Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Aanhoudende hoest

Aanhoudende hoest bij paarden

Waarom hoest jouw paard?
De eerste stap is om te achterhalen waarom jouw paard hoest. Heeft jouw paard een (virus) infectie, bacteriële infectie of is hij/zij misschien allergisch? Bij langdurig/heftig hoesten en gele/groene neusuitvloeiing is het verstandig om de dierenarts te raadplegen.
 
Hoestprikkel
Sommige paarden geven een kuchje bij het aandraven. Dit is vaak een hoestprikkel die getriggerd wordt door de beweging. In dit geval kan NAF Kof Eze of Paardendrogist Luchtwegsiroop uitkomst bieden. Deze hoestdranken helpen de keel te verzachten waardoor de hoestprikkel weg blijft.
 
Vastzittend slijm
Hoesten kan ook het gevolg zijn van vastzittend slijm. Doordat het paard beweegt komt het slijm los en gaat het paard hoesten. Vastzittend slijm kan het begin zijn van een chronische ontsteking, neem daarom bij twijfel altijd contact op met je dierenarts.
Dat er nog slijm vast zit kan zich overigens ook uiten in neusuitvloeiing na arbeid, licht hoesten voor, tijdens of kort na het eten, benauwdheid, mindere prestaties, minder uithoudingsvermogen en een langzamer herstel na zware inspanning.
Wil jij jouw paard helpen om het slijm los te maken, kijk dan eens naar:


Allergie
Paarden kunnen ook hoesten doordat ze allergisch zijn. De meest voorkomende allergiën zijn: stofallergie en een pollenallergie. Stofdeeltjes (of pollen) die voorheen zonder probleem werden afgevoerd kunnen nu leiden tot een overreactie van het slijmvlies, waardoor er weer meer slijm wordt geproduceerd. Hierdoor ontstaat weer een grotere gevoeligheid. Probeer daarom zoveel mogelijk stof te voorkomen en gebruik eventueel een pollennetje als het paard erg gevoelig is. 
 
Wat te doen bij aanhoudende hoest?
Geef het paard zoveel mogelijk buitenlucht en houd de lucht in de stal schoon. Strooi bijvoorbeeld niet op als het paard in stal staat.
De behandeling van de dierenarts kan je ondersteunen met kruiden die het zelfreinigings mechanisme van de luchtwegen van je paard ondersteunen en de weerstand verhogen.

Delen: