Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Het sportpaard: gewrichten gezond houden


Dat dit niet makkelijk is blijkt wel uit het feit dat veel sportpaarden door blessures aan de gewrichten gedwongen zijn rustiger aan te doen. 

Overbelasting van de gewrichten

Overbelasting van het gewricht kan leiden tot slijtage van het kraakbeen dat hierdoor minder veerkrachtig wordt en minder in staat is om de schokken op te vangen. Tegelijkertijd wordt, door de stoffen die het lichaam aanmaakt bij overbelasting (vrije radicalen), ook de gewrichtsvloeistof aangetast, deze wordt dunner en minder van kwaliteit. Het gevolg hiervan is dat het gewricht onvoldoende bouwstoffen aangevoerd krijgt waardoor het behoud van een soepel, gezond en veerkrachtig gewricht niet langer mogelijk is. De achteruitgang van de gewrichten uit zich het eerste in stijfheid bij aanvang van beweging (startstijfheid) en uiteindelijk in chronische kreupelheid.

Artrose

Heeft een paard eenmaal artrose, dan kan dit niet meer herstellen. Het slijtageproces kan wel vertraagd worden. Een goed opgebouwde training met voortdurende aandacht voor het verantwoord opbouwen van de belasting en voldoende tijd voor herstel van de weefsels (veel bewegen maar niet overbelasten) is een belangrijke voorwaarde om artrose bij sportpaarden te voorkomen en te vertragen. Uiteraard spelen een goede voeding, een goed beslag, een goede trainingsbodem, een goede warming up en cooling down ook een belangrijke rol.

Gebruik van supplementen

Normaal gesproken maakt het lichaam voldoende bouwstoffen aan, maar sportpaarden kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Voor nieuwe kraakbeencellen gebruikt het lichaam de bouwstoffen die in het lichaam aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld collageen, glucosamine, chondroitine en zwavelverbindingen. Voor de gewrichtsvloeistof geldt dat het in voldoende mate én in de juiste dikte (viscositeit) aanwezig moet zijn. Eén van de hoofdbestanddelen van de gewrichtsvloeistof is hyaluronzuur. Door het voer van je paard tijdig aan te vullen met supplementen die deze bouwstoffen bevatten ondersteun je het behoud van gezonde gewrichten. Tijdens dagen van piekinspanning kan je gerust een hogere dosering aanhouden. Voor het afvoeren van de lichamelijke afvalstoffen die bij overbelasting vrijkomen en schade in het gewricht aanrichten (vrije radicalen) kan je op dagen van zware training en wedstrijden ook extra anti-oxidanten aan het voer toevoegen. Hoe eerder deze vervelende stoffen het lichaam verlaten hoe beter!

Sport-therapie producten

Vanuit de humane sport worden er steeds meer therapieproducten voor paarden ontwikkeld die je helpen bij een optimale warming up en effectieve cooling down. De gewrichten van je sportpaard kunnen hier zeker baat bij hebben! Wij hebben een ruim assortiment therapieproducten in ons assortiment, zoals beenbeschermers met een massage-stand en dekens met therapiewerking.

Meer weten over dit onderwerp?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: