Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gastblog van Vetericyn: Tips om de knut te weren en zomereczeem terug te dringen met behulp van Vetericyn

Hoe kalmeer je nou het beste de door zomereczeem geïrriteerde huid van je paard? In dit artikel gaan we daar verder op in en geven we je tips om de jeuk bij je paard door zomereczeem te beteugelen.

Wat is zomereczeem?

Muggen: stekende muggen. Ofwel de voor veel paardeneigenaars gevreesde knut. Deze kleine 'roofdieren' zijn maar op één ding uit: jouw paard 'bijten' en hun dorst stillen met het bloed dat ze door de steeksnuit binnenkrijgen. Het resultaat is een onmetelijke jeuk waartegen je paard zich niet kan wapenen.

 Zomereczeem is een allergische reactie op deze muggenbeten. Het speeksel van de knut kan de veroorzaker zijn van deze heftige huidreactie. Niet elk paard heeft hier last van, maar is dit wel het geval, dan komt er een overmaat aan histamine in de bloedbaan van het paard vrij. En dan is het kwaad al geschied: een intense allergische reactie rukt op.

Het is lastig om deze jeuk te stoppen. Zomereczeem wordt vaak een seizoensgebonden allergie genoemd, omdat het tijdens de zomermaanden het vaakst voorkomt, de muggen zijn dan het meest actief. Vooral in de avond en vroege avond verzamelen de muggen zich rond hun potentiële maaltijden. De muggen bijten op verschillende plekken bij het paard, maar op welke plek dit ook is, jeuk is dan altijd het gevolg. Open wonden en haaruitval zijn ook geen uitzondering wanneer het paard dermate veel jeuk ervaart door de beten en dus hevig aan het krabben, schuren of bijten slaat.

Hoe jeuk te herkennen?

Paarden met een gevoelige huid krijgen uitslag door omgevingsfactoren. Onschuldige insectenbeten, pollen, vliegenspray en zelfs de verkeerde bodembedekking kunnen allergieën in de hand werken bij je paard. Echter, de reactie op zomereczeem is vaak van een heel andere aard dan een andersoortige allergische reactie.

Zomereczeem behandelen

Er is helaas geen klip en klare behandeling tegen zomereczeem. Dierenartsen nemen vaak een aantal tests af om andere oorzaken van de jeuk uit te kunnen sluiten door een kleine huidkweek af te nemen.

 

Heeft het paard zomereczeem, dan bestaat behandeling vaak uit steroïden, antihistaminica en antibiotica om infectie te voorkomen. Van omega 3-vetzuren en MSM-supplementen is aangetoond dat ze helpen immuniteit op te bouwen tegen zomereczeem in de toekomst. Immunotherapie kan ook ingezet worden om het probleem voor de langere termijn te verhelpen. Kleine doses van het muggenspeeksel worden dan door de dierenarts bij het paard ingespoten, om de tolerantie op te bouwen.

 

Voor paarden die vaak geteisterd worden door zomereczeem bestaat de mogelijkheid om de huid van het paard snel verlichting te geven. Gebruik Vetericyn op de door zomereczeem aangedane plekken, om het paard op een snelle en makkelijke manier verlichting te bieden. Bovendien is behandeling met Vetericyn prima in je dagelijkse routine te passen.

Stap 1: start met de Eerste hulp- Paardenshampoo

Met de Eerste Hulp Paardenshampoo geef je je paard een ontspannen 'bad', maak je de huid schoon en de huid is nu beter in staat de Vetericyn-Huidverzorging spray op te nemen.

 

De huidverzorging spray behandelt niet alleen aandoeningen als zomereczeem; het werkt ook bij snij- en schaafwonden en zelfs bij het spoelen van abcessen bij paarden. Handig om te weten, want allemaal maken we wel eens brokken, daarvan zijn paarden geen uitzondering. 

1. Niet-giftig, zelfs bij inname

2. Veilig voor gebruik rond de ogen, oren en mond

3. Niet-irriterend en pijnloos in gebruik

4. Gemaakt zonder antibiotica, steroïden, of alcohol

5. Uitstekend in het bevorderen van het genezingsproces en de groei van gezond nieuw weefsel

6. Helder en maakt geen vlekken op de vacht van het paard

 

Als je geen tijd hebt voor een dierenartsbezoek, probeer dan de makkelijke oplossing van Vetericyn.

 

Je paard kan enkel zijn huid schuren tegen een willekeurig object om de jeuk te verlichten, dus wanneer jij de jeuk kan stillen met een verzachtend product, zal je paard je ongetwijfeld dankbaar zijn. Muggen kun je niet makkelijk weren. Ze zijn maar klein van stuk en wanneer je ze in de smiezen hebt, verdwijnen ze ook zomaar weer van de radar. Toch is het voorkomen van insecten een belangrijk onderdeel om de schade van het zomereczeem zoveel mogelijk te kunnen beteugelen.

Vetericyn producten

Pantser om mee te schermen

Voorzie je je paard van lichaamsbedekking in de vorm van een vliegendeken, dan kan een mug op die plek niet steken. Zorg wel voor een ademende variant voor tijdens de warme zomermaanden. Gaas installeren op de openingen van de stal, kan ook helpen.

Zo schoon mogelijk

Verwijder de mest uit de stal zodra je dit ziet. Houd je de stal goed schoon, dan voorkom je dat muggen als bijen naar de honing naar de stal worden toegetrokken. Let ook op met de drinkbak. Muggen zijn namelijk gek op stilstaand water.

Creeër een briesje

Wist je dat muggen niet goed in de wind kunnen vliegen? Door een ventilator in de stal te plaatsen, zorg je voor flink wat tegenwind voor de knutten: vinden ze niet leuk. Bovendien zorgt een ventilator ook voor de nodige verkoeling tijdens hete dagen, een win-win situatie.

Vermijd aantrekkelijke plaatsen voor de mug

Moerassige gebieden en stilstaande wateren -we kunnen het niet genoeg benadrukken, ga ze zoveel mogelijk uit de weg! Want deze plaatsen zijn voor muggen bij uitstek the place to be. Ook schaduwrijke grond onder een boom kan al zorgen voor een samenscholing van muggen. Als er maar genoeg rottende vegetatie onder zit.

De muggen zijn het meest actief in de vroege ochtend en de late avond. Rond deze periodes kun je je paard dus het beste op stal zetten.

Weg naar verlichting

Je kunt nog zo goed anticiperen op het probleem, maar koste wat het kost vermijden dat je paard wordt gestoken door de knut, is niet haalbaar. Maar je kunt je paard allicht helpen als het erg last heeft van jeuk.

Vetericyn's FoamCare Eerste-Hulp-Paardenhampoo en de Vetericyn-huidverzorging spray zijn er om de huid van je paard te kalmeren wanneer de jeuk hem boven het hoofd groeit. Je hoeft niet altijd meteen naar de dierenarts te rennen om de huid en vacht van je paard op hoog niveau te verzorgen.

Houd je paard zoveel mogelijk jeukvrij in de hete zomermaanden met Vetericyn. Zoals ook de rest van het jaar.

Tekst: Mirjam Faber

Delen: