Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

​Een drachtige merrie optimaal ondersteunen

Drachtige merrie ondersteunen

Groeispurt

Als je merrie drachtig is, is het natuurlijk belangrijk om er voor te zorgen dat je merrie in een zo optimaal mogelijke conditie is. Weet jij hoe je ervoor zorgt dat je drachtige merrie in topconditie blijft? Lees er alles over in dit blog.

Zo is het belangrijk dat je merrie niet te mager is, maar ook zeker niet veel te dik. In de laatste maanden van de dracht heeft het veulen een flinke groeispurt, wat natuurlijk energie vraagt van de merrie. Om je drachtige merrie te ondersteunen bij de laatste loodjes van haar dracht, raden we aan een goede kwaliteit merriebrok te geven om zo aan de energiebehoefte te voldoen. Iedere drachtige merrie heeft extra ondersteuning nodig aan het einde van haar dracht. Ook NAF Opfok Supplement, speciaal voor drachtige merries, veulens en jonge paarden, zorgt ervoor dat ze de essentiële voedingsstoffen in de juiste onderlinge verhoudingen binnenkrijgen. Ook (te dikke) shetlandmerries kunnen te weinig energie binnenkrijgen, waardoor de vetreserves worden aangebroken wat kan resulteren in hyperlipaemie (vet in het bloed),met alle gevolgen van dien. 

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_18_

Aanvullen van het voer

Wees voorzichtig met vitaminen en mineralensupplementen, omdat de voeding van de merrie grote invloed heeft op de ontwikkeling van het veulen en daarmee het ontstaan van stoornissen zoals OC(D) bij het veulen. Een juiste hoeveelheid en verhouding van met name calcium, magnesium en koper zijn erg belangrijk. Gebruik voor aanvulling van het voer dan ook alleen supplementen die specifiek zijn ontwikkeld voor drachtige merries. Gezonde extra's en bouwstoffen zoals MSM zwavel en Glucosamine kun je zonder risico altijd aan het dagelijks voer van je drachtige merrie toevoegen. 

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_19_

Kruiden voor drachtige merries

Vanaf ca. acht weken voor de geboorte tot en met vier weken erna kun je eventueel het rantsoen aanvullen met kruiden zoals IJslands ZeewierBrandnetel en Framboos. Deze kruiden helpen bij de reiniging van het lichaam en ondersteunen de melkproductie. Frambozenblaadjes worden in de kruidengeneeskunde gebruikt om de bevalling ter vergemakkelijken en zijn dan ook zeer geschikt voor merries die het eerste veulen krijgen en merries waarbij de vorige bevalling moeizaam ging.Ook Wendal's Mare Care is een fijne toevoeging voor je drachtige merrie. Dit kruidenmengsel is speciaal samengesteld voor hoogdrachtige merries. De kruiden vergemakkelijken de bevalling en ondersteunen een goede melkproductie.

Verzorging van je drachtige merrie

De merrie kan gewoon volgens hetzelfde schema als voor de dracht ontwormd worden. Lees wel voor gebruik van een ontwormingsmiddel goed de bijsluiter of het middel geschikt is voor drachtige merries. Om een veulen zoveel mogelijk afweerstoffen via de biest te laten krijgen, is het verstandig om de merrie ongeveer 4-6 weken voor de verwachte geboortedatum extra te vaccineren tegen influenza en tetanus. Probeer het contact met onbekende paarden zoveel mogelijk te voorkomen in verband met de kans op abortus door een Rhinopneumonie besmetting. Meer weten over handige producten voor je drachtige merrie? Bekijk ze hier!

Gerelateerde producten

Ontwerp_zonder_titel_32_

Delen: