Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 Ab jetzt versendet De Paardendrogist auch nach Deutschland.

Gastblog: De wonderbaarlijke krachten van bloedzuigers

hirudotherapie

Hirudo therapie of beter bekend als bloedzuigertherapie is een methode die je de laatste tijd steeds vaker voorbij ziet komen. Maar het is al een eeuwenoude geneeswijze voor mens en dier. De meeste mensen vinden bloedzuigers een beetje vies en eng, maar deze wonderlijke diertjes kunnen menig probleem oplossen! In deze blog verteld Hirudo- en revalidatietherapeut Milou Faber je meer over deze kleine wonderdiertjes 

De achtergrond van bloedzuigers

Bloedzuigers werden vroeger vooral ingezet om een soort van aderlating te veroorzaken. In 1884 kwam men erachter dat bloedzuigers ook nog eens heel veel heilzame stoffen via het speeksel uitscheiden. Rond 1970 werd pas echt de medicinale werking van hun speeksel bekend, waarna men hun geneeskrachtige werking meer ging inzetten!  

In Duitsland worden de bloedzuigers al langere tijd veel gebruikt in de reguliere geneeswijze bij klinieken maar ook in ziekenhuizen. Het slijm van de bloedzuiger is namelijk ontstekingsremmend, bloed verdunnend, pijnstillend, antibacterieel, slijmoplossend en bloeddruk- en hormoon regulerend. Oftewel voor heel veel problemen goed in te zetten! 

Er zijn wel meer dan 600 soorten bloedzuigers in de wereld. In Nederland treffen we hiervan ongeveer 30 soorten aan. Dezen zijn helaas niet geschikt om te gebruiken voor genezing. Van sommige bloedzuigers kun je zelfs ziek worden. Na veel onderzoek zijn er maar 3 soorten overgebleven die ook daadwerkelijk een geneeskrachtige werking hebben. Dit zijn de Hirudo Verbana, Hirudo Medicinalis en Hirudo Orientalis.

De eerste twee soorten worden vooral gebruikt door Hirudo therapeuten. Deze worden gekweekt bij een speciale kwekerij in Duitsland voor medicinale bloedzuigers. Ze leven in een schone omgeving en worden nauwlettend gecontroleerd. Voordat de diertjes gebruikt op transport gaan zijn ze gecheckt door een gespecialiseerde dierenarts. De bloedzuigers mogen maar één keer gebruikt worden om te voorkomen dat ziektes worden overgebracht.  

Wat doen bloedzuigers?

Doordat er direct op het bloed wordt ingewerkt geeft de behandeling met bloedzuigers een snel en doeltreffend resultaat. De unieke stoffen in het slijm dat de bloedzuiger in de bloedbaan afgeeft zorgt dat veel verschillende klachten snel verbeteren. Daarnaast zorgt de bloedzuiger dat de afvalstoffen worden afgevoerd, er een betere doorstroming komt, het immuunsysteem geactiveerd wordt en het lymfesysteem getriggerd wordt.  

Het bijzondere aan het behandelen met bloedzuigers is dat het bijna altijd een positief effect heeft. Naast dat het probleem in de meeste gevallen snel is verbeterd of zelfs is opgelost, worden veel andere “kleinere” onderliggende problemen ook gelijk aangepakt. Doordat er op het bloed wordt ingewerkt en ik naast het behandelen van het probleem ook altijd bloedzuigers inzet om het immuunsysteem te behandelen zie je dat er ook andere onderliggende problemen worden opgelost. Er is vrijwel direct verbetering te zien na de behandeling, maar de geneeskrachtige stoffen uit het slijm blijven nog wel 3 maanden doorwerken in het lichaam. Soms zie je dus later ook nog verbeteringen bij het paard.  

Hoe gaan bloedzuigers te werk?

De bloedzuigers hebben aan beide uiteinden zuignapjes waarmee ze zich kunnen voortbewegen en vastklampen. In hun kaakjes hebben ze 60 tot 90 hele kleine tandjes waarmee ze een wondje maken in de huid. Als ze vastgezogen zitten en met hun tandjes een wondje hebben gemaakt gebruiken ze slijm en zuigkracht om op hun plaats te blijven zitten terwijl ze hun medicinale slijm in het bloed injecteren. In dit slijm zitten zo’n 100 geneeskrachtige stofjes, waaronder Hirudine. Dit remt de bloedstolling, activeert leukocyten en is vocht afdrijvend. Het zorgt ook dat de wond lang blijft nabloeden zodat je een soort van aderlating krijgt.  

Hirudine werkt onder andere ook bloed verdunnend waardoor je een betere doorbloeding krijgt. En een betere doorbloeding zorgt dat het lichaam zelf beter de problemen kan oplossen. Daarnaast bevat het slijm nog vele andere stofjes die ontstekingsremmend zijn, pijn verlichtend, versterkt het de bloedstroom, het bevat een natuurlijk antibioticum, is het antibacterieel en nog veel meer! Dit proces duurt ongeveer 15 minuten per bloedzuiger. De bloedzuigers zuigen zich vol door ongeveer 7-15 ml bloed op te drinken. Ze worden dus een flink stuk groter en als ze vol gezogen zijn met bloed en hun speeksel hebben afgegeven dan laten ze vanzelf los. 

Het behandelen met bloedzuigers is niet pijnlijk. Alleen op het moment dat de bloedzuiger zich vastbijt geeft dat een tintelend gevoel, een beetje vergelijkbaar met een prikkel van een brandnetel. Als het diertje vast zit voelt je paard er niets meer van. Er blijft dan een klein wondje achter wat nog wel tot 12 uren kan blijven nabloeden. Dit is een belangrijk omdat er dan ruimte is om de afvalstoffen eruit te laten komen. Het ziet er soms wat schrikbarend uit, maar het is een belangrijk proces. En wees gerust, want een paard kan wel tot 10 liter bloed verliezen zonder daar last van te hebben.  

Waarbij helpt Hirudo therapie?

Hirudine zorgt voor afgifte van bloed en lymfe, hierdoor wordt het lichaam in actie gezet. Er ontstaat een herstel van bloed en lymfecirculatie wat ervoor zorgt dat:  

  • De microcirculatie in het lichaam herstelt  
  • De voeding van organen en weefsels verbeterd 
  • Het herstelproces in het lichaam wordt geactiveerd 
  • Zwellingen en ontstekingen verlicht  
  • Het immuunsysteem versterkt 
  • Pijn wordt verlicht en verdoofd 

Je kunt Hirudotherapie bij bijna alle problemen in zetten, zoals:  

  • Artritis, artrose en spat 
  • Hoefproblemen 
  • Hoefbevangenheid 
  • Peesblessures  
  • Gallen, piephak en andere verdikkingen  
  • Kissing Spines, Ataxie, coördinatiestoornissen of andere problemen aan de wervelkolom 
  • Spierproblemen  
  • Bloed- en lymfeproblemen  
  • Mok, rasp, schimmel, (zomer)eczeem en andere huidproblemen  
  • Wondgenezing 
  • Littekens  
  • Gezwellen, abcessen, hematoom of slecht helende wonden 
  • Problemen met het immuunsysteem of hormoonsysteem 

Contra-indicaties voor het behandelen met bloedzuigers zijn Prednison, pijnstillende medicatie, drachtige merries, stollingsstoornissen en bloedarmoede. Een goede therapeut gaat niet alleen aan de slag met het symptoom, maar zal ook kijken naar rest van het lichaam en andere factoren. De bloedzuigers kunnen dan het probleem aanpakken, maar ook het algehele immuunsysteem van het paard een boost geven. Tevens is het goed in te zetten in combinatie met andere behandeltechnieken.

Daarnaast is het belangrijk dat de omgevingsfactoren en welzijnsaspecten goed worden bekeken. Want alleen het symptoom bestrijden lost het probleem niet op! Afhankelijk van het probleem moet de behandeling 3 tot 5 keer herhaald worden. Daarna is het heel goed om de behandeling 1x per half jaar preventief in te zetten. Bloedzuigers preventief inzetten in het voorjaar is ook erg goed voor de gezondheid van het paard. Je kunt het zien als een soort detox of boost voor de opschoning van het lichaam.  

Delen: