Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Pollen

Kan een paard hooikoorts krijgen? Ja dat kan zeker. Men noemt dit ook wel een pollenallergie. Net als mensen, honden en katten, kunnen ook paarden overgevoelig reageren op bepaalde stoffen, zoals stuifmeel. Net zoals hun immuunsysteem overdreven kan reageren op bijvoorbeeld mijten of de beet van een mug. Ook zie je soms seizoensgebonden andere klachten. Wat bij het ene paard zich uit in bultjes op het lichaam, kan bij andere paarden op andere manieren tot uiting komen. Zo komt het voor dat paarden seizoensgebonden luchtwegproblemen hebben als snotneuzen, hoesten, of soms zelfs headshaken (hoofdschudden). Wees alert, zeker als de rest van het jaar de klachten weg blijven en in het voorjaar weer beginnen. Ook na een verhuizing van een stal naar de andere kan een paard problemen ontwikkelen, ook als die er niet eerder waren. Een nieuwe plek, met andere begroeiing kan, ook al heeft een paard nooit eerder last gehad, klachten veroorzaken. Bovendien kan een verzwakt immuunsysteem (door stress van een verhuizing bijvoorbeeld) een overprikkeld systeem geven bij een paard dat nooit eerder problemen had.

Hoe kun je jouw paard weerbaarder te maken in het pollenseizoen?

Zorg allereerst voor een schone en stofvrije en frisse omgeving. Daarnaast is het van belang om je paard op de wei te zetten wanneer er zo min mogelijk pollen in de lucht zijn, bijvoorbeeld als het windstil is of regent. Het is ook verstandig om de bodembedekking in de stal eens onder de loep te nemen. Het gebruik van vlas of houtkrullen kan ook bijdragen aan verminderen van de klachten. Daarnaast kan een neusnetje tijdens het rijden verlichting geven en het ongemak wat verzachten indien je paard met zijn hoofd schudt tijdens het rijden.

 

Wat je verder nog kunt doen, is het lichaam van je paard reinigen met een drainage of detoxkuur, zodat het  immuunsysteem weer optimaal kan functioneren. Denk er wel aan dat een detox tijdens de kuur belastend is voor het lichaam en de klachten eerst kunnen verergeren. Sowieso kost het zich ontdoen van afvalstoffen een dier energie en soms zie je een kortdurende verergering van bestaande klachten. Wees je daarvan bewust voordat je start met een kuur. Het is geen reden om bij gezonde dieren geen drainage te doen, maar wees terughoudend bij zieke dieren of bij dieren die toch al veel te verduren hebben zoals bijvoorbeeld een operatie.

Een andere belangrijke stap is om het dier met een desensibilisatiekuur minder gevoelig te maken voor  pollen. Begin hier al tijdig mee, zodat het immuunsysteem van je dier op tijd klaar is voor het pollenseizoen. 'Desensibiliseren' betekent ongevoelig maken voor bepaalde stoffen. Bij een allergie betekent ‘desensibiliseren’ dat we een dier ongevoelig maken voor de stof waar hij allergisch voor is.  Dat gebeurt wel als de stof, waarvoor het dier gevoelig is, in een verdunning wordt toegediend (gedurende langere tijd, volgens een bepaald schema), zodat het immuunsysteem niet meer overmatig op die stof hoeft te reageren.

 

Puur Pollen kan je paard ondersteunen bij een pollenallergie.  Puur Pollen bevat verdunningen van alle veel voorkomende gras- en plantensoorten. Geef pollen minder kans en zet Puur Pollen in bij de eerste tekenen van ronddwarrelend stuifmeel.

 

(Bron: Sandra Cartesan van PUUR)



Ondersteunende producten

Delen: