Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Schuren aan staart en manen

Schuren en jeuk aan staart en manen bij paarden

Schuren van manen en staart

Veel paarden hebben er last van, jeuk aan de manen en staart. Als je paard hevige jeuk heeft, dan is het gevolg daarvan schuren. Maar hoe kan je dit nu het beste behandelen? Wij vertellen je het in ons blog.

 

Je paard is begonnen met schuren

Je ziet dat je paard aan het schuren is. De staart veranderd in een wilde bos met gespleten haren. Als je het niet – goed – behandeld kan je paard zelfs verwondingen krijgen aan de staartwortel.  Wat het nog lastiger maakt is het feit dat je dit probleem vaak niet kunt oplossen met een druppeltje of een poedertje en wachten tot het vanzelf overgaat werkt al helemaal niet.

 

Waarom schuurt mijn paard?

Houd het probleem goed in de gaten! Schrijf op wanneer de jeuk begon en wanneer het probleem verandert. Zo kan je uiteindelijk een patroon ontdekken die jou en je paard wellicht gaan helpen met het vinden van verlichting. Verder lijkt alles uit de paddock halen waar het paard tegenaan kan schuren een oplossing, dit is het echter niet. De jeuk blijft en is echt vreselijk stressvol voor jouw paard. Ga maar eens na als je zelf jeuk hebt, en je niet kan krabben!

Ben je vastberaden om de oorzaak van de jeuk te achterhalen? Ga dan onderstaande checklist af en bekijk of je herkenningspunten ziet. Schuren van de manen en staart kan namelijk meerdere oorzaken hebben en dit kan erg uiteenlopend zijn.

 

Wat zou kunnen helpen bij het schuren

Er is helaas nog geen betrouwbare test om staart- en manen eczeem vast te stellen. Corticosteroiden injecties remmen de jeuk, maar kunnen met name bij sobere rassen ernstige bijwerkingen veroorzaken zoals hoefbevangenheid. Dit is dus niet geheel zonder risico.

Het afweersysteem van je paard is gebaat bij een regelmatige “schoonmaakbeurt”. Dit noem je detoxen. Detoxen kan het beste in februari en oktober. Detoxen is goed voor heel veel klachten bij paarden, het is goed om dit twee keer per jaar te doen. Daarnaast zou je een probiotica kuur kunnen proberen. Hiermee help je het immuunsysteem. Je ondersteunt hierbij de spijsvertering en darmfunctie optimaal.

 

Je paard kan een allergie hebben

Een veel voorkomende oorzaak van schuren aan staart en manen is allergie voor het speeksel van de culicoides robertii mugjes. Paarden met deze allergie reageren zo heftig op het stofje dat ze vaak al onrustig worden als ze de mugjes alleen maar in de buurt zijn. Om de heftige reactie beter te begrijpen is het goed om te weten wat een allergie precies is.

Eenvoudig gezegd is een allergie een overdreven reactie van het afweersysteem op een bepaalde stof, in dit geval iets in het speeksel van de mugjes. Het vermijden van de actieve momenten van de mugjes kan enorm helpen. Zet je allergische paard op stal tijdens de zonsopkomst en zonsondergang, op deze momenten zijn de boosdoeners het meest actief.

Daarnaast kan je met behulp van sprays je paard minder aantrekkelijk maken en ook een goed passende eczeemdeken kan de steken van de mugjes helpen voorkomen. Verder houden de mugjes niet van wind en zijn de klachten bijvoorbeeld aan de kust daardoor een stuk minder erg.  In gebieden met water, bomen en struiken komen ze juist meer voor. Normaal gesproken komen ze voor tussen maart en november, maar met de veranderingen in het klimaat wordt deze periode steeds langer.


Producten ter ondersteuning bij schuren

Delen: