Kijk snel in onze Final Dekensale! Dekens van topmerken als Bucas en Horseware shop je nu met kortingen tot wel 50%!

De zin en onzin van therapieproducten

therapiedeken

Een van de ontwikkelingen die we de laatste jaren hebben zien groeien in de paardenwereld is het gebruik van therapieproducten. Hierbij kun je denken aan deken met een magnetisch veld, massage producten of andere therapeutische ondersteuning voor het welzijn van je paard. Inmiddels is er een ruime keuze en kun je het zo gek maken als je wil! Maar wat doet het nou eigenlijk voor je paard en is het een trend of een must-have? In deze blog vertellen we je er meer over!

Therapiedekens

Bij de Paardendrogist hebben we 3 soorten therapiedekens in het assortiment, dat zijn de Bucas Recuptex, Rambo Ionic en de Back on Track. Al deze dekens bevorderen het welzijn van je paard. Ze hebben een positieve invloed op de souplesse van de spieren en gewrichten, afvoer van afvalstoffen, het stimuleren van de doorbloeding, verhogen van het zuurstof niveau in het lichaam en de algehele ontspanning van je paard.

De dekens zijn vaak ideaal tijdens het transport van- en naar een wedstrijd of training, als warming-up of cooling-down of als staldeken. Maar let wel op bij het gebruik van een therapiedeken als je paard drachtig is, botbreuken, open wonden, koorts, een chronische ziekte of huidaandoeningen heeft. Dit kan effect hierop hebben. Overleg het gebruik van een therapiedeken dan altijd eerst met je dierenarts! Daarnaast is het belangrijk dat je het gebruik van de therapiedekens gelijkmatig opbouwt en niet in één keer langdurig oplegt. Dit zou een averechts effect kunnen hebben.

Bucas Recuptex Therapy

De Bucas Recuptex is bij De Paardendrogist verkrijgbaar in een Mesh variant en de cooler. Met name paarden met rugproblemen, stijfheid of moeizaam opstarten hebben baat bij het gebruik van de Recuptex deken. Deze deken kun je inzetten als warming-up, cooling-down of als je paard er aan gewend is zelfs 24/7. Het is dus een veelzijdige deken met een magnetisch veld dat de bloedsomloop stimuleert en het zuurstofniveau in het lichaam verhoogt. Hierdoor geeft het een ontspannend effect wat weer gunstig is voor de algehele toestand van je paard. Hierdoor is je paard relaxter, is er minder spierpijn en is je paard dus sneller herstelt na een intensieve training of begint hij tijdens de training soepeler.

Back on Track rugwarmer

De Back on Track rugwarmer bevat keramische vezels waardoor de lichaamswarmte van het paard weerkaatst. Je krijgt dan dezelfde werking als een infraroodstraling. Deze rugwarmer is dan ook zeer effectief bij problemen in de rug, lendenen en de achterhand. Denk aan spanning in de spieren of stijfheid, maar ook voor preventief gebruik. Je zult merken dat je paard er soepeler van wordt!

Rambo Ionic

De Ionic therapiedken geeft een fijne warmte aan het paard en helpt ondertussen bij de afvoer van afvalstoffen en de aanvoer van voedingsstoffen. Ionic werkt op basis van de stof Tourmaline, een natuurlijk kristal dat in poedervorm op de binnenzijde van de stof is aangebracht. De meeste afvalstoffen in het lichaam zijn positief geladen en tasten de cellen aan. Tourmaline produceert negatieve ionen en herstelt zo het evenwicht tussen positieve en negatieve ionen in lichaamscellen. Hierdoor wordt de waterhuishouding in het lichaam positief beïnvloed en functioneren organen beter, ook voedingsstoffen worden beter opgenomen en afvalstoffen efficiënter verwijderd. Hierdoor blijven de pezen en banden elastischer, zuurstof en voedingsstoffen bereiken de spieren beter waardoor de kans op blessures en stijfheid verkleint en is de kans op ontstekingen minder. De Ionic deken zorgt voor een effectieve warming-up om blessures te voorkomen en zorgt na de training voor een sneller herstel! De deken kan dag en nacht worden gedragen.

Magnetic Chaps/Boots

De Equilibrium® Magnetic Boots zijn voorzien van magnetische velden die de doorbloeding ondersteunen en daardoor kunnen helpen de gezondheid van de benen te optimaliseren. Ondersteuning van de gezondheid van de benen komt de beweeglijkheid en functie van de gewrichten ten goede en helpt ook om sterke pezen te behouden.

De chaps kunnen dagelijks en voor langere tijd bijvoorbeeld ‘s nachts op stal gebruikt worden. Het is voor sportpaarden zeer effectief, maar ook voor oudere paarden of tijdens het herstel van een blessure geeft het goede resultaten!

De Vitaflex®-magneten in de chaps hebben voor het lichaam twee wisselende polen, een negatieve en een positieve, en zijn dus anders dan standaard neodymiummagneten, die slechts één pool hebben. Deze sterke, cirkelvormige en permanente magnetische velden met alternerende poolsequenties dringen door tot in het lichaamsweefsel.
De magneten zijn ook dun, lang en flexibel. Dit maakt ze ideaal om aan de Chaps toe te voegen, zodat ze voor het paard comfortabel blijven om te dragen. De chaps zijn verkrijgbaar in een variant voor de voorbenen en voor de achterbenen.

Ice-Vibe boots

De Horseware Ice-Vibe producten zijn zeer veelzijdig in gebruik en met name bij blessures zeer effectief en handig. Je kunt de benen van je paard eenvoudig (langdurig) koelen. Dit werkt een stuk makkelijker en effectiever dan koelen met koud water uit de kraan.

De Ice-vibe heeft de mogelijkheid om alleen te koelen, trillen of koelen en trillen tegelijk. De trillingen stimuleren de doorbloeding. Hierdoor wordt er zuurstof naar de benen gebracht om het genezingsproces te ondersteunen. Het gebruik van de Cold Packs zorgt voor koeling van het bloed. De Cold Packs blijven tot 40 minuten werkzaam. Door te koelen wordt de zwelling, de ontstekingsreactie en de pijn verminderd. Je kunt de Ice-Vibe boots voor verschillende doeleinden gebruiken. Voor een training is het een effectieve warming-up. Je gebruikt dan geen cold packs maar alleen de trillingen om de  doorbloeding van de benen te stimuleren. Hiermee verklein je de kans op blessures. Je kunt ook na een (intensieve) training cold packs en trillingen gebruiken voor het koelen van de benen. Hierdoor herstellen de benen sneller.

Heeft je paard een (acute) blessures, zwelling, verstuikingen of artritis? Dan helpen de cold packs de ontstekingsreactie te verminderen en de trilstand ondersteunt de doorbloeding. Doordat de Ice-Vibe zijn voorzien van een timer kan je het herstelproces intensief ondersteunen. Uitsluitend koelen helpt ontstekingen te voorkomen. De doorbloeding van het paardenbeen is niet bijzonder goed, vooral niet als het paard beslagen is, wat tot gevolg heeft dat er gemakkelijk blessures ontstaan die vervolgens slecht genezen. Trillingen stimuleren de bloedtoevoer naar de benen, bevorderen de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Ice-Vibe combineert koeling met trillingen dat ervoor zorgt dat zwellingen verminderen, de doorbloeding wordt gestimuleerd en de genezing versnelt.

Bij chronische blessures zijn de trilstrips fijn om de doorbloeding te stimuleren en daarmee het herstelproces te ondersteunen. De trillingen hebben bovendien een versterkend effect op het weefsel van de pezen en de banden.

Massage Mitt Hotspot

De Massage Mitt Hotspot is een lekkere ontspannende massage hotspot die een fijne warmte geeft. Het apparaat beschikt over 3 programma’s om je paard de perfecte massage te geven. Zo kun je je paard zelf een fijne massage geven na een intensieve training, om de spieren lekker los en warm te maken voor een training of gewoon voor een lekkere wellness behandeling! Het vermindert spierpijn en stijfheid in de spieren en stimuleert de doorbloeding!

Dus heeft het zin?

Hopelijk heeft deze blog je een beetje een beeld gegeven van de therapieproducten in het assortiment van De Paardendrogist. Alle producten hebben hun unieke eigenschappen en het is dus aan jou de keuze welk product het beste bij jou en je paard passen. Ga je voor gemak dan is een deken of de chaps wellicht fijn. Heeft je paard een blessure aan zijn been dan kan de Ice-Vibe een super handige oplossing zijn als je bijvoorbeeld dagelijks moet koelen. Vind je het leuk om je paard een lekkere massage te geven en neem je daar graag de tijd voor dan is de Massage Mitt een super product!

Dus alle producten hebben hun eigen voordeel en indirect een positieve invloed op het welzijn van je paard. Het zijn geen noodzakelijke producten, maar ze maken het leven van je paard (en daarmee jouw leven dus ook) een stuk aangenamer! Maar verwacht niet direct wonderen van de producten. Naast deze producten is het uiteraard ook belangrijk dat de omstandigheden van je paard goed zijn. Dus ook de voeding, verzorging en training moeten passen bij je paard!

Delen: