Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Koelen van je paard

Koelen van je paard

De voornaamste redenen om je paard te koelen is om zijn lichaamstemperatuur te verlagen of om een zwelling af te remmen. Koelen zorgt ervoor dat weefsels samentrekken waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Ook overtollig vocht zoals een zwelling verdwijnt eerder door te koelen. Daarnaast zorgt het koelen van je paard ervoor dat afvalstoffen beter en sneller worden afgevoerd.

Temperatuur verlagen
De normale lichaamstemperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.4 – 38.0 graden Celsius. In rust spreek je van een verhoogde temperatuur wanneer deze hoger is dan 38 graden. Bij inspanning stijgt de temperatuur van je paard. Bij een temperatuur boven de 41 graden kan onherstelbare schade ontstaan aan de weefsels van je paard. Daarom is koelen erg belangrijk!

Oververhitting
In vergelijking met mensen hebben paarden meer moeite om hun warmte kwijt te kunnen raken. Zeker bij een warme zomerse dag is het belangrijk dat je je paard goed koelt na een zware training, zo voorkom je dat je paard oververhit raakt. Je zou denken dat je paard een flink hoge lichaamstemperatuur nodig heeft om oververhit te raken, maar dit kan al gebeuren vanaf een buitentemperatuur van 20 graden. Vanzelfsprekend helpt koelen de lichaamstemperatuur van je paard te verlagen. In bijvoorbeeld de endurance- en eventingwereld worden inspanningen geleverd op topniveau en wordt gekoeld met ijswater. Het koelen van je paard na inspanning bevordert daarnaast zijn herstel.

Tips om je paard af te laten koelen
Spuit je paard kort af met koud of lauw water en neem het water direct van zijn lichaam. Het is belangrijk om het water direct van je paard af te halen, omdat water als een extra laag op de huid van je paard blijft liggen. Hierdoor kan hij zijn warmte niet kwijt en is het dus erg belangrijk om na het afspuiten het overtollige water direct van de huid af te halen met een zweetmes. Kijk ook eens bij onze Top 10 Tips om je paard koel te houden! 

Meer weten?
Wil je meer weten over het koelen van je paard of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op!

Heb je zelf ervaring met het koelen van je paard?

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: