Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoe gevaarlijk is fructaan?

Fructaan gevaarlijk voor paarden

Fructaan lijkt één van de belangrijkste veroorzakers van hoefbevangenheid. Fructaan is een soort suiker dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. In dit blog vertellen we je wat fructaan is en wat het effect er van is. Ook laten we zien wanneer het fructaangehalte gevaarlijk is voor je paard en wanneer deze zonder zorgen kan grazen.

Gevaar van fructaan

Fructaan is zo gevaarlijk voor paarden omdat het maar gedeeltelijk in de dunne darm wordt opgenomen en vooral in de blinde darm en dikke darm wordt verteerd. Hierdoor komen er teveel suikers in de blinde en in de dikke darm, wat leidt tot een verstoring van de normale  bacteriehuishouding in de darmen. Het gevolg is dat er vervolgens gifstoffen ontstaan die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken.

Phytonics Gluco Balance draagt bij aan een gezonde suikerstofwisseling en kan je paard ondersteunen bij het overmatig consumeren van fructosamine uit voornamelijk (Engels) raaigras. Daarnaast kan Phytonics Podo Comp goed ingezet worden bij suikerrijk gras.


Ondersteunende producten

Hoefbevangen door fructaan

Fructaan wordt door de plant gebruikt om te groeien, maar als dat groeien op dat moment niet mogelijk is, zal de grasplant het overtollige fructaan opslaan tot een moment waarop het fructaan wel weer kan worden gebruikt om te groeien. Redenen waarom de grasplant niet kan groeien en het fructaangehalte dus oploopt, zijn een te lage temperatuur, onvoldoende vocht en een gebrek aan voedingsstoffen in de bodem. Als er dus veel zonlicht is, maar de plant kan niet groeien door bijvoorbeeld droogte of kou, dan stijgt het fructaangehalte en is het risico op hoefbevangenheid groot. Als het bijvoorbeeld gaat regenen of warmer wordt, kan de plant wel groeien en wordt het fructaangehalte minder, zeker als de zon niet schijnt. Het fructaangehalte kan in korte tijd vrij snel veranderen. Is je paard gevoelig voor gevoelige hoeven? Bekijk hier een overzicht van ondersteunende producten. 

Kort afgegraasde weitjes kunnen gevaarlijk zijn!

Het is ook bekend dat fructaan wordt opgeslagen in grasstoppels waardoor zeer kort afgegraasde weitjes extra gevaarlijk kunnen zijn! Uiteraard spelen ook andere factoren een rol bij de hoogte van het fructaangehalte van gras, zoals de grassoort, de ondergrond, de beschikbaarheid van voedingsstoffen (meer is in dit opzicht gunstiger) en het jaargetijde. Planten gebruiken fructaan om zichzelf tegen bevriezing te beschermen. Zodra de temperatuur onder de 5 graden Celsius komt, loopt het fructaangehalte van de plant dan ook erg op.

Onderstaande tabel geeft de invloed van het weer aan op het fructaangehalte van het gras


 Weertype

Risico

Koud vriesweer, geen zon

Gemiddeld

Koud vriesweer, stralende zon

Extreem hoog

Nachtvorst, overdag onder de 15 graden Celsius

's Ochtends extreem hoog   overdag afnemend naar hoog

's Nachts en overdag tussen de 5 en 15 graden Celsius, stralende zon

's Ochtends laag, overdag  toenemend naar hoog

's Nachts en overdag boven de 15 graden Celsius, stralende zon

 's Ochtends laag, 's middags iets toenemend  

's Nachts en overdag boven de 15 graden Celsius, bewolkt

LaagKort samengevat

- Bij een temperatuur rond of onder het vriespunt blijft het risico de hele dag hoog, vooral bij zonnig weer                                         
- Bij warm zonnig weer is de beste graastijd ’s nachts en ‘s ochtends
- Bij warm bewolkt weer is de beste graastijd ’s middags en ’s avonds

Gevaarlijk grazen

- In de namiddag of vroege avond op een zonnige dag
- Op een zonnige dag waarbij de temperatuur onder de 15 graden Celsius blijft
- De hele dag na een nacht waarbij de temperatuur onder de 5 graden Celsius is gekomen
- Wanneer het gras een gebrek aan water of voedingsstoffen heeft
- Wanneer het gras kort is afgemaaid of afgegraasd

Veilig grazen

- Vroeg in de ochtend als de temperatuur ’s nachts niet onder de 5 graden Celsius is gekomen
- Tijdens een bewolkte dag wanneer het warmer is dan 15 graden Celsius
- Uitsluitend wanneer het gras genoeg water en voedingsstoffen ter beschikking heeft

Fructaangehalte in hooi en kuil

Het fructaan dat zich tijdens het maaien in het gras bevindt en niet meer wordt opgemaakt, komt ook in het hooi of kuil terecht. Onder invloed van zonlicht is gemaaid gras zelfs nog een poosje in staat om fructaan te maken. Omdat hooi meestal gemaakt wordt wanneer het warm is, zal het fructaangehalte van hooi over het algemeen laag zal zijn. Als je alle risico’s wil vermijden is een uurtje weken in water meestal voldoende om het meeste fructaan uit het hooi te spoelen. Kuil wordt vaak al in het vroege voorjaar gemaakt en omdat het niet helemaal droog hoeft te worden, kan dit bij kouder weer worden gemaaid. Het fructaangehalte in gras kan erg hoog zijn bij koud weer, vooral als er sprake is van zonnig weer. Met het geven van kuil aan paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid moet dus ook voorzichtig worden omgegaan.

Bron: www.hoefnatuurlijk.nl. Op deze site vind je nog meer informatie over o.a. fructaan en een dagelijkse fructaanindex.


Delen: