Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

GASTBLOG Phytonics: Hoe voorkom je een winterdipje?

voorkom een winterdipje

Wellicht merk je het zelf al dat je weerstand wat minder is en je energiepijl wat lager. Het is al vroeg donker en de laatste dagen waren nat, winderig en koud! Veel mensen hebben last van het “herfs-/wintertdipje”, maar ook onze paarden kunnen hier last van hebben.

De wisseling van de seizoenen kan voor paarden een flinke omschakeling zijn. En naast de verandering van het weer, verandert er vaak ook best wat in het management. Van lekkere lange zomerdagen op de wei, gaan ze terug naar de paddock en soms ook meer op stal. Dit is niet alleen een verandering van hun dagelijkse ritme, maar ook van het rantsoen. Daarnaast kost het aanmaken van een wintervacht veel energie. Kortom de weerstand kan wel wat ondersteuning gebruiken! Het is van belang om ervoor te zorgen dat het lichaam in goede conditie is, zodat infecties, virussen en bacteriën zo min mogelijk kans krijgen.

Hoe zorg je voor een goede weerstand?

De Latijnse term “immunis” betekent vrijgesteld, verwijzend naar bescherming tegen indringers van buiten. Hier komt het woord immuunsysteem vandaan; een verdedigingssysteem met als doel indringers of veranderde eigen cellen te bestrijden. Eigenlijk zegt het woord het zelf al, het afweersysteem van een lichaam.

Een aantal tips om de overgang van de zomer naar de herfst zo soepel mogelijk te laten verlopen én ervoor te zorgen dat je paard fit de herfst en winter doorkomt:

Een detoxkuurtje

In het najaar kun je het lichaam ondersteunen door een reinigingskuur te geven. Het lichaam wordt dan geholpen om alle opgehoopte afvalstoffen af te voeren en opgeruimd het nieuwe seizoen aan te kunnen. Vorig jaar maakten Phytonics en De Paardendrogist een informatief filmpje met veel gestelde vragen over deotoxen:

Veel gestelde vragen aan Phytonics over detoxen

Vitamines aanvullen

Als de dagelijkse voeding goed is en het paard in een goede conditie verkeerd, zal jouw viervoeter hoogstwaarschijnlijk veel juiste essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Maar als de behoefte (tijdelijk) hoger is door seizoenswisselingen óf de voedingsstoffen in het ruwvoer en krachtvoer niet toereikend zijn, is het aanvullen van een vitaminen- en mineralensupplement een goed begin om aan de weerstand te werken juist vóór de winter begint.

Wist je dat paarden van krachtvoeding soms wel 2 kilo per dag moeten krijgen om aan de ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid) te komen? Dit zijn dan met name krachtvoeders die veel toevoegingen en vulmiddelen bevatten en waar weinig vitamines en mineralen in zitten. Stel dat het paard met deze hoeveelheden krachtvoer te zwaar wordt of teveel energie heeft, dan is het toevoegen van een supplement aan een klein handje krachtvoer of een beetje slobber verstandig. Je voorkomt daarmee een tekort aan vitamines en dus ook het bevattelijk zijn voor ziekte-veroorzakers.

Het is heel belangrijk dat de vitaminen en mineralen worden aangeboden in de juiste vorm, verhouding én via de juiste weg. Alleen dan kunnen ze optimaal samenwerken om het lichaam van jouw paard gezond te houden. Maar wanneer heeft jouw paard nou behoefte aan extra vitamines?

- Als er geen krachtvoer wordt gegeven
- Tijdens intensieve trainingsperiodes
- Wanneer de darmwerking niet optimaal is
- Bij een hogere leeftijd >21 jaar en ouder
- Wanneer het paard een wormbesmetting heeft (gehad)
- Vlak voor, tijdens of ná de dracht
- Veulens direct na het afspenen
- Het jonge paard dat net uit de opfok komt
- In stressvolle periodes
- Vóór of na een operatie
- Tijdens seizoenswisselingen


“Ik geef mijn paard even lekker een vitaminespuit”,  maar is dat zinvol? Wat veel mensen niet weten is dat een lichaam opneemt wat het op dat moment op kan nemen en de rest komt er net zo hard weer uit (middels urine en ontlasting). Dit wil echter niet zeggen dat daarmee alle tekorten zijn aangevuld. Wil je een vitamine of mineralen tekort aanvullen of voorkomen? Dan zal je langere tijd (minimaal 3 weken) een hoogwaardig supplement bij moeten voeren omdat tekorten alleen aangevuld kunnen worden als het lichaam de tijd krijgt alles op te nemen. Hoe snel een vitamine supplement gaat werken, hangt af van de hoeveelheid vitamines die een paard nog heeft opgeslagen. Hoe minder hij in het lichaam heeft, hoe langer het duurt voor je merkt of iets ‘gaat werken’. Bij een groter tekort aan bepaalde vitamines en mineralen, zal het langer duren voor het niveau is genormaliseerd.

Krachtige boost voor het immuunsysteem

Voor dieren die echt even een krachtige oppepper kunnen gebruiken is er de Phytonics Immu boost. Met ingrediënten als Groene thee, Kattenklauw, Rode Zonnehoed (Echinacea purpurea), Westerse karmozijnbes en Bètacaroteen (provitamine A) is het een heel goed middel om in te zetten bij een verminderd immuunsysteem en lusteloosheid. Immu boost kan ingezet worden als de weerstand al  verlaagd is, maar ook preventief tijdens de wisseling van seizoenen en in periodes van stress bijvoorbeeld een verhuizing of verandering van de kudde.

L-lysine een belangrijk aminozuur

Lysine is een belangrijk aminozuur voor paarden en remt bijvoorbeeld herpesvirussen, die vaak in de herfstmaanden de kop op steken. Vitamine B6 en Vit C zijn cofactoren voor de opname en de intracellulaire werking van L-Lysine, hierdoor wordt de L-Lysine beter gebruikt. Immu boost kan probleemloos gecombineerd worden met L-Lysine.

Tot slot

Het ene dier is gevoeliger voor overgangen in het weer en temperatuurschommelingen dan andere, net als mensen. De ene mens telt de dagen naar het voorjaar af, terwijl anderen niet kunnen wachten om de schaatsen onder te binden. Houd hier bij je paard ook rekening mee. Moet je paard een deken op? En zo ja welke past dan het beste in de situatie van jouw paard?

Zorg voor een goede kwaliteit ruwvoer, passend bij jouw paard. Regelmatig een ruwvoeranalyse laten uitvoeren kan je hiermee helpen. Een optimale darmflora is belangrijk voor de spijsvertering én het immuunsysteem.

En als laatste, maar minstens zo belangrijk: zorg voor veel variantie voor je paard. Ruim voldoende ruwvoer, speeltjes, sociaal contact, veel vrije beweging en afwisseling in je trainingen. Een blij paard zit immers lekkerder in zijn vel!

 

Delen: