Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Koliek bij paarden

Koliek bij paarden

Koliek bij paarden

Koliek bij je trouwe viervoeter is de grootste nachtmerrie voor elke paardeneigenaar. Het komt best vaak voor, en het kan erg slecht aflopen. Weet jij iets over de verschillende soorten en oorzaken van koliek? Lees in dit blog alles over koliek.

Wat is koliek?

Koliek is de verzamelnaam voor symptomen waarbij een paard buikpijn heeft. Bij een eventueel vermoeden van koliek is het belangrijk om direct je dierenarts te waarschuwen, want koliek kan heel gevaarlijk zijn. De meest voorkomende vormen van koliek zijn krampkoliek, zandkoliek, gaskoliek en verstoppingskoliek. 


Koliekverschijnselen bij paarden

De verschijnselen van koliek bij paarden zijn vaak erg herkenbaar en kunnen plotseling optreden. Enkele zeer herkenbare symptomen zijn onder andere:

Schrapen met de voorbenen
Zweten
Onrustig gedrag
Niet willen eten
Naar buik kijken
Trappen met achterbenen
Rondlopen, steeds weer gaan liggen/rollen en weer opstaan
Paard met koliek

Verschillende soorten koliek bij paarden

Er zijn verschillende soorten kolieken, waarbij het lastige is dat je paard soms heel duidelijk laat zien dat er iets mis is en soms zijn de symptomen minimaal. De meest voorkomende soorten van koliek bij paarden zijn:

Paard liggen met koliek

Krampkoliek

Bij krampkoliek trekken de spieren van de darmen samen. Krampkoliek kan o.a. worden veroorzaakt door veranderingen in het weer, de overgang van hooi naar vers gras, het drinken van te koud water en te veel eten tijdens lange reizen. Krampkoliek is de eenvoudigste en minst gevaarlijke vorm van koliek.

Gaskoliek

Gaskoliek ontstaat als gevolg van gasophoping in de darmen door bijvoorbeeld bedorven voer, jong gras, maar ook door te weinig beweging van de darmen. Deze vorm van koliek kan zeer pijnlijk zijn en geeft vaak veel heftigere symptomen.

Verstoppings- en zandkoliek

Verstoppingskoliek is meestal het gevolg van het te veel eten van stro of het eten van andere bodembedekking, zoals vlasstrooisel, met verstopping tot gevolg. Zandkoliek ontstaat doordat het paard in de paddock of een kale weide bij het zoeken naar eten te veel zand binnenkrijgt. Het zand hoopt zich geleidelijk op in de darm en veroorzaakt pijn door irritatie van het slijmvlies en door het gewicht.

Koliek door stress

Paarden die tijdens periodes van stress koliekgevoelig zijn, kun je helpen met supplementen die helpen de geestelijke druk bij stress te verminderen. Door de stress weg te halen verklein je zo het risico op koliek.

Koliek tijdens de overgang van stal naar wei (of andersom)
Wanneer een paard lange tijd niet in de wei heeft gelopen, bijvoorbeeld in de winter, is het belangrijk om het rustig op te bouwen wanneer je paard weer de wei in gaat. Andersom is het ook belangrijk om het aantal uren in de wei rustig af te bouwen wanneer je paard meer op stal of in de paddock komt. Je kunt het voer van je paard vier tot zes weken voor de overgang aanvullen met een supplement dat het evenwicht in de darmflora ondersteunt. Zo kun je de gevoeligheid van de darmflora helpen verminderen en hopelijk ook koliek verkomen. 

Oorzaken van koliek

Naast de verschillende soorten koliek bij paarden, kan koliek ook verschillende oorzaken hebben. Lees hieronder meer over de oorzaken van koliek.

5

Koliek door wormen

Wormen kunnen op diverse manieren de oorzaak van koliek zijn. Sommige wormsoorten kruipen door de maag- of darmwand heen en richten hier flinke schade aan. Andere soorten kunnen, al dan niet samen met bacteriën, leiden tot een verdikking (worm-aneurysma) van de wand van de darm-slagader. Deze verdikking op zich kan buikpijn tot gevolg hebben maar er kunnen ook stukjes van de verdikking loslaten. Als deze stukjes vastlopen in de kleine vaten van de darmen kunnen ze leiden tot een afsluiting (infarct) dat uiteindelijk de dood tot gevolg kan hebben. Koliek door spoelwormen komt vooral bij veulens voor. De spoelwormen kunnen verstoppingen in de darmen geven. Als hierbij niet snel wordt ingegrepen, kan een ruptuur ontstaan wat een fatale afloop kan hebben.

Koliek door slag of draaiingen in de darm

Een slag of draaiing in de darm is erg pijnlijk voor een paard. Wanneer een paard een slag in de darm heeft, wordt dat stuk darm niet of nauwelijks van bloed voorzien. Hierdoor wordt de wand van dit stukje darm slecht van kwaliteit en daardoor doorlaatbaar voor endotoxinen. Door deze toxinen gaat het hart sneller kloppen en kan je paard hoefbevangen worden of in shock raken.

Wat gebeurd er tijdens een koliekaanval?

Op zich zijn alle vormen van koliek, mits je er op tijd een dierenarts bijhaalt, goed te behandelen, maar niet altijd met succes. Voor een deel moeten bepaalde koliekvormen opgelost worden door een chirurgische ingreep. Ook dat betekent niet altijd een goede afloop, hier zitten erg veel risico’s aan verbonden.

Bij lichte koliekaanvallen kan even rustig met het paard stappen verlichting brengen. Bij veel koliekgevallen is er sprake van ophoping van gas of mest, wat door beweging kan verdwijnen.

Naast het gedrag zijn adem- en polsfrequentie, de kleur van de slijmvliezen en de lichaamstemperatuur belangrijke graadmeters voor het bepalen van de ernst van de koliek. Bel bij twijfel altijd de dierenarts en let op je eigen veiligheid. Een paard met buikpijn reageert meestal anders dan dat hij normaal zou doen.

Als je paard gevoelig is voor koliek is het handig om VITALstyle Colosan in de kast te hebben. Lees hier waarom dit een krachtig product is bij koliek.

7

Preventie van koliek bij paarden

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom geven we je graag tips hoe je koliek bij je paard kunt voorkomen. 

Gebitsproblemen belemmeren je paard bij het goed kauwen van zijn voedsel, zodat delen niet voldoende klein gemaakt in de darm aankomen en dit kan een verstopping als gevolg hebben. Laat het gebit van je paard daarom regelmatig controleren
Zorg voor een effectief ontwormingsprogramma en vergeet hierbij de mogelijkheid van een lintworm besmetting niet. Lintwormen kunnen soms ook koliek veroorzaken.
Laat je paard niet op een te kale weide grazen. Je paard kan zo gemakkelijk te veel zand binnen krijgen bij zijn poging nog wat te grazen. Om zelf te controleren op zand, kun je wat mest in een doorzichtige handschoen doen en hier water aan toevoegen. Eventueel aanwezig zand zakt daarna al snel uit naar de bodem/vingers. Als je paard te veel zand binnen gekregen heeft dan kun je een product geven op basis van Psyllium (= vlozaad) om de darmen te helpen overtollig zand af te voeren
Een paard moet altijd de beschikking hebben over voldoende schoon en fris drinkwater
Voer niet teveel krachtvoer, maar vooral hooi van goede kwaliteit. Voorkom plotselinge veranderingen in het dieet en verdeel het rantsoen bij voorkeur in meerdere porties over de dag
Zorg voor regelmatig werk. Laat je paard niet de ene dag volop werken en vervolgens meerdere dagen niets doen
Een gezonde darmflora is erg belangrijk. Er zijn verschillende producten die je paard helpen bij het behoud van een gezonde evenwichtige darmflora
Blogafbeelding_4_

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat het ons weten of praat mee op onze Facebook! 

Gerelateerde producten

Delen: