De kracht van Kurkuma bij Paarden

kurkuma-bij-paarden

De kracht van kurkuma bij paarden


Kurkuma. Heerlijk bij een Indisch gerecht maar het
is wereldwijd ook geliefd als superfood en supplement. Dankzij de vele gezondheidsvoordelen heeft dit bijzondere kruid het de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Ben jij benieuwd wat Kurkuma precies is en hoe dit jouw paard kan ondersteunen? Lees dan snel verder in ons blog!

 

Wat is kurkuma precies?

De plant Curcuma Longa (of wel: Kurkuma) wordt gekweekt in India, Zuid-China en andere tropische en subtropische landen. Het wordt ook wel turmeric, curcuma, koenir of koenjit genoemd. Deze plant lijkt een beetje op gember en wordt daarom ook wel familie van de gember genoemd. De wortelstokken van de plant worden vermalen tot een gele poeder. Aldus genaamd, Kurkuma of zoals de kleur het al voorspeld: geelwortel.

Veelzijdigheid van kurkuma

Kurkuma wordt veel gebruikt in de Indiaanse keuken, het smaakt heerlijk door curries of andere Indische gerechten. Top koks zweren erbij! Het geeft een mooie gele kleur aan gerechten en heeft een authentieke smaak. Maar ook krijgt Kurkuma steeds een belangrijkere plaats in de gezondheidszorg. Steeds meer wetenschappers bevestigen de positieve werking van Kurkuma. Het is rijk aan natrium, kalium en curcumine.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_7_

Curcumine

Wat veel mensen niet weten, is dat kurkuma niet hetzelfde is als curcumine. Dit is alleen een bestandsdeel van Kurkuma. Kurkuma bevat verschillende verbindingen met werkzame stoffen die curcuminoïden worden genoemd. Curcumine is rijk aan antioxidanten en is tevens de belangrijkste verbinding die zorgt voor de positieve eigenschappen van kurkuma. Niet alleen voor jou, maar zeker ook voor je paard!

In verscheidene dierstudies zijn de krachtige eigenschappen van curcumine vastgesteld. Curcumine bevat anti oxidatieve, huidherstellende, leverbeschermende en spijsvertering ondersteunende eigenschappen.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_8_

Kurkuma met zwarte peper

Kurkuma heeft een optimale werking als het samengaat met zwarte peper.  Onderzoekers van de American Central Michigan University ontdekten in 2017 dat curcumine 20 keer beter wordt opgenomen wanneer het samen met zwarte peper wordt ingenomen. Mix je dagelijks wat kurkuma door je smoothie? Vergeet dan niet een snufje zwarte peper toe te voegen! Of natuurlijk wanneer je een heerlijke Indische maaltijd aan het koken bent, zorg dan dat hier altijd een beetje zwarte peper bij zit.

Deze samenstelling werkt niet alleen goed bij mensen, maar ook bij paarden. Je kunt kurkuma oraal toedienen bij je paard. Heeft je paard last van stijfheid of kan hij of zij gewoon wel wat ondersteuning gebruiken? Voer dan een mix van Paardendrogist Kurkuma extra in combinatie met zwarte peper. Je kunt er eventueel ook nog Paardendrogist Lijnzaadolie aan toevoegen voor betere opname in het lichaam. Meng dit dan door het voer, zo eet het paard het makkelijker op.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_9_

Kurkuma bij paarden

Dat Kurkuma bijdraagt aan de gezondheid hebben we eerder in dit blog kunnen lezen. Maar wanneer kan het handig zijn om jouw paard Paardendrogist Kurkuma Extra bij te voeren? Dit kan in de volgende gevallen handig zijn:  

Ter ondersteuning van het immuunsysteem
Na zware inspanning
Bij het helen van wonden
Ter ondersteuning bij stramme spieren
Ondersteunt het leervermogen. Moeilijke training? Kom maar op!
Het heeft een natuurlijke ontstekingsremmende werking

Het toedienen van kurkuma bij je paard

Voor goede opneembaarheid van de Paardendrogist Kurkuma Extra voer je het met een vet. Dit werkt beter omdat kurkuma een vet oplosbare stof is. Wij adviseren om de Lijnzaad Olie van De Paardendrogist te gebruiken. Deze olie neemt de kurkuma goed op en lijnzaadolie is ook nog eens ontzettend gezond voor je paard! Je kan de Kurkuma met de lijnzaadolie gewoon door het voer mengen. 

Kurkuma Extra is vrij sterk van geur en smaak. Zeker bij moeilijke eters adviseren wij om dit supplement langzaam te introduceren. Bouw de dosering heel langzaam op tot de aanbevolen dosering. 

Kurkuma bij wondjes

Zelfs als je paard wondjes heeft is Kurkuma een heel fijn middel om te gebruiken. Kurkuma in combinatie met groene klei en honing bevordert de wondgenezing. De Paardendrogist heeft hier een hele mooie Kurkuma Wondzalf voor ontwikkeld. Deze unieke combinatie zorgt voor een mooie ondersteuning van het herstel van de beschadigde huid. 

Maak voor gebruik de wond goed schoon en breng de Kurkuma Wondzalf aan. De dikke zalf trekt niet volledig in maar vormt een beschermend laagje. De musthave voor op stal of in de trailer! 

Ontwerp_zonder_titel_40_

Het voordeel van Kurkuma voor jou

Kurkuma aanschaffen als superfoodmiddel voor je paard is dus zeker aan te raden. Maar ook voor jezelf is dit zeker een musthave! Om jou als ruiter te ondersteunen, hebben wij ook de voordelen voor jou op een rijtje gezet.


Vrije radicalen

Kurkuma zou helpen als krachtige antioxidant tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die ontstaan door bijvoorbeeld zonlicht of vervuiling in de lucht. Vrije radicalen kunnen schadelijk zijn voor cellen en weefsels. Deze schade heet oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan onder andere een rol spelen bij verouderingsprocessen. 


Opgeblazen gevoel

Curcumine kan daarnaast ook een positief effect hebben op de darmfunctie. Zo ondersteunt het bij overtollig gas en een opgeblazen gevoel. Superfijn als je een gevoelige maag hebt. Daarnaast wordt Kurkuma tevens al eeuwen gebruikt om soepele gewrichten te ondersteunen. 


Hoeveelheid Kurkuma

Hoeveel Kurkuma moet je nou eigenlijk nemen als je wil dat het bijdraagt aan een gezonde levensstijl? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een dagelijkse dosering tot 3 mg curcuminoïden (inclusief curcumine) per kilogram lichaamsgewicht. Kurkuma wordt afgeraden bij zwangere vrouwen en kinderen onder de twaalf jaar. Dit komt omdat de veiligheid voor deze doelgroepen niet is bewezen.


Heb je vragen over deze producten of wil je graag een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!


Gerelateerde producten

Ontwerp_zonder_titel_-_2021-08-24T094820.443

Delen: