Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gastblog van PUUR: Luchtwegen

luchtwegen

Klaar maken voor de herfst!

Het najaar is vaak een periode dat paarden die een verminderde weerstand hebben klachten krijgen. Wanneer ze op de wei lopen, veel bewegen en constant beschikken over gras en/of hooi blijven de weerstandsdipjes meestal nog wel even weg. Maar als de temperatuur zakt, het natter wordt buiten en de dagen korter worden, komen er bij veel paarden wat gezondheidsproblemen tevoorschijn.

Als paardeneigenaar stel je jezelf vast regelmatig vragen: Komt hij in de winter wel genoeg buiten? Kan ik hem ook in die periode voldoende sociaal contact bieden, moet hij een regendeken op, of juist niet? Gaat de verandering van gras naar hooi eenvoudig, of krijgt jouw paard daar direct dunne ontlasting van? Dit soort dilemma’s zijn bij meer paardeneigenaren van toepassing en het liefst zoek ik samen met de eigenaar naar de balans. Als je denkt deze gevonden te hebben is er vaak wel weer een nieuwe uitdaging. Tijdens deze relatief hoge temperaturen en vochtig weer zijn snotneuzen en kuchjes een veelvoorkomende klacht. Wanneer is het tijd om een dierenarts in te schakelen en wanneer kun je jouw paard tijdelijk te ondersteunen met een fytotherapeutisch supplement?

Balans

Luchtwegproblemen ontstaan niet zomaar. Misschien kun je zelf al het één en ander uitsluiten. Op zoek gaan naar de disbalans kan je verder helpen in het vinden van de oorzaak. Als je die weet kun je de klacht verminderen of zelfs oplossen. De oorzaken van de meest voorkomende luchtwegproblemen:

  • Bacteriële infectie (droes)
  • Virussen (influenza, rhinopneumonie)
  • Allergische reactie (stof of schimmels in het hooi)
  • Chronische luchtwegproblemen (dampigheid, COPD, bronchitis)
Banner_gastblog_PUUR_luchtwegen

Dierenarts?

Het is niet altijd nodig om bij een snotneus of een hoest antibiotica of prednison te geven. Wat zijn belangrijke symptomen om op te letten bij een ziek paard?

  • Droes gaat meestal gepaard met hoge koorts en hoesten. Het zorgt voor een vergroting van de lymfeknopen in de kaak en hier worden vervolgens abcessen gevormd. Paarden die droes hebben zonder typerende verschijnselen, kunnen de bacterie ook ongemerkt verspreiden. Zij vormen op deze manier een groot risico voor bedrijven, ze hebben de ziekte doorgemaakt maar blijven drager.
  • Influenza heeft een zeer korte incubatietijd, vaak zijn de eerste symptomen al binnen 24 uur na besmetting zichtbaar. Het begint met neusuitvloeiing, gevolgd door koorts, opgezette lymfeklieren en dikke benen. De eetlust neemt tijdelijk af. Bij verdenking van Droes of Influenza is het raadzaam direct een dierenarts te raadplegen.
  • Een astmatische aanval ontstaat vaak acuut door een allergische reactie. Is een paard benauwd, dan heeft hij moeite om uit te ademen. Je ziet dan een zogenaamde ‘dubbelslag’ in de flanken. Het paard perst de lucht uit de longen en heeft grote neusgaten. Deze allergische reactie kan ontstaan door stof in het hooi, een ammoniaklucht, schimmels en bacteriën in het stro of door pollen in de lucht.

Als een paard vaker een astma aanval heeft gehad of er is taai slijm door langdurige irritatie, kan er blijvende schade optreden zoals dampigheid. De elasticiteit van de longblaasjes neemt dan af. Dit is zeer onprettig voor een paard en een onomkeerbaar proces. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om tijdig een dierenarts in te schakelen bij twijfel.

Extra ondersteuning

Elk hoestend paard heeft veel baat bij het optimaliseren van de omgeving zoals frisse lucht, zorgen dat hij niet op de tocht staat, hooi wat niet stoffig is als je het uitschudt en vrij bewegen met kudde-genoten. Stress door beperking van sociale contacten kan de weerstand verlagen en daardoor klachten verergeren. Virussen zijn ook een aanslag voor het hele immuunsysteem, hierdoor kan er een secundaire infectie ontstaan. Om dit te voorkomen kun je zeker bijdragen aan een spoedig herstel met een kruidensupplement!

Er zijn kruiden die specifiek op de luchtwegen werken. Hiermee kun je de elasticiteit van de longen verhogen, slijm oplossen en de algehele weerstand ondersteunen. De geneeskracht van fenegriek is inmiddels ruimschoots bewezen, het wordt ingezet bij bronchitis en astma. Venkel heeft een kalmerend effect op de bronchiën en zoethout werkt slijmoplossend. Tijm en eucalyptus hebben beide een antibacteriële werking op de luchtwegen. Tijm stimuleert ook de aanmaak van witte bloedcellen en zorgt voor ondersteuning van het immuunsysteem bij een infectie. Eucalyptus werkt koortsverlagend en remt de hoestprikkel.

Als je deze kruiden gebruikt, al dan niet naast allopathische middelen, zal het paard daar zeker baat bij hebben tijdens het genezingsproces.

Tot slot

Welk supplement ook de voorkeur heeft; controleer altijd of het voldoende effectief is door jouw paard goed in de gaten te houden. Controleer de lichaamstemperatuur regelmatig en kijk of hij goed eet. Daarmee voorkom je schijnveiligheid en ben je er op tijd bij als er toch een dierenarts moet komen.

De PUUR Respi Herb is een perfecte mix aan luchtwegkruiden die helpen om vrijer te ademen. De PUUR Respirato zijn druppels adviseer ik bij kuchende en snotterende klachten die vrij acuut zijn ontstaan en niet gepaard gaan met koorts.

Ondersteunde producten

Banner_gastblog_PUUR_luchtwegen_1_

Delen: