Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Wat te doen met een verkouden paard?

Verkouden paarden

Bijna iedereen met een paard krijgt er wel eens mee te maken: je paard is verkouden. Deze verkoudheid kan voorkomen in verschillende maten, van een klein snotneusje tot ernstig hoesten. Als het een waterige, doorzichtige neusuitvloeiing is, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand, dit is normaal. Als de neusuitvloeing dikker en ondoorzichtig is, dan kan dit wijzen op een ontsteking. Het is dan belangrijk dat je de temperatuur van je paard goed in de gaten houdt. Is er geen koorts, dan gaat de verkoudheid meestal vanzelf weer weg. Heeft je paard wel koorts dan is het verstandig om met je dierenarts te overleggen. 

Oorzaak verkoudheid bij paarden

In d natte, koudere of stressvolle periode, kan de weerstand van je paard lager zijn, waardoor het eerder vatbaar is voor ziekte kiemen . (Griep)virus-infecties komen veel voor bij paarden doordat ze regelmatig aan infecties worden blootgesteld. Infectieziekten worden meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie. In enkele gevallen kan de infectie worden veroorzaakt door longwormen of schimmels.

Verkoudheid voorkomen

Hoewel een verkoudheid nooit helemaal te voorkomen is, kun je wel een aantal maatregelen nemen om de kans te verkleinen. Zet je paard na het rijden niet nat weg, stap lang uit, gebruik een fleecedeken/cooler of droog je paard desnoods af en stem de dikte van de deken af op de temperatuur. Met een te dunne deken wordt een grote aanslag gedaan op de energiehuishouding van je paard en met een te dikke deken wordt je paard nat van het zweet, waardoor hij het koud krijgt. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat het immuunsysteem van je paard goed wordt onderhouden met voldoende vitamines en mineralen. 

Vermijd in alle gevallen tocht! De allerbelangrijkste preventieve maatregel is goed vaccineren. Is je paard desondanks toch verkouden, zorg dan dat je paard goed en volledig kan herstellen. Hiermee kun je op de langere termijn chronische problemen, zoals een luchtwegallergie of dampigheid, helpen voorkomen. Wil je de luchtwegen van je paard ondersteunen? Dan is Paardendrogist Luchtwegmix een fijn product.

Is je paard toch verkouden?

Ondanks een goed vaccinatieschema, kan je paard alsnog een virusinfectie oplopen. Vaak gaat het hierbij om onschuldige virussen of varianten van bestaande virussen. Een griepvirus uit zich meestal in koorts, een natte neus, loszittende hoest en/of sloom gedrag. Hoest je paard na drie tot vier dagen nog steeds? Dan is het raadzaam je dierenarts te waarschuwen. Van een simpele, ongecompliceerde, verkoudheid herstelt een gezond paard meestal binnen één week. 

Bij hoge koorts die langer dan 24 uur aanhoudt, is het raadzaam je dierenarts te raadplegen. Doe dat ook als je ziet dat de kleur van de neusuitvloeiing niet meer blank of wit, maar geel of groenig is. Dit is een teken dat er een ontsteking is. Als het hoesten niet binnen vier dagen over is, is het eveneens verstandig om je dierenarts te waarschuwen.

Ook een allergische reactie kan zorgen voor verkoudheid. Een combinatie van factoren zoals ziekteverwekkers, het stalklimaat en erfelijke aanleg kunnen leiden tot een overreactie van het lichaam. Indringers van buitenaf die voorheen geen problemen gaven, zoals stof, schimmelsporen en stuifmeel, leiden nu tot een allergische reactie, met als belangrijkste symptomen benauwdheid, een waterige neus en soms ook waterige ogen. Met een longspoeling kan je dierenarts goed aantonen of er sprake is van een allergische reactie.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_13__1

Goed laten herstellen

Een goed en volledig herstel is een absolute voorwaarde voor het voorkomen van nare en langdurige complicaties. Het verkoudheidsvirus tast namelijk het slijmvlies in de luchtwegen aan en maakt de weg vrij voor bacteriën, waardoor een longontsteking op de loer kan liggen. Een bacteriële infectie veroorzaakt vaak veel schade en uit zich onder andere in groen en geel snot. Door de ontstekingsreactie raken de luchtwegen vol met slijm, verdikken de wanden van de bronchiën zich en wordt de toevoer van zuurstof naar de longblaasjes verminderd. Hoesten kan voor blijvende klachten zorgen, daarom is het belangrijk dat een paard zo min mogelijk hoest.

Zowel tijdens als na de acute fase is frisse lucht het allerbelangrijkste. Laat paarden die herstellen van een verkoudheid dan ook zoveel mogelijk buiten. Als dat niet mogelijk is, is een buitenstal het beste alternatief. Vermijd wel dat je paard op de tocht staat!

Geef je verkouden of zieke paard de eerste twee tot drie dagen dagen volledige rust in een goed geventileerde stal, een buitenstal of op de wei/paddock bij droog weer. Ook als de uiterlijke symptomen voorbij zijn, is het verstandig om in ieder geval je training drie tot vier weken aan te passen. Wel beweging maar zeker geen zware inspanning.

Optimaliseer het stalmanagement

Houd de stal van je paard zo vrij mogelijk van stof en ammoniak. Verwijder regelmatig stof (ook van de balken/tralies) en spinnenwebben. Strooi de stal op als je paard niet in de buurt is en verwijder dagelijks de mest en urineplekken. 

Schimmelsporen en stof in het hooi vormen de ergste bedreiging voor het ontwikkelen van een allergische reactie. Gebruik uitsluitend hooi van de allerbeste kwaliteit, waarbij zo min mogelijk stof vrijkomt tijdens het voeren. Dit kun je voordat je het geeft, weken in water of je kun er Silverlinde Hooispray over vernevelen. Een groot voordeel van Hooispray is dat alle voedingsstoffen in het hooi bewaard blijven, terwijl stof minder kans krijgt. Andere alternatieven voor tijdelijk of langdurig gebruik zijn gefermenteerd, verpakt hooi of kuilvoer.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_12__1

Weerstand verhogende kruiden

Al sinds de Romeinse tijd wordt bij verkoudheid gebruik gemaakt van knoflook. Paardendrogist Knoflook bevat stoffen die helpen bij de afvoer van slijm en verhoging van de weerstand. Verder hebben kruiden zoals Foenegriek, Heemst (zit in de Luchtwegmix), Anijs en Tijm een verlichtende werking voor de luchtwegen. Je kunt deze kruiden gerust de hele winter door blijven geven. Het meest bekende kruid voor een goede weerstand is Echinacea. Ben je op zoek naar een product wat niet alleen de luchtwegen van je paard ondersteunt, maar ook de weerstand een boost geeft? Denk dan eens aan Paardendrogist Winter Mix.

Bijbehorende producten

Ontwerp_zonder_titel_23__1

Delen: