Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

GASTBLOG Pavo: 6 tips om je paard te helpen bij verharen

6 tips van Pavo om je paard te helpen bij verharen

Vliegen bij jou de haren al weer om je oren? Veel paarden zijn begonnen met het loslaten van hun wintervacht. Wist je dat verharen veel energie vraagt van een paard? Voor de één kost dit dan ook meer moeite dan voor de ander. Pavo geeft je 6 tips over voeding en verzorging om je paard een handje te helpen om van de wintervacht af te komen.

Wanneer gaan paarden verharen?

Je paard verhaart twee keer per jaar: in de zomer en in de winter. Dit proces komt op gang doordat het overdag langer licht of juist eerder donker wordt. De temperatuur heeft hier eigenlijk weinig invloed op. Nu richting het voorjaar de dagen weer langer worden, maakt de hypofyse hormonen aan waardoor je paard zijn wintervacht verliest. Het verharen kan nog weleens voor problemen zorgen. Zeker als je paard niet helemaal in goede conditie is of al op oudere leeftijd is. Dan kan hij hier wel wat hulp van jou bij gebruiken.


Verschillende factoren hebben invloed op het verharingsproces van je paard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede doorbloeding van de huid. Deze kun je zowel van binnenuit als van buitenaf ondersteunen. Het is belangrijk dat je paard de juiste voeding krijgt, zodat het over de bouwstoffen beschikt die het nodig heeft. Het allerbelangrijkste daarbij is voldoende ruwvoer van goede kwaliteit, aangevuld met een balancer of krachtvoer als je paard dit nodig heeft. Alle voedingsstoffen hebben een direct of indirect effect op de vacht, maar vetten, mineralen en vooral B-vitaminen hebben een duidelijk zichtbaar effect. We geven je een aantal tips om je paard een handje te helpen tijdens het verharen:

1. Borstelen, borstelen en nog eens borstelen...

Met een uitgebreide poetsbeurt geef je je paard niet alleen een lekkere massage wat weer goed is voor de doorbloeding, maar het is de beste manier om het oude haar er uit te krijgen. En een goede doorbloeding zorgt dat het haar beter loslaat. Dus een win-win! Je maakt je paard er ook nog eens heel gelukkig mee, want al dat oude haar gaat ontzettend kriebelen. Dus lekker rossen met een goede rosborstel of poetsblok gaat je paard zeker waarderen.

2. Lekker veel bewegen

Beweging zorgt voor een goede doorbloeding dus stimuleert het een goede verharing. Dus lekker trainen, een buitenrit of wandeling met je vriend(in) versnelt het verharingsproces.

3. Daglicht

Zodra het langer licht is weet het lichaam dat het winterhaar kan worden verruild voor een mooi dun zomervachtje. Dus zorg dat je paard voldoende daglicht krijgt. Zet je paard dus lekker in de paddock of wei of ga lekker buiten rijden. Het daglicht stimuleert de verharing en tegelijk is je paard lekker in beweging dus sla je 2 vliegen in 1 klap! 

4. Vitamineboost

Verharen kost energie en met name bij oudere paarden kan dat soms moeizaam gaan. Vitamine B is belangrijk voor een goede verharing. Een extra vitamineboost kan daarom net even dat beetje extra geven wat je paard nodig heeft. Pavo MultiVit15 bevat alle benodigde vitaminen voor een goede weerstand en vlotte verharing met als resultaat een mooie glanzende zomervacht. Check dus even of je paard voldoende vitamine en mineralen binnen krijgt. 

5. Olie voor een wat extra glans

Geef je paard een scheutje Lijnzaadolie door het voer, dat zorgt voor een mooie gezonde en glanzende vacht. Tevens is het ook nog eens heel gezond. Kan je paard ook wel wat extra ondersteuning voor de gezondheid gebruiken dan is Pavo OmegaFit een goede aanvulling. Het stimuleert de algehele gezondheid en bevat een ongekend hoog gehalte aan de meest belangrijke omega 3-vetzuren. Deze zijn cruciaal bij allerlei lichaamsprocessen en ondersteunen naast de huid en vacht o.a. de immuniteit, ademhaling, spierherstel, gewrichten en mobiliteit.


Tip: Gebruik je de Pavo

6. Slobbermaaltijd

Verharen kost energie, dus verwen je paard met een emmer lekkere Pavo SlobberMash. Niet alleen lekker, maar ook gezond! Het bevat een hoog aandeel zuiver lijnzaad, wat niet direct een effect op de verharing heeft, maar wel zorgt voor een mooie, glanzende vacht. Daarnaast is slobber ideaal om te mengen met supplementen.   

Tip: Geef je de Pavo MultiVit15 door de Pavo SlobberMash dan versterken deze producten elkaar. Lekker en gezond tegelijk! 

Kom je er ondanks deze tips nog niet helemaal uit met de verharing van je paard? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Daar geven ze je graag een persoonlijk advies! 

Delen: