Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Supplementen

Rozenbottel

Rozenbottel

Gebruik inwendig
Rozenbottel (Rosa canina of Cynosbati fructus) is rijk aan anti-oxidanten en helpt bij het beschermen van lichaamsweefsel. Vanwege het hoge gehalte aan biotine, zorgt rozenbottel voor een gezonde hoefgroei. Het werkt opwekkend en versterkend en ondersteunt de afvoer van afvalstoffen. Rozenbottel wordt door de grote hoeveelheid vitamine C van oudsher erg veel gebruikt voor het behoud van een goede weerstand (denk maar eens aan Karvan Cevitam) en de ondersteuning van de spieren en gewrichten.

Werkzame bestanddelen
Rozenbottel bevat o.a. veel biotine, vitamine B3, C, E en K, carotenoïde pigmenten, suikers, looistoffen, organische zuren, pectine en etherische oliën.

Selenium

Selenium is een heel belangrijk sporenelement. In combinatie met Vitamine E speelt selenium een belangrijke rol bij de bescherming van lichaamscellen tegen beschadiging door afvalstoffen die ontstaan door grote inspanning (melkzuur). Selenium ondersteunt de ontwikkeling van gezond sperma en draagt bij aan het behoud van een gezonde vacht, nagels en hoeven. Daarnaast draagt Selenium bij aan het goed functioneren van het lichamelijke immuunsysteem.

Extra informatie over selenium m.b.t. paarden:
Vitamine E en Selenium helpen samen bij het herstel van een dergelijke beschadiging van de spiervezels ('stijfstaan' of maandagziekte). Voor Selenium is de geadviseerde hoeveelheid 0,10 mg per kg voer. Hierbij gaat het om de totale hoeveelheid voer, dus inclusief gras, hooi en/of kuil. Ter illustratie: een paard dat per dag ca. 11,3 kg voer krijgt zou 1,13 mg Selenium moeten krijgen. Uiteraard wordt bij de samenstelling van voedingssupplementen rekening gehouden met het feit dat Selenium ook voorkomt in het voer, gras en hooi. Met een Vitamine E en Selenium supplement geeft u gemiddeld 0,45 mg per dag. Dit is dus minder dan de helft van de minimaal benodigde hoeveelheid selenium. Als u zich houdt aan de voorgeschreven dosering hoeft u er dus niet bang voor te zijn dat u te veel geeft en kan de toevoeging van Selenium in combinatie met Vitamine E veel positieve effecten hebben. Een overdosering (8 mg) Selenium kan giftig zijn.

Een tekort veroorzaakt zoogproblemen bij veulens en stijfheid,  een verminderde weerstand en groei bij volwassen dieren. Een overschot veroorzaakt evenwichtsproblemen, bloedarmoede, ademhalingsproblemen en uitval van de manen en staart.
 


 

Producten met Selenium
 1. -15 %
  NAF Optimum 5 Star Feed Balancer 9 kg
  NAF Optimum 5 Star Feed Balancer
  Vanaf € 48,83
  Selecteer een optie
 2. -15 %
  NAF M Power 2,7 kg
  NAF M Power 2,7 kg
  € 227,45 € 193,33
 3. -15 %
  NAF M Fit 4 L
  NAF M Fit
  Vanaf € 33,75
  Selecteer een optie
 4. Sectolin EveryDay Balancer
  Sectolin EveryDay Balancer 12,5 kg
  € 38,25
 5. Phytonics Muscle Support 800 g
  Phytonics Muscle Support 800 g
  € 109,95
 6. -5 %
  Phytonics Multivit 800 g
  Phytonics Multivit 800 g
  € 64,50 € 61,28
 7. Phytonics Multivit Hond/Kat
  Phytonics Multivit Hond/Kat
  Vanaf € 17,95
  Selecteer een optie
 8. Vitalbix Balance+ Muesli
  Vitalbix Balance+ Muesli 14kg
  € 25,95
 9. Equistro Ipago Foal
  Equistro Ipaligo Foal injectoren 14 g
  Vanaf € 39,95
  Selecteer een optie
 10. -10 %
  Equistro Excell E Liquid
  Equistro Excell E Liquid
  Vanaf € 22,49
  Selecteer een optie

Producten: 1 tot 10 van 54 in totaal

Psyllium vlozaad

Gebruik inwendig
Psyllium is een andere naam voor vlozaad en in het Latijns Plantago Ovata. Psylliumvezels kunnen tot twintig maal hun eigen gewicht aan water opnemen. Hierdoor maken ze de darminhoud zachter en volumineuzer en verbeteren ze de darmpassage en helpen ze bij de afvoer van zand. Het gebruik van psyllium gaat verstopping tegen.? Bij inname met voldoende water wordt de darminhoud zachter gemaakt. Bij inname met weinig water nemen de vezels vocht uit de ontlasting op.

Psyllium vezels zorgen voor een gelei-achtige massa in de darmen van het paar, de darminhoud passeert dan langzamer en heeft meer volume en volumineuzer en neemt zo opgehoopt zand mee naar buiten. Door het volume worden de darmen aangezet tot samentrekken. Vlozaad vezels hebben absoluut geen bijwerkingen en wordt bij paarden ook gebruikt om de darmwerking te stimuleren.

Psyllium wordt al enige jaren gebruikt voor zand eten bij paarden en er zijn absoluut geen bijwerkingen van bekend. U kunt psylliumzaad met een gerust hart uit voorzorg geven.

Een minder bekend effect van vlozaad is de gunstige werking op het glucose-en insulineniveau. Onderzoek bij mensen heeft aangetoond dat het eten van Psyllium de reactie van bloedsuiker en insuline na het eten verminderd. Wetenschappers aan de Montana State University hebben dit effect in 2011 bij 16 paarden getest. Uit de resultaten bleek dat de paarden die 60 dagen lang Psyllium gevoerd kregen gemiddeld een lagere bloedsuikerspiegel hadden en een minder hoge piek in de glucosewaarde. Psyllium kan dus gunstig zijn voor insulineresistente paarden die vatbaar zijn voor hoefbevangenheid. Meer onderzoek naar dit effect is echter nog wel nodig. 

Werkzame bestanddelen
Psyllium bevat zowel veel vezels als slijmvormende elementen. Psyllium zaden bevatten 10 tot 30% slijmvormers.

Duivelsklauw

Traditioneel gebruik
Traditioneel kruidengeneesmiddel voor de verlichting van lichte gewrichtspijn en bij milde spijsverteringsstoornissen, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid en waarbij sprake is van verlies van eetlust. De toepassing is gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs. 

Inwendig gebruik
Duivelsklauw (Harpogophytum procumbens) werkt zeer goed voor de verlichting bij lichte gewrichtspijn.

Extra informatie over duivelsklauw m.b.t. paarden:
In Zwitserland is wetenschappelijk onderzoek verricht naar de behandeling van paarden met artrose met duivelsklauw*. Hieruit blijkt dat de bijwortels van de duivelsklauw een uitstekend alternatief zijn voor de behandeling met farmaceutische pijnstillende en ontstekingsremmende preparaten. Omdat duivelsklauw geen voedende stoffen bevat voor het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof, adviseren wij voor de meest optimale aanpak het gebruik van duivelsklauw in combinatie met organisch zwavel, chondroitine, glucosamine en anti-oxidanten.

*Bron: Prat Vet Equine 1994, Vol 26 no.1 49-53.

Werkzame bestanddelen
Iridoïde glycosiden, waaronder harpagoside, harpagide en procumbide; flavonoïden, vooral kaempferol en luteoline glycosiden; fenolzuren.

Waarschuwing
Gebruik duivelsklauw niet tijdens de dracht

Waarschuwing (alleen paarden)
Gebruik duivelsklauw niet tijdens wedstrijden. In de meeste landen staat Duivelsklauw op de lijst van verboden stoffen maar is er nog geen test beschikbaar waarmee kan worden aangetoond dat er Duivelsklauw in het bloed zit. Wilt u geen enkel risico lopen, gebruik dan geen duivelsklauw bij een wedstrijdpaard.

Knoflook

Gebruik inwendig
Knoflook (Allicum sativum) wordt veel gebruikt voor een optimale weerstand, een gezonde huid, gezonde luchtwegen en een goede bloedsomloop. Door de bloedzuiverende eigenschappen is het regelmatig gebruik van knoflook een goede preventie voor paarden die aanleg hebben voor diverse aandoeningen aan de hoeven of aan de huid. Bij inwendig gebruik wordt via de huid een sterke geur afgegeven, wat insecten op afstand houdt.

Bij paarden is een hoeveelheid van 0,2 gram per kilo lichaamsgewicht schadelijk voor de rode bloedlichaampjes; dat betekent voor een paard van 500 kg 100 gram knoflook per dag. Wij adviseren om 15-30 gram per dag aan te houden; dan is knoflook een zeer gezonde aanvulling.

Wij adviseren om paarden met maagproblemen geen knoflook te geven.

Werkzame bestanddelen  
Knoflook bevat o.a. magnesium, kalium, vitamine B6, selenium en foliumzuur, vitamine A, B vitaminen en zwavel.

Probiotica

Probiotica zijn gunstige bacteriestammen die een goede darmflora bevorderen. Dit is belangrijk voor de spijsvertering en weerstand. Het gebruik van probiotica kan zinvol zijn bij slecht eten, reizen of bij een antibioticakuur.

Ter verduidelijking: producten als Yakult en Actimel bevatten vergelijkbare darmbacteriën (streptococcus en lactobacillus) voor de mens.

Er zijn veel verschillende bacteriesoorten met soms verschillende eigenschappen. Een combinatie van bacteriestammen kan zorgen voor een bredere werking.

Voor dieren zijn vooral bepaalde stammen levende gisten effectief omdat deze ongeschonden de maag en de dunne darm passeren zodat ze voldoende effect kunnen hebben in de dikke darm. Levend gist is een levend micro-organisme dat zich in de natuur bevindt op de schil van sommige vruchten en in de biermost. Levend gist is rijk aan aminozuren, B-vitaminen en mineralen en een effectiefve probiotica. Gist stimuleert de spijsvertering op natuurlijke wijze.

De gistsoort Saccharomices Cerevisae (ook wel bakkersgist, brouwersgist, wijngist of biergist) bestaat uit vele honderden soorten. Uit onderzoek blijkt dat deze levende giststammen een positief effect hebben op de vertering. Veel supplementen bevatten dode gistcellen, deze hebben geen enkel probiotisch effect meer.

Gebruik van levend gist bij paarden
Omdat levende gistcellen de verteerbaarheid van vezels verbeteren, kan het toevoegen zinvol zijn als het ruwvoer heel hard en stengelig is. De vertering kan hierdoor verbeteren waardoor het paard meer voedingsstoffen uit het voer zal halen. Ook paarden met een minder gezonde darmflora kunnen erg gebaat zijn bij de toevoeging van levend gist. Symptomen die hierop duiden zijn onder andere: regelmatig last van gaskoliek of een slecht verteerde of dunne mest. Uiteraard dient eerst te worden gezocht naar de oorzaak, zoals de kwaliteit van het voer, te weinig voermomenten, te weinig of slecht ruwvoer, een slecht gebit of een aandoening of ziekte. Als dit gecontroleerd is en het paard blijft last houden, dan kan een supplement met Probiotica in de vorm van levend gist een zinvolle aanvulling zijn.

Biotine

Biotine (=vitamine B8) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Het is een wateroplosbaar en zwavelhoudend essentiële B-vitamine die slechts in geringe mate in de natuur beschikbaar is. Biotine heeft een breed spectrum aan stofwisselingsfuncties. Doordat biotine zwavelhoudend is, is het belangrijk voor de huid, de vacht en het hoorn.

Extra informatie over biotine m.b.t. paarden
Een tekort aan biotine in het voer kan leiden tot een slechte kwaliteit van het hoorn, zoals een matige hoefgroei, zachte hoeven, brokkel- of gebarsten hoeven of een afwijkende hoefvorm. Alvorens resultaten goed zichtbaar zijn, dient u biotine gedurende minimaal 6-9 maanden te geven. Uit onderzoek is gebleken dat de toevoeging van 15mg biotine per dag een positief effect heeft op de groei en de soepelheid van het hoorn. Biotine is belangrijk voor het oppervlakte hoorn van de hoef, de laag die zorgt voor een goede vochtregulering van de hoef en die snel beschadigt tijdens het werk.


Producten met Biotine
 1. -15 %
  NAF Optimum 5 Star Feed Balancer 9 kg
  NAF Optimum 5 Star Feed Balancer
  Vanaf € 48,83
  Selecteer een optie
 2. -15 %
  NAF B.L.K. 500 g
  NAF B.L.K.
  Vanaf € 51,77
  Selecteer een optie
 3. Sectolin EveryDay Balancer
  Sectolin EveryDay Balancer 12,5 kg
  € 38,25
 4. Sectolin Sugar Balance
  Sectolin Sugar Balance 500 g
  € 44,95
 5. Phytonics Muscle Support 800 g
  Phytonics Muscle Support 800 g
  € 109,95
 6. -5 %
  Phytonics Multivit 800 g
  Phytonics Multivit 800 g
  € 64,50 € 61,28
 7. Phytonics Multivit Hond/Kat
  Phytonics Multivit Hond/Kat
  Vanaf € 17,95
  Selecteer een optie
 8. Vitalbix Balance+ Muesli
  Vitalbix Balance+ Muesli 14kg
  € 25,95
 9. Le Brick - 28219
  Le Brick
  Vanaf € 28,95
  Selecteer een optie
 10. Puur Muscle Mass - 26593
  Puur Muscle Mass
  Vanaf € 39,90
  Selecteer een optie

Producten: 1 tot 10 van 46 in totaal

Kleefkruid

Gebruik inwendig
Kleefkruid (Galium aparine) is bloedzuiverend, goed voor een glanzende vacht, ondersteunt de lymfeklieren en helpt bij de afvoer van afvalstoffen en vocht.

Werkzame bestanddelen 
De plant is rijk aan isoflavonen, glycosiden, fenolzuur, mineralen en kiezelzuur. 

Kleefkruid wordt bij paarden veel gebruikt voor de smering en het behoud van soepele gewrichten en de ondersteunt de afvoer van afvalstoffen. Om die reden kan het ook goed worden ingezet voor de ondersteuning van de huid. Paarden vinden Kleefkruid heerlijk en krijgen er vaak een schitterend glanzende vacht van! 

Magnesiumfosfaat

Vormen magnesium

In voedingssupplementen wordt magnesium in veel verschillende vormen gebruikt. De verschillen zitten in opneembaarheid en het gehalte elementair magnesium. Vormen die minder goed door het lichaam worden opgenomen of een lager gehalte elementair magnesium bevatten zijn magnesiumchloride, -fosfaat, - acetaat, -sulfaat, en -carbonaat. Deze vormen zijn vaak goedkoper in aanschaf. Magnesiumcitraat is een heel goed opneembare vorm van magnesium, maar bevat slechts ca. 16% elementair magnesium. Magnesiumoxide is iets minder goed opneembaar dan magnesiumcitraat maar bevat maar liefst 60% elementair magnesium. Het verschil in effectiviteit is uitermate moeilijk te bepalen, en zal voornamelijk door ervaring van de gebruiker bepaald worden. 

Let op
Bij dieren met een slechte nierfunctie mag magnesium uitsluitend worden gegeven in overleg met de dierenarts!

Een tekort aan magnesium

Een tekort aan magnesium kan voor gespannen reacties zorgen, als gevolg van een verstoorde zenuwprikkeling. Zodra er een tekort aan magnesium in de spieren is, spreekt het lichaam de noodvoorraad aan. Dat betekent dat bot wordt afgebroken om daar magnesium uit te halen. Dat kan leiden tot allerlei blessures. Het bot wordt kwetsbaar en en ook de aanhechting van de pezen verzwakt. Nervositeit en prikkelbaarheid in samenhang met spierverkrampingen, verminderde deklust en spermakwaliteit, insulineresistentie met als gevolg hoefbevangenheid en allerlei vage lichamelijke klachten zonder aanwijsbare oorzaak worden vaak veroorzaakt door een magnesiumtekort.

Bij een tekort aan magnesium kan het lichaam magnesium vrijmaken wat opgeslagen is in het botweefsel. Als het magnesium wat vrijkomt echter bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de spieren en niet voor het botweefsel, bevat het nieuwe bot minder magnesium dan voorheen het geval was. Dit wordt demineralisatie genoemd. Bij langdurige ernstige magnesiumtekorten zal het skelet niet meer van dezelfde goede kwaliteit zijn waardoor er makkelijker blessures ontstaan. Het is daarom belangrijk dat het rantsoen voldoende magnesium bevat.

Extra informatie over magnesium m.b.t. paarden

Magnesiumbehoefte
Basisbehoefte per dag per 100 kilo lichaamsgewicht:
 - Pony's en paarden in rust: 1,95 gram 
 - Sportpaarden: 1,9 - 3 gram

Een paard krijgt magnesium binnen via zijn voer en eventuele overschotten worden via de urine uitgeplast. Sportpaarden hebben een grotere behoefte aan magnesium. Door te zweten verliest een paard niet alleen zouten, maar ook magnesium. Hoe meer beweging en hoe meer zweet, hoe groter de behoefte aan magnesium. Magnesium komt vooral voor in gras en kwalitatief goed ruwvoer. Maar omdat de bodem steeds armer wordt, worden de gehaltes van belangrijke mineralen wel steeds lager. Paarden die aan de diarree zijn, overmatig zweten en paarden die veel zout opnemen zonder extra magnesium binnen te krijgen zijn extra gevoelig voor het ontstaan van een magnesiumtekort.

In de voeding is vaak te weinig magnesium aanwezig. Bij een stressgevoelig paard wordt de voorraad nog sneller opgebruikt. Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 20% van de gezonde paarden een magnesiumgebrek heeft, voor zieke paarden loopt dit percentage zelfs op tot meer dan 50%. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat van bijna de helft van het onderzochte ruwvoer het magnesiumgehalte onder de minimumnorm ligt. Met alleen ruwvoer wordt dus in de helft van de gevallen onvoldoende magnesium gegeven. Maar ook krachtvoer bevat vaak of te weinig magnesium of verhoudingsgewijs te veel calcium. Calcium en magnesium hebben in het lichaam dezelfde bindingsplaatsen, waardoor bij een overmaat aan calcium het opgenomen magnesium via de nieren uitgescheiden wordt. Om een magnesiumtekort te voorkomen is het dus belangrijk een goed uitgebalanceerd krachtvoer te voeren; met én voldoende magnesium én een goede calcium/magnesium verhouding. De juiste Ca/Mg verhouding is 2-3:1, d.w.z. 2 tot 3 delen calcium en 1 deel magnesium. Een aanvullend voedingssupplement van magnesium kan ook een verrassend goed effect geven.