Aandoeningen

Gastblog van Pavo: giftige planten voor paarden

In sommige weides groeien niet alleen planten die gezond zijn voor je paard, maar ook planten die grote gevaren kunnen vormen. Over het algemeen weten paarden heel goed welke planten giftig zijn vanwege hun bittere smaak, maar in sommige gevallen eten ze het toch. Momenteel zijn er ongeveer 80 (!) Europese plantensoorten die giftig zijn voor paarden. Deze giftige planten kunnen verschillende symptomen veroorzaken.

Lees meer

Droes bij paarden

Droes is een besmettelijke ziekte waarbij ontstekingen in de lymfeknopen optreden. Vooral jonge paarden en pony’s zijn vatbaar voor droes. Lees in dit blog hoe droes veroorzaakt wordt en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Lees meer

Wat te doen met een verkouden paard?

Verkouden paarden
Tijdens de wintermaanden zijn we vaak gevoelig voor een verkoudheidje, maar dit geldt voor paarden net zo goed. Heeft je paard last van dikke en ondoorzichtige neusuitvloeing of hoest hij vaak dan kan dat wijzen een verkoudheid. Deze verkoudheid kan voorkomen in verschillende maten, van een klein snotneusje tot ernstige hoesten. In dit blogartikel vertellen we je meer over de oorzaak van een verkoudheid bij je paard en hoe je deze kunt voorkomen.

Lees meer

Lichaamstemperatuur paard

De normale lichaamstemperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.4 – 38.0 graden Celsius.

Voor jonge veulens ligt de normale lichaamstemperatuur gemiddeld iets hoger:
Voor een pasgeboren veulen ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 38.5 -39.5 graden Celsius.
Voor een veulen tot 1 maand ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 37.2 en de 38.9 graden Celsius.

Belangrijk is dat de lichaamstemperatuur wordt opgenomen als het paard in rust is. Na het verrichten van lichte arbeid kan de lichaamstemperatuur oplopen tot 38-39 graden Celsius en bij zware arbeid kan de lichaamstemperatuur zelfs oplopen tot 39-40 graden Celsius.  

Temperatuur opmeten van uw paard:
De temperatuur van het paard kun je opnemen met een speciale (veterinaire) thermometer in het rectum. Het rectum ligt achterin de anus. Om het inbrengen te vergemakkelijken kun je de thermometer insmeren met vaseline. Deze breng je in opwaartse richting in de anus van het paard; dit gebeurt met een draaiende beweging. Bij het inbrengen van de thermometer is het voor je eigen veiligheid aan te raden om naast het paard te gaan staan en niet er achter! Als het paard onrustig is of slaat kan het helpen als je een helper tijdens het inbrengen van de thermometer een voorbeen laat optillen. De thermometer moet redelijk diep in de anus ingebracht worden; zo diep dat je de display nog net kunt aflezen. Na ca. 1 minuut (exacte metingtijd is afhankelijk van de thermometer) kun je de thermometer er weer uithalen en de temperatuur aflezen.