Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Aandoeningen

Gastblog van Vetericyn: Tips om de knut te weren en zomereczeem terug te dringen met behulp van Vetericyn

Zodra de temperatuur opwaarts gaat, komen de insecten uit hun winterslaap. Al deze insecten dienen een doel, maar op sommige zit je écht niet te wachten. Muggen kun je zonder twijfel onder dat rijtje scharen, die ben je liever kwijt dan rijk. Want jeuk door een muggenbult is soms zo hevig, dat je niets anders rest dan je scherpe nagels erop los te laten. Heeft je paard last van zomereczeem -veroorzaakt door een mug- dan is het hommeles; hemeltergende jeuk in het kwadraat. Lees mee hoe je de ergste schade voorkomt.

Lees meer

Hoe gevaarlijk is fructaan?

Fructaan gevaarlijk voor paarden

Fructaan lijkt één van de belangrijkste veroorzakers van hoefbevangenheid. Fructaan is een soort suiker dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. In dit blog vertellen we je wat fructaan is en wat het effect er van is. 

Lees meer

Gastblog van Pavo: giftige planten voor paarden

In sommige weides groeien niet alleen planten die gezond zijn voor je paard, maar ook planten die grote gevaren kunnen vormen. Over het algemeen weten paarden heel goed welke planten giftig zijn vanwege hun bittere smaak, maar in sommige gevallen eten ze het toch. Momenteel zijn er ongeveer 80 (!) Europese plantensoorten die giftig zijn voor paarden. Deze giftige planten kunnen verschillende symptomen veroorzaken.

Lees meer

Droes bij paarden

Droes is een besmettelijke ziekte waarbij ontstekingen in de lymfeknopen optreden. Vooral jonge paarden en pony’s zijn vatbaar voor droes. Lees in dit blog hoe droes veroorzaakt wordt en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Lees meer

Lichaamstemperatuur paard

De normale lichaamstemperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.4 – 38.0 graden Celsius.

Voor jonge veulens ligt de normale lichaamstemperatuur gemiddeld iets hoger:
Voor een pasgeboren veulen ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 38.5 -39.5 graden Celsius.
Voor een veulen tot 1 maand ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 37.2 en de 38.9 graden Celsius.

Belangrijk is dat de lichaamstemperatuur wordt opgenomen als het paard in rust is. Na het verrichten van lichte arbeid kan de lichaamstemperatuur oplopen tot 38-39 graden Celsius en bij zware arbeid kan de lichaamstemperatuur zelfs oplopen tot 39-40 graden Celsius.  

Temperatuur opmeten van uw paard:
De temperatuur van het paard kun je opnemen met een speciale (veterinaire) thermometer in het rectum. Het rectum ligt achterin de anus. Om het inbrengen te vergemakkelijken kun je de thermometer insmeren met vaseline. Deze breng je in opwaartse richting in de anus van het paard; dit gebeurt met een draaiende beweging. Bij het inbrengen van de thermometer is het voor je eigen veiligheid aan te raden om naast het paard te gaan staan en niet er achter! Als het paard onrustig is of slaat kan het helpen als je een helper tijdens het inbrengen van de thermometer een voorbeen laat optillen. De thermometer moet redelijk diep in de anus ingebracht worden; zo diep dat je de display nog net kunt aflezen. Na ca. 1 minuut (exacte metingtijd is afhankelijk van de thermometer) kun je de thermometer er weer uithalen en de temperatuur aflezen.

Aanhoudende hoest

Aanhoudende hoest bij paarden

Al enige tijd is jouw paard regelmatig aan het hoesten. Van stofvrij voeren tot medicijnen van de dierenarts, maar het hoesten blijft aanhouden. Wat kan je doen om het hoesten te laten stoppen?

Lees meer