Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

De geboorte van een veulen

De geboorte van een veulen

Voortekenen geboorte

Een merrie draagt gemiddeld 335 dagen (11 maanden), maar de duur kan sterk variëren (315-365 dagen), waardoor het lastig is de precieze geboortedatum van het veulen te voorspellen.


Dankzij enkele volgende voortekenen kun je zien dat de geboorte steeds dichterbij komt. Zo zwelt het uier steeds meer, kan de merrie vochtophopingen onder haar buik krijgen en zakken de 'banden' aan de zijkanten van het kruis. Het kruis krijgt hierdoor een meer driehoekige vorm. Ook gaat de merrie vaak kegelen. Er zit dan een harsachtige opgedroogde druppel voormelk op de tepel. Dit ontstaat meestal zo’n 24 uur voor de geboorte. Ook is het laten lopen van biest een belangrijk voorteken. Als dit te grote hoeveelheden zijn, kan het verstandig zijn deze biest op te vangen en in te vriezen, zodat je dit later nog aan het veulen kunt geven.

Zet de merrie ruim voor de geboorte in een ruime, dik bestrooide box, die vantevoren helemaal schoongemaakt en ontsmet is. Vlak voor de geboorte kun je de staart eventueel inzwachtelen en de achterhand wassen. Zorg voor een rustige sfeer rondom de kraamstal.

De geboorte

De geboorte begint als de merrie de eerste weeën krijgt. Door de samentrekkingen van de baarmoeder draait het veulen vanuit de rugligging tijdens de dracht naar de juiste geboortehouding. Het veulen komt daardoor tegen de baarmoedermond te liggen, welke door de druk van de vruchtblazen gaat ontsluiten. De merrie is tijdens deze fase onrustig en kijkt veel naar haar buik.
Als de baarmoedermond ver genoeg is opgerekt komt als eerste de waterblaas in de vagina terecht, waar hij door de druk knapt. Na de waterblaas volgt al snel de pootjesblaas met daarin het veulen.

Eerst voorbenen, dan de neus

Doordat het veulen nu in het geboortekanaal komt te liggen, krijgt de merrie persdrang en gaat ze liggen. Eerst worden de beide voorbeentjes zichtbaar en dan het neusje. Vervolgens worden het hoofdje en de rest van het lichaam geboren. De achterbenen van het veulen blijven vaak nog in de merrie zitten, terwijl de navelstreng nog vast zit. Het is belangrijk het veulen er nu niet af te trekken, want door de navelstreng stroomt nog bloed naar het veulen, wat deze goed kan gebruiken. Als de merrie opstaat om het veulen droog te likken zal de navelstreng vanzelf op de goede plek breken. De navelstomp kun je ontsmetten met jodium of een speciale navelspray zoals Vetericyn 7 Plus Spray om een navelinfectie te voorkomen.

De geboorte gaat bij een paard erg snel: de gehele geboorte duurt als het goed is maximaal 30 minuten en het veulen probeert binnen een half uur nadat hij geboren is al om te gaan staan. Het is van essentieel belang dat het veulen zo snel mogelijk en liefst binnen 2 uur de eerste biest binnenkrijgt, vanwege de afweerstoffen die erin zitten.

Nageboorte

De nageboorte wordt gewoonlijk binnen 1 uur afgedreven. In de tussentijd kan er een knoop in gelegd worden om te voorkomen dat de merrie erop gaat staan. Trek niet aan de nageboorte; hiermee kan de nageboorte scheuren en de baarmoeder beschadigd raken. Het is ook niet verstandig een deel af te knippen, omdat de controle van de nageboorte dan erg moeilijk wordt. De controle van de nageboorte is erg belangrijk, omdat achtergebleven stukjes nageboorte baarmoederontsteking, hoefbevangenheid en een ernstig zieke merrie kunnen veroorzaken. De nageboorte lijkt op een maillot. Als de nageboorte er na zes uur nog niet afgekomen is, moet de dierenarts gebeld worden. Hij zal de merrie dan een injectie geven en gewoonlijk komt de nageboorte er dan af. Lukt het na de injectie nog niet, dan zal de dierenarts de nageboorte er met de hand afpellen.

Meer weten?

Wil je meer weten hoe je een drachtige merrie optimaal kunt ondersteunen? Daar lees je meer over in dit blog over drachtige merries. Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Gerelateerde producten

Delen: