magnesium m.b.t. paarden
Magnesiumbehoefte
Basisbehoefte per dag per 100 kilo lichaamsgewicht:
- Pony's en paarden in rust: 1,95 gram
- Sportpaarden: 1,9 - 3 gram
Een paard krijgt magnesium binnen via zijn voer en eventuele overschotten worden via de urine uitgeplast. Sportpaarden hebben een grotere behoefte aan magnesium. Door te zweten verliest een paard niet alleen zouten, maar ook magnesium. Hoe meer beweging en hoe meer zweet, hoe groter de behoefte aan magnesium. Magnesium komt vooral voor in gras en kwalitatief goed ruwvoer. Maar omdat de bodem steeds armer wordt, worden de gehaltes van belangrijke mineralen wel steeds lager. Paarden die aan de diarree zijn, overmatig zweten en paarden die veel zout opnemen zonder extra magnesium binnen te krijgen zijn extra gevoelig voor het ontstaan van een magnesiumtekort.
In de voeding is vaak te weinig magnesium aanwezig. Bij een stressgevoelig paard wordt de voorraad nog sneller opgebruikt. Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 20% van de gezonde paarden een magnesiumgebrek heeft, voor zieke paarden loopt dit percentage zelfs op tot meer dan 50%. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat van bijna de helft van het onderzochte ruwvoer het magnesiumgehalte onder de minimumnorm ligt. Met alleen ruwvoer wordt dus in de helft van de gevallen onvoldoende magnesium gegeven. Maar ook krachtvoer bevat vaak of te weinig magnesium of verhoudingsgewijs te veel calcium. Calcium en magnesium hebben in het lichaam dezelfde bindingsplaatsen, waardoor bij een overmaat aan calcium het opgenomen magnesium via de nieren uitgescheiden wordt. Om een magnesiumtekort te voorkomen is het dus belangrijk een goed uitgebalanceerd krachtvoer te voeren; met én voldoende magnesium én een goede calcium/magnesium verhouding. De juiste Ca/Mg verhouding is 2-3:1, d.w.z. 2 tot 3 delen calcium en 1 deel magnesium. Een aanvullend voedingssupplement van magnesium kan ook een verrassend goed effect geven.