Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Juiste maat deken voor je paard

Juiste maat deken voor je paard

Welke maat deken moet ik hebben voor mijn paard?

Een paardendeken moet goed zitten, de maat en pasvorm moet goed voor je paard zijn anders kan het gaan schuren en dat is natuurlijk niet fijn voor je paard. Hoe weet je nu zeker dat je de juiste maat deken koopt? Wij vertellen je het hieronder in het blog!  Ook lichten wij per merk toe, welke maatspecificaties hierbij horen.  

Passen van een paardendeken

Leg de deken eerst aan de voorzijde goed. Komt de naad van de staartflap voorbij de staartaanzet? Dan is de deken te groot. Komt de naad van de staartflap niet tot de staartaanzet? Dan is de deken te klein. Je vlakke hand moet comfortabel tussen de voorzijde van de deken en de nek/schouder van je paard kunnen bewegen. Tussen de buiksingels en de buik van je paard moet een handbreedte passen.

Heb je het idee dat de deken goed past? Loop dan een stukje met je paard aan de hand om te kijken hoe de deken blijft liggen. Check ook of de deken goed blijft liggen op de schoft wanneer je paard het hoofd naar beneden of boven doet. Het biesje/bontje wat vaak op de schoft ligt mag niet in de manenkam drukken, hier moet een vuist tussen kunnen. Heeft je paard schuurplekken op zijn schouders? Dan is de deken te groot. Je kunt een niet passende deken vergelijken met te kleine schoenen. Een niet passende schoen, hoe duur dan ook, veroorzaakt blaren. 

Hoe meet je je paard?

Je kan via een aantal verschillende metingen kijken wat de juiste maat deken is voor jouw paard. Een veelgebruikte meetmethode is de schofthoogte, maar daarbij wordt geen rekening gehouden met de verdere bouw van het paard. Paarden met dezelfde stokmaat kunnen een hele andere bouw hebben. Daarom is het verstandig om je paard eerst op te meten. Het kan per dekenmerk verschillend zijn welke maat je paard nodig heeft, omdat de pasvorm verschilt per merk. 

Voor de juiste maat, meet je een aantal lijnen bij je paard en met deze maten kijk je in de maattabel bij de deken.

Y-Z = Bovenlengte van de deken
C-D = Onderlengte van de deken
A-B = Vanaf het midden van de borst over de schouder tot en met het verste deel van de bil.

Meten-dekens-web

Het passen van de deken

Pas de deken met een dunne, niet pluizige deken of een laken eronder, zodat de binnenvoering van de deken niet onder de haren komt te zitten. In bijvoorbeeld dekens met fleece voering blijven makkelijk haren zitten. Zorg ervoor dat je paard vaststaat of dat iemand je paard vasthoudt tijdens het passen van de deken. Zo kun je voorkomen dat je paard de deken vies maakt of beschadigt. Pas de deken altijd buiten de stal in een schone omgeving met voldoende ruimte. Leg de deken na het passen niet op de grond, maar doe deze direct weer terug in de plastic tas. 

Maattabellen van de verschillende merken dekens

Verschillende merken, verschillende maten. Dit kan best lastig zijn. Daarom hebben wij de maattabellen van onze verschillende dekens op een rijtje gezet. Zie hieronder kort waar elk merk voor staat en bekijk welke maat deken jouw paard nodig heeft.

Maattabel Horseware dekens

Horseware dekens, wie kent ze niet? Horseware is begonnen met een klein team in 1985 te Dundalk, Ierland. Het team van Horseware zou hoe dan ook de dekens waterdicht en ademend tegelijk krijgen. Nou, dat is aardig gelukt! Inmiddels is Horseware uitgegroeid tot ’s werelds meest vertrouwde paardendekenmerk. Behalve paardendekens kun je tegenwoordig ook andere producten in het Horseware assortiment vinden. Bijvoorbeeld de Rambo Micklem hoofdstellen.

De dekens van Horseware worden minimaal één jaar en soms wel drie jaar lang getest op minimaal 20 verschillende soorten paarden voordat ze worden verkocht. Hierdoor kan Horseware de perfecte pasvorm en beste kwaliteit voor je paard garanderen.

Horsewaredekens_nieuwestijl-zonderafbeelding

Maattabel Bucas dekens

Bucas is misschien wel het meest bekende merk met paardendekens ter wereld. Elke paardenliefhebber heeft geld over voor een mooie Bucas deken. De dekens zijn van hoogwaardige kwaliteit en ze staan bekend om het werken met stay-dry voering in dekens en de therapeutische producten met de recuptex stof.

Het bedrijf bestaat al sinds 1981. Opgericht in Ierland waar nog steeds het hoofdkantoor zit. Het bedrijf is altijd aan het innoveren en waren de uitvinders van de bekende stay dry voering. Kortom, als je een Bucas deken koopt ben je verzekerd van kwaliteit!

Bucasdekens_nieuwestijl_zonderafbeelding

Maattabel Back On Track dekens

Back On Track dekens – een Zweeds bedrijf opgericht in 2000. Misschien ietsje minder bekend, maar niet minder goed. Ze verkopen veel verschillende producten voor zowel paarden als honden.

De dekens van Back On Track hebben een keramische werking. De lichaamswarmte van je paard wordt teruggekaatst wat dezelfde werking heeft als infraroodstraling. Dit zorgt voor een hele goede doorbloeding in het paardenlichaam. Het is uitermate geschikt voor sportpaarden, oudere paarden en paarden met spier- en gewrichtsproblemen. Dekens van Back On Track kunnen gebruikt worden bij:

 

  • Bij een “vastzittend” paard, hond of mens.
  • Bij een paard dat met bijvoorbeeld een (peesschede)ontsteking op stal staat
  • Bij takt verlies
  • Bij (spier)pijn
  • Bij pijnlijke gewrichten
  • Vocht ophoping (gallen, piephak, stalbenen)
BackOnTrack_dekens_nieuwestijl_zonderafbeelding

Maattabel Weatherbeeta dekens

Weaterbeeta is meer dan 35 jaar geleden ontstaan doordat 3 paardenliefhebbers en professionals samen zijn gaan werken aan dit mooie merk. Ze hebben naast dekens ontzettend veel mooie producten in hun assortiment. Weaterbeeta was het eerste merk welke een deken op de markt brachten van synthetische materialen. Andere merken zijn hun na gaan doen. In Nederland is het een iets minder bekend merk dan Bucas en Horseware. Maar internationaal doet Weatherbeeta het juist ontzettend goed en hebben ze een groot marktaandeel. Dit komt doordat ze echt kwalitatief goede producten leveren. Ook in Nederland is Weatherbeeta goed op weg.

Weatherbeeta_dekens_nieuwestijl-zonderafbeelding

Delen: