Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Aandoeningen

Gastblog van Vetericyn: Tips om de knut te weren en zomereczeem terug te dringen met behulp van Vetericyn

Zodra de temperatuur opwaarts gaat, komen de insecten uit hun winterslaap. Al deze insecten dienen een doel, maar op sommige zit je écht niet te wachten. Muggen kun je zonder twijfel onder dat rijtje scharen, die ben je liever kwijt dan rijk. Want jeuk door een muggenbult is soms zo hevig, dat je niets anders rest dan je scherpe nagels erop los te laten. Heeft je paard last van zomereczeem -veroorzaakt door een mug- dan is het hommeles; hemeltergende jeuk in het kwadraat. Lees mee hoe je de ergste schade voorkomt.

Lees meer

Hoe gevaarlijk is fructaan?

Fructaan gevaarlijk voor paarden

Fructaan lijkt één van de belangrijkste veroorzakers van hoefbevangenheid. Fructaan is een soort suiker dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. In dit blog vertellen we je wat fructaan is en wat het effect er van is. Ook laten we zien wanneer het fructaangehalte gevaarlijk is voor je paard en wanneer deze zonder zorgen kan grazen.

Gevaar van fructaan

Fructaan is zo gevaarlijk voor paarden omdat het maar gedeeltelijk in de dunne darm wordt opgenomen en vooral in de blinde darm en dikke darm wordt verteerd. Hierdoor komen er teveel suikers in de blinde en in de dikke darm, wat leidt tot een verstoring van de normale  bacteriehuishouding in de darmen. Het gevolg is dat er vervolgens gifstoffen ontstaan die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken.

Phytonics Gluco Balance draagt bij aan een gezonde suikerstofwisseling en kan je paard ondersteunen bij het overmatig consumeren van fructosamine uit voornamelijk (Engels) raaigras. Daarnaast kan Phytonics Podo Comp goed ingezet worden bij suikerrijk gras.

 

 

Ondersteunende producten

Hoefbevangen door fructaan

Fructaan wordt door de plant gebruikt om te groeien, maar als dat groeien op dat moment niet mogelijk is, zal de grasplant het overtollige fructaan opslaan tot een moment waarop het fructaan wel weer kan worden gebruikt om te groeien. Redenen waarom de grasplant niet kan groeien en het fructaangehalte dus oploopt, zijn een te lage temperatuur, onvoldoende vocht en een gebrek aan voedingsstoffen in de bodem. Als er dus veel zonlicht is, maar de plant kan niet groeien door bijvoorbeeld droogte of kou, dan stijgt het fructaangehalte en is het risico op hoefbevangenheid groot. Als het bijvoorbeeld gaat regenen of warmer wordt, kan de plant wel groeien en wordt het fructaangehalte minder, zeker als de zon niet schijnt. Het fructaangehalte kan in korte tijd vrij snel veranderen. Is je paard gevoelig voor gevoelige hoeven? Bekijk hier een overzicht van ondersteunende producten. 

Kort afgegraasde weitjes kunnen gevaarlijk zijn!

Het is ook bekend dat fructaan wordt opgeslagen in grasstoppels waardoor zeer kort afgegraasde weitjes extra gevaarlijk kunnen zijn! Uiteraard spelen ook andere factoren een rol bij de hoogte van het fructaangehalte van gras, zoals de grassoort, de ondergrond, de beschikbaarheid van voedingsstoffen (meer is in dit opzicht gunstiger) en het jaargetijde. Planten gebruiken fructaan om zichzelf tegen bevriezing te beschermen. Zodra de temperatuur onder de 5 graden Celsius komt, loopt het fructaangehalte van de plant dan ook erg op.

Onderstaande tabel geeft de invloed van het weer aan op het fructaangehalte van het gras


 Weertype

Risico

Koud vriesweer, geen zon

Gemiddeld

Koud vriesweer, stralende zon

Extreem hoog

Nachtvorst, overdag onder de 15 graden Celsius

's Ochtends extreem hoog   overdag afnemend naar hoog

's Nachts en overdag tussen de 5 en 15 graden Celsius, stralende zon

's Ochtends laag, overdag  toenemend naar hoog

's Nachts en overdag boven de 15 graden Celsius, stralende zon

 's Ochtends laag, 's middags iets toenemend  

's Nachts en overdag boven de 15 graden Celsius, bewolkt

Laag



Kort samengevat

- Bij een temperatuur rond of onder het vriespunt blijft het risico de hele dag hoog, vooral bij zonnig weer                                         
- Bij warm zonnig weer is de beste graastijd ’s nachts en ‘s ochtends
- Bij warm bewolkt weer is de beste graastijd ’s middags en ’s avonds

Gevaarlijk grazen

- In de namiddag of vroege avond op een zonnige dag
- Op een zonnige dag waarbij de temperatuur onder de 15 graden Celsius blijft
- De hele dag na een nacht waarbij de temperatuur onder de 5 graden Celsius is gekomen
- Wanneer het gras een gebrek aan water of voedingsstoffen heeft
- Wanneer het gras kort is afgemaaid of afgegraasd

Veilig grazen

- Vroeg in de ochtend als de temperatuur ’s nachts niet onder de 5 graden Celsius is gekomen
- Tijdens een bewolkte dag wanneer het warmer is dan 15 graden Celsius
- Uitsluitend wanneer het gras genoeg water en voedingsstoffen ter beschikking heeft

Fructaangehalte in hooi en kuil

Het fructaan dat zich tijdens het maaien in het gras bevindt en niet meer wordt opgemaakt, komt ook in het hooi of kuil terecht. Onder invloed van zonlicht is gemaaid gras zelfs nog een poosje in staat om fructaan te maken. Omdat hooi meestal gemaakt wordt wanneer het warm is, zal het fructaangehalte van hooi over het algemeen laag zal zijn. Als je alle risico’s wil vermijden is een uurtje weken in water meestal voldoende om het meeste fructaan uit het hooi te spoelen. Kuil wordt vaak al in het vroege voorjaar gemaakt en omdat het niet helemaal droog hoeft te worden, kan dit bij kouder weer worden gemaaid. Het fructaangehalte in gras kan erg hoog zijn bij koud weer, vooral als er sprake is van zonnig weer. Met het geven van kuil aan paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid moet dus ook voorzichtig worden omgegaan.

Bron: www.hoefnatuurlijk.nl. Op deze site vind je nog meer informatie over o.a. fructaan en een dagelijkse fructaanindex.


Gastblog van Pavo: giftige planten voor paarden

In sommige weides groeien niet alleen planten die gezond zijn voor je paard, maar ook planten die grote gevaren kunnen vormen. Over het algemeen weten paarden heel goed welke planten giftig zijn vanwege hun bittere smaak, maar in sommige gevallen eten ze het toch. Momenteel zijn er ongeveer 80 (!) Europese plantensoorten die giftig zijn voor paarden. Deze giftige planten kunnen verschillende symptomen veroorzaken.

Lees meer

Droes bij paarden

Droes is een besmettelijke ziekte waarbij ontstekingen in de lymfeknopen optreden. Vooral jonge paarden en pony’s zijn vatbaar voor droes. Lees in dit blog hoe droes veroorzaakt wordt en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Lees meer

Lichaamstemperatuur paard

Lichaamstemperatuur paard

De normale lichaamstemperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.4 – 38.0 graden Celsius.

Voor jonge veulens ligt de normale lichaamstemperatuur gemiddeld iets hoger:
Voor een pasgeboren veulen ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 38.5 -39.5 graden Celsius.
Voor een veulen tot 1 maand ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 37.2 en de 38.9 graden Celsius.

Belangrijk is dat de lichaamstemperatuur wordt opgenomen als het paard in rust is. Na het verrichten van lichte arbeid kan de lichaamstemperatuur oplopen tot 38-39 graden Celsius en bij zware arbeid kan de lichaamstemperatuur zelfs oplopen tot 39-40 graden Celsius.  

Temperatuur opmeten van uw paard:
De temperatuur van het paard kun je opnemen met een speciale (veterinaire) thermometer in het rectum. Het rectum ligt achterin de anus. Om het inbrengen te vergemakkelijken kun je de thermometer insmeren met vaseline. Deze breng je in opwaartse richting in de anus van het paard; dit gebeurt met een draaiende beweging. Bij het inbrengen van de thermometer is het voor je eigen veiligheid aan te raden om naast het paard te gaan staan en niet er achter! Als het paard onrustig is of slaat kan het helpen als je een helper tijdens het inbrengen van de thermometer een voorbeen laat optillen. De thermometer moet redelijk diep in de anus ingebracht worden; zo diep dat je de display nog net kunt aflezen. Na ca. 1 minuut (exacte metingtijd is afhankelijk van de thermometer) kun je de thermometer er weer uithalen en de temperatuur aflezen.

Aanhoudende hoest

Aanhoudende hoest bij paarden

Al enige tijd is jouw paard regelmatig aan het hoesten. Van stofvrij voeren tot medicijnen van de dierenarts, maar het hoesten blijft aanhouden. Wat kan je doen om het hoesten te laten stoppen?

Lees meer