Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Het oudere paard: de gewrichten

Minder soepele gewrichten bij paarden

Minder soepel

Bij het ouder worden treden er veranderingen op in de gewrichten, het kraakbeen en bindweefsel. Het kraakbeen wordt dunner, minder veerkrachtig en gevoeliger voor beschadiging. Ook het stijver worden van het bindweefsel in de pezen en banden zorgt ervoor dat bewegen minder makkelijk gaat. Ongemakken aan de gewrichten komen bij alle ouder wordende paarden voor in meer of mindere mate.

Zoveel mogelijk bewegen

Een goede doorbloeding is een absolute voorwaarde voor een goede aanvoer van voedingsstoffen en, nog belangrijker, een goede afvoer van lichamelijke afvalstoffen. Voldoende beweging (bij voorkeur dagelijks een aantal uren) is hiervoor een eerste vereiste. Helaas is dat, zeker in de herfst en wintermaanden, niet altijd mogelijk. Maar soms is alleen beweging niet voldoende om het oudere paard soepel te houden.

Welke supplementen zijn geschikt?

Hoewel natuurlijke beweging niet door kruiden of voedingsstoffen kan worden vervangen, zijn er wel een aantal toevoegingen aan het voer die kunnen bijdragen aan een betere doorbloeding van de benen en het behoud van soepele gewrichten. Normaal gesproken maakt het lichaam voldoende glucosamine aan, maar bij het ouder worden neemt dat af. Een supplement met Glucosamine kan dan een welkome aanvulling zijn. Ook zijn er supplementen die helpen om het overtollige vocht af te voeren, hierdoor kan het paard gemakkelijker bewegen. Paardendrogist Souplesse Mix draagt bijvoorbeeld bij aan de afvoer van afvalstoffen en het soepel houden van pezen, spieren en gewrichten. Ook kan duivelsklauw het welzijn van je paard verbeteren. Producten met duivelsklauw werken namelijk verlichtend waardoor het ongemak bij je paard kan worden weggenomen.

Therapieproducten

In de winter kan een deken het paard helpen bij het warm blijven, spieren en gewrichten blijven dan gemakkelijker warm waardoor deze minder stijf worden. Voor paarden die moeizamer bewegen kan een therapiedeken, beenbeschermer of halsstuk met therapeutische werking vaak een weldaad voor het hele lichaam zijn! Wij hebben diverse therapieproducten in ons assortiment die door middel van warmte, trilling of magneettherapie de doorbloeding ondersteunen terwijl je paard rustig op stal of in de wei staat. Warmte heeft, naast een bloedsomloopstimulerend effect, bij gewrichtspijn ook een pijnstillend effect.

Meer weten over dit onderwerp?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: