Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

GASTBLOG NAF: Ondersteun de spieren, pezen en gewrichten van je paard

ondersteunen spieren, pezen, gewrichten paard

We willen allemaal dat ons paard er mooi en gespierd uitziet en gezonde gewrichten en pezen heeft om blessures te voorkomen. Soms een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen want onze viervoeters zijn gevoelige dieren. Om tot de juiste samenstelling van voer te komen om dit te bereiken is dan ook een uitdaging. Met name bij sportpaarden een belangrijk onderdeel omdat hun spieren, pezen en gewrichten vaak lang en intensief belast worden. Maar ook als je recreatief rijdt moet je dit niet onderschatten. Ongelijke ondergronden in het bos of korte wendingen tijdens een grondwerksessie zijn ook belastend voor de gewrichten, spieren en pezen! Je kunt je voorstellen dat springen het meest belastend is voor een paard. Bij het afzetten en landen op de sprong komen extreme krachten vrij, wat resulteert in extreme schokken door het been. Voor een springpaard is ondersteuning van supplementen dus essentieel!

Naast goede voeding is de juiste trainingsopbouw natuurlijk ook belangrijk. De belasting van de gewrichten moet geleidelijk aan opgebouwd worden. Zo kunnen de gewrichten, spieren en pezen langzaam wennen en sterker worden. Heeft je paard een blessure gehad, dan is het extra belangrijk om de belasting rustig aan weer op te bouwen.

Gewrichtsproblemen ontstaan meestal doordat het beschermende synoviale vocht in het gewricht afneemt. Deze gelachtige gewrichtsvloeistof zorgt er voor dat de gewrichten soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Als er minder vloeistof aanwezig is, wordt de beweging van de gewrichten stroever wat leidt tot irritatie. Dit kan leiden tot artritis of op lange termijn artrose. Daarom raden dierenartsen aan om intensief sportende paarden te ondersteunen met een supplement voor gezonde gewrichten.

Om tot een goed uitgebalanceerd rantsoen te komen is het belangrijk dat je kijkt naar de behoefte van je paard. Hierbij kijk je dus goed naar je paard en kun je dit eventueel onderbouwen met een bloedonderzoek waarin je kunt zien waar je paard tekort aan heeft. Daarnaast kijk je naar de intensiteit van jullie rijden. Een paard dat intensief wordt getraind heeft meer nodig dan een recreatiepaard. Aan de hand van deze informatie kies je het krachtvoer met de benodigde supplementen. Bij het vinden van de juiste ondersteuning voor je (sport)paard is het belangrijk om te kijken naar de ingrediënten van het supplement. Belangrijke ingrediënten voor de ondersteuning van spieren, pezen en gewrichten zijn onder andere Glucosamine, MSM en Antioxidanten.

Glucosamine is belangrijk voor de opbouw van kraakbeen en dus een essentieel element voor een sterk en gezond paard. Er zit echter verschil in soorten glucosamine. Er bestaan drie verschillende vormen namelijk, glucosaminesulfaat, glucosaminehydrochloride (HCl) en n-acetylglucosamine. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de sulfaatvorm effectiever is voor de gezondheid van de gewrichten.

MSM is een organische zwavelverbinding wat belangrijk is voor gezonde gewrichten. Het zorgt voor elasticiteit van kraakbeen, pezen en gewrichtskapsels. MSM komt van nature in lage concentraties voor in planten en vers gras, maar gaat snel verloren zodra het ruwvoer is. Aanvulling van MSM op het rantsoen is voor paarden die niet op het gras lopen daarom belangrijk.

Antioxidanten ‘reinigen’ het gewricht van oxidatieve stress. Er is sprake van oxidatieve stress wanneer er te veel aan schadelijke stoffen of weefsel aantastende moleculen in het lichaam actief zijn.

Ondersteuning van een gezonde groei van spieren, pezen en gewrichten begint al van jongs af aan. Het is dus belangrijk dat een jong paard alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt om uit te groeien tot een sterk en gezond paard.


Vind je het lastig om het juiste supplement voor je paard te kiezen? Dan geven we je graag advies. Op werkdagen helpt onze Klantenservice je graag!

Delen: