Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Feiten en Fabels over Glucosamine bij paarden

Feiten en Fabels over Glucosamine voor paarden

De nog verder ingewijden weten ook dat de resultaten van behandelingen met glucosamine verschillen. Daarom duiken we even wat dieper in de glucosamine én in andere stoffen die verlichting kunnen geven bij gewrichtsproblemen.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een aminosuiker, een natuurlijke stof. Het bestaat uit een glucosemolecuul en een aminogroep. De hoogste concentraties van deze stof vind je in het bewegingsapparaat: in het kraakbeen, de pezen en de ligamenten (de banden van bindweefsel om de gewrichten).

Glucosamine is vooral een belangrijke bouwstof en precursor (voorloper) voor allerlei stoffen en processen die te maken hebben met het gezond houden van het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof.
Zo kan glucosamine omgezet worden in N-acetylgalactosamine waarin het onderdeel uitmaakt van chondroïnesulfaat. Chondroïne is weer een belangrijk onderdeel van bindweefsels in bijvoorbeeld bloedvaten, bot en kraakbeen.

Artrose

Bij artrose is er sprake van afbraak van het kraakbeen en afname van de gewrichtsvloeistof. Hierdoor kunnen gewrichten slijten of zich juist botwoekeringen op het gewricht vormen. Door de wrijving ontstaan er dan serieuze pijnklachten.

Het proces van artrose is niet volledig terug te draaien. Wel kan er gezocht worden naar de juiste combinatie van middelen en maatregelen om ervoor te zorgen dat weefsel dat nog gezond is ook gezond blijft en pijnklachten verminderen.

Als bepaalde factoren voor het ontstaan of het in stand houden van artrose niet worden aangepakt, gaat een poedertje ook niet helpen. Een voorbeeld hiervan is een hond met zwaar overgewicht of een paard dat steeds op de verkeerde manier getraind wordt.

Werking glucosaminesupplement

Glucosamine wordt aangeraden als voedingssupplement (poeder of tablet) bij artrose en andere gewrichtsproblemen. Het gaat echter niet van vandaag op morgen om met voedingssupplementen je dier beter te laten bewegen. Er zijn kruiden en bepaalde voedingsstoffen zoals magnesium die vrij snel werken, maar glucosamine en chondroïne hebben langer de tijd nodig.

Dit komt omdat er van deze stoffen een hoge bloedspiegel moet worden opgebouwd. In het geval van gewrichten moeten deze stoffen daar dan ook nog aankomen. Gewrichten zijn weefsels met een langzame doorbloeding en een trage stofwisseling. Om te weten of een supplement op basis van glucosamine werkt moet je het daarom eerst twee tot drie maanden de tijd geven.

Door een kwalitatief hoogwaardig supplement te kiezen dat een complex aan stoffen bevat is er vaak al eerder een verbetering zichtbaar. Toch blijft het zo dat de meeste middelen voor gezondere gewrichten langdurig ingenomen moeten worden om effectief te zijn. Voor een goede dosering waarbij het product echt werkzaam is, zijn dat meerdere grammen per dag en dat zijn behoorlijk wat schepjes of flink wat tabletten! Een poeder is dan meestal voordeliger.

Natuurlijke bron

Er zijn ook natuurlijke bronnen van glucosamine en andere gezonde stoffen voor de gewrichten zoals gelatine. Deze zitten in botten en gewrichten en die kunnen we onze honden en katten natuurlijk prachtig voeren. Maak bijvoorbeeld regelmatig echte bottenbouillon (zonder zout) voor ze! Het liefst van biologische dieren, die hebben de meeste gezonde voedingsstoffen.

Vitamine C en gewrichtsproblemen

Vitamine C is voor de meeste diersoorten geen echte vitamine (essentiële voedingsstof). In die zin: ze kunnen het tot een bepaalde hoeveelheid zelf aanmaken in de lever. Alleen mensen, apen en cavia’s hebben structureel vitamine C uit hun voeding nodig. Toch kan extra vitamine C ook bij paarden, honden en katten heel nuttig zijn. De hoeveelheid vitamine C die het lichaam aanmaakt kan namelijk tekort schieten. En dat gebeurt als de aanmaak van vitamine C niet goed genoeg is (bijvoorbeeld bij een niet optimale spijsvertering of slecht werkende lever) óf als de behoefte aan vitamine C stijgt. Dat laatste gebeurt bij gewrichtsproblemen.

Vitamine C is een belangrijke bouwstof van collageen. Collageen geeft stevigheid en elasticiteit aan weefsels. Het houdt de gewrichtsvloeistof gezond en heeft in de gewrichten de functie van smeermiddel.

Er zijn interessante onderzoeken gedaan naar de inzetbaarheid van vitamine C bij heupdysplasie (HD) bij honden en artrose bij paarden. De onderzoekers weten nog niet precies hoe en waarom het werkt, maar de resultaten zijn veelbelovend!

Andere nuttige stoffen

Voedingsstoffen werken in het lichaam bijna altijd samen. Ze hebben elkaar nodig en ondersteunen elkaars werking. Voor veel aandoeningen is het daarom beter om ze te behandelen met een combinatie van stoffen in plaats van met één enkele stof. Dit is de reden dat wij de voorkeur geven aan een breed samengesteld en uitgebalanceerd middel in combinatie met ondersteunende (bijvoorbeeld terugdringen van overgewicht en bewegingstherapie) maatregelen.

Naast glucosamine, chondroïne en vitamine C zijn er nog meer stoffen die van belang zijn voor een goede gewrichtsfunctie:

  • Calcium: zorgt voor een goede en sterke opbouw van de botten en het kunnen aanspannen van spieren.
  • Magnesium: regelt dat de spieren weer kunnen ontspannen en heeft een ontkrampende werking. Magnesium is onder andere nodig voor de opname van calcium in de botten. Het voorkomt tevens ophoping of neerslag van calcium in andere weefsels. De balans tussen calcium en magnesium is dus er belangrijk. Een teveel aan magnesium kan weinig kwaad; dit wordt vanzelf niet meer opgenomen.
  • MSM: een organisch zwavel dat een ontstekingsremmende en pijnstillende werking heeft en nodig is bij de opbouw van kraakbeen. Ook verbetert MSM de conditie van de huid, vacht en nagels.


Essentiële vetzuren zijn ook nuttig om extra bij te voeren aan dieren met bewegingsproblemen. Omega 3 en GLA uit omega 6 verbeteren de bewegelijkheid en verminderen de ontstekingen die kunnen ontstaan bij artrose.

Sommige kruiden worden al van oudsher gebruikt bij pijnlijke gewrichten. Boswellia serrata en duivelsklauw zijn twee van de meest bekende. Ze verminderen ontstekingen en geven verlichting bij pijnlijke en stramme gewrichten.

Meer weten?

Wil je nog meer weten over glucosamine of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op!

Heb je zelf ervaring met glucosamine en heb je nog goede tips voor andere paardenliefhebbers? 

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: