Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Droes bij paarden

De Streptococcus Equi

De streptococcus equi, de bacteriële infectie die de veroorzaker is van de paardenziekte droes. Droes is een besmettelijke ziekte waarbij ontstekingen in de lymfeknopen optreden.

Tussen de kaaktakken bij een paard liggen de mandibulaire lymfeknopen en bovenop de keel de retropharyngeale lymfeknopen, deze worden het vaakst aangetast bij droes. De lymfeklieren gaan zwellen en die kunnen pijn met slikken veroorzaken. Paarden willen vaak niet eten en krijgen koorts. De tijd tussen de besmetting en het ontwikkelen van de symptomen is ongeveer 2 tot 6 dagen.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_24_

De lymfeknopen worden uiteindelijk abcessen en breken open naar buiten. Soms breken de abcessen naar de keel of in de luchtzak door en zie je alleen dikke taaie neusuitvloeiing. Door de zwelling rondom de keel kan een paard met droes ook wat benauwd worden.

Vaak geneest droes binnen ca. 10-14 dagen uit zichzelf, als de abcessen eenmaal zijn doorgebroken herstelt het paard zich vaak snel.

Zoals elke ziekte kent ook droes complicaties. In enkele gevallen is de zwelling rondom de keel zo groot dat een paard erg benauwd wordt en nauwelijks nog kan ademhalen. Er dient dan direct een dierenarts ingeschakeld te worden om het paard te behandelen.

Daarnaast is er de "verslagen droes", de bacterie verplaatst zich dan via de bloedbaan naar andere plaatsen in het lichaam. Bij deze vorm van droes ontstaan abcessen in bijvoorbeeld de organen, de buikholte, de borstkas en/of de spieren. De kans op herstel is bij deze variant klein, de meeste paarden overlijden hieraan.

Hygiëne en behandeling

De ziekte kan overgebracht worden door middel van direct contact tussen paarden, maar ook via mensen, dekens, emmers, voerbakken etc. droes een zeer besmettelijke ziekte, hygiëne is dus ook van groot belang om besmetting te voorkomen!

Paarden met droes dienen strikt gescheiden te worden. Verzorgers van zieke paarden moeten ook echt aparte kleding en schoeisel hiervoor gebruiken en heel goed handen wassen na contact met het zieke paard. Door paarden te temperaturen kun je ze het beste monitoren.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_25_

Geef geen antibiotica, dit kan het doorbreken van de abcessen juist afremmen. Als het paard door de zwelling moeite heeft met eten kan het helpen om bijvoorbeeld wat slobber te geven. Het kan zinvol zijn om je paard te helpen door een (fytotherapeutisch) product te geven dat ondersteunt bij bacteriële infecties. Dit kan preventief, maar zeker ook bij reeds besmette paarden. Verder zijn ook diverse supplementen die de algehele weerstand en het immuunsysteem ondersteunen.

Vooral jonge paarden en pony’s zijn vatbaar voor droes. Een klein deel van de geïnfecteerde paarden blijft na herstel onzichtbaar drager van de bacterie en kan zo andere paarden besmetten. Bij enige twijfel aan de diagnose en/of het verloop van de ziekte, dient er altijd een dierenarts te worden geraadpleegd!

Ontwerp_zonder_titel_41__1

Delen: