Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Detox met behulp van natuurlijke kruiden

detox kruiden

Detoxen, je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord? Maar heb jij je paard wel eens een detoxkuur gegeven? Het zorgt dat afvalstoffen die bijvoorbeeld door inentingen, antibiotica of andere medicatie in het lichaam zijn gekomen worden afgevoerd. Als deze afvalstoffen opgehoopt in het lichaam blijven zitten kan dit de weerstand verminderen, ziektes of andere aandoeningen veroorzaken. Eén of twee keer per jaar een schoonmaak van het lichaam door een detoxkuur te geven is dus zeker niet onverstandig! In deze blog lichten we toe hoe je dit met onze natuurlijke kruiden kunt doen!

Onder normale omstandigheden is een gezond lichaam prima in staat om afvalstoffen zelf op te ruimen, maar in sommige gevallen kan een lichaam hierbij wel een beetje hulp gebruiken. Krijgt je paard inentingen of heeft hij wel eens medicatie gehad dan raden we aan om dit in ieder geval daarna te doen. Er zijn verschillende (natuurlijke) manieren om het lichaam van gifstoffen te ontdoen. Naast homeopathische kuren, zou je ook kunnen kiezen voor kruiden, eventueel in combinatie met gezonde oliën of appelazijn.

Een aantal kruiden staat erom bekend dat ze het lichaam kunnen ondersteunen bij het opruimen of ontgiften, namelijk:  

 1. Mariadistel: zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en ondersteuning bij ontgiften van de lever.
 2. Kurkuma: helpt natuurlijke ontstekingsremmende processen op gang te brengen en zorgt voor een betere opneembaarheid. Wij raden aan dit in combinatie met lijnzaadolie te geven voor een goede opname.
 3. Kappertjes: kunnen ingezet worden bij het ontgiften en reinigen van het lichaam. Wij hebben echter geen producten in ons assortiment die kappertjes bevatten.

Verder zijn er kruiden waarvan algemeen bekend is dat deze een goede ondersteuning kunnen zijn om bepaalde gifstoffen op te ruimen in het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn Kleefkruid, Brandnetel en Paardenbloem. Regelmatig een kuur van deze kruiden door het voer van je paard is gezond en is zeer onschuldig. Het is een plantje wat je paard normaal in de wei ook zou eten als hij daar behoefte aan heeft. Tegenwoordig is de diversiteit in paardenweides niet zo groot meer dus kun je het op deze manier eenvoudig toevoegen aan het rantsoen van je paard.

Alle detox kruiden in één product

Bij de Paardendrogist Detox Mix hebben we alle belangrijke kruiden om het lichaam te reinigen samengevoegd tot één product. Dit bestaat uit:

 1. Chlorofyl is het poeder van een groen algje dat bekend staat om de ontgiftende eigenschappen. Je vindt ook terug in onze Kurkuma Extra. Chlorofyl zit bijvoorbeeld ook in brandnetel. Het verbetert de zuurstofopname en zorgt voor reiniging van het bloed. Brandnetel is een zeer gezond kruid, het is zowel een aanvoerder van vele mineralen als een opruimer van gifstoffen in het lichaam.
 2. Bramenblad bevat veel tannine en flavonoïden. Dit zijn antioxidanten.
 3. Citroengras/lemon grass werkt als antioxidant en tevens antibacterieel. Het kan breed ingezet worden bij veel voorkomende aandoeningen.
 4. Paardenbloem helpt bij de spijsvertering, werkt vocht afdrijvend, reinigt de gal, zuivert de lever en is ontstekingsremmend.
 5. Kruizemunt/groene munt werkt verfrissend bij vermoeidheid en voor de afvoer van afvalstoffen bij astma en bronchitis.
 6. Rozenbottel bevat flavonoïden die het lichaam beschermen tegen een hoge bloeddruk en polyfenolen die helpen bij het beschermen van goede cellen. Daarnaast bevat het vitamine C wat helpt tegen infecties en een betere weerstand. In rozenbottel zit ook galactolipiden die ontstekingsremmend werken en ondersteunen bij gewrichtspijn.
 7. Groene thee heeft een tal van gezondheidsvoordelen die wetenschappelijk onderbouwd zijn, waaronder afvoer van afvalstoffen.
 8. Orangeschil/sinaasappelschil bevat 10 x zoveel vitamine C als het sap waardoor het een krachtige antioxidant is en de weerstand ondersteunt.

Naast onze Detox Mix hebben we ook nog diverse andere (natuurlijke) detox producten.

Appelazijn

Appelazijn wordt ook vaak gebruikt bij het opschonen van het lichaam. Het is een goede ondersteuning voor de gezondheid en heeft een geneeskrachtige werking. Naast de gezonde voedingsstoffen van de appels bevat het o.a. vitamines, sporenelementen, mineralen en enzymen. Ook bevat het pectine, een vezel dat uitzet na inname en wat kan helpen om darmkrampen te verminderen. Het werkt bloedzuiverend en ondersteunt een goede darmfunctie. Ook helpt het bij de afvoer van afvalstoffen en ondersteuning van de gewrichten. Met name oudere paarden hebben hier veel baat bij. Het is dan ook heel gezond voor verschillende organen.

Let op: Appelazijn kan in sommige gevallen ook voor maagproblemen zorgen. Van tevoren dus goed verdiepen in de dosering en tijdstip van inname. Het zorgt voor een zachte reiniging van de dikke darm.

Groene Leem

Ook kan een inwendige reiniging worden gedaan d.m.v. verschillende leemsoorten. In ons assortiment hebben we hiervoor de fijne zuiverende Groene Leem van Vertargil. Deze leem kan als inwendige reinigingskuur ingezet worden voor de afvoer van afval- en gifstoffen.

In het Silverlinde Reinigingspakket wordt dezelfde groene leem variant aangeboden. In dit pakket wordt de leem ondersteund door de etherische oliën Silsterk en Jeneverbes. De groene leem verwijdert lichaamsvreemde stoffen. De Jeneverbesolie zorgt voor verwijdering van reststoffen van het spijsverteringsproces oftewel het reinigt het lichaam. De Silsterk bestaande uit Tea Trea olie en Citroenolie dood bacteriën, schimmels en virussen. De citroenolie stimuleert de aanmaak van witten bloedlichaampjes en draagt bij aan een betere opname van aminozuren uit de voeding. Dit reinigingspakket kun je alleen gebruiken op advies van een veterinair of natuurkundige therapeut.

Tip!

Helaas zijn veel paardenweides niet meer voorzien van alle plantjes en kruiden die een paard nodig heeft. Je zou je paard kunnen helpen om een aantal simpele kruiden zelf toe te voegen aan de wei. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met het zaaien van madeliefjes, paardenbloem, duizendblad, smalle weegbree en brandnetel. Dan kan je paard voor een groot deel zelf weer de benodigde kruiden verzamelen.

Ben je niet in de gelegenheid om dit te doen? Dan kun je de gezonde kruiden natuurlijk ook bij ons bestellen en door het voer mengen! Zo weet je zeker dat je paard niets te kort komt.                                                   

Wil je meer weten waarom een detoxkuur goed is voor je paard? Lees dan ook eens onze blog 'Waarom een detoxkuur goed is voor je paard'. 

Heb je nog vragen over deze producten of wil je graag een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Delen: