Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Ondersteun staart- en manen eczeem op natuurlijke wijze

Paard met staart en manen eczeem

Tijdens het voorjaar als de temperatuur weer stijgt, worden mugjes en andere kriebelende beestjes weer actief. Heb je een paard die daar gevoelig voor is dan ga je direct merken dat hij gaat schuren en de huid geïrriteerd raakt. Het kan zijn dat je paard een gevoelig huidje heeft, maar er zijn ook steeds meer paarden met staart- en manen eczeem of ook wel bekend als zomereczeem. Een irritante aandoening, waarbij het soms een uitdaging is om de juiste producten te vinden om je paard zo veel mogelijk te helpen. Het eczeem zal nooit meer verdwijnen, maar natuurlijk wil je er alles aan doen om het voor je paard zo draaglijk mogelijk te houden. De Paardendrogist SME Mix in combinatie met de SME Zalf is vaak een goede oplossing voor paarden met staart- en manen eczeem. In deze blog vertellen we je alles over deze unieke combinatie van natuurlijke kruiden. 

De SME producten van de Paardendrogist bevatten natuurlijke kruiden die verzachtend en verlichtend kunnen werken. Daarnaast helpt het om afvalstoffen en gifstoffen af te voeren, werkt het ontstekingsremmend en bloedzuiverend! Je pakt het eczeem hiermee van binnenuit aan. Het is wel belangrijk om al te beginnen met de SME Mix voordat je paard last krijgt van jeuk. De kruiden hebben namelijk even de tijd nodig om hun werk te doen. Zowel de mix als de zalf hebben bewezen bij veel paarden met staart- en manen eczeem te helpen. 

De ingrediënten van de SME Mix

De SME Mix bestaat uit vier natuurlijke kruiden die een zeer goede werking hebben op huidaandoeningen zoals eczeem. Namelijk brandnetel, paardenbloem, knoflook en graswortel.  

Brandnetel wordt gebruikt als medicinaal kruid, omdat het boordevol zit met vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsstoffen. We zien het vaak als onkruid, maar het is een hele bijzondere plant met een bloedzuiverende werking. Daarnaast is het een goede ondersteuner van de bloedsomloop en de weerstand vanwege de aanwezigheid van vitamine C en ijzer. Tevens zorgt het voor de afvoer van afvalstoffen, reiniging van de darmen en het bloed en ondersteuning van een goede spijsvertering. Brandnetel is bloed- en lymfe zuiverend, ontgiftend en versterkend voor het lichaam. Dus niet zomaar meer brandnetels wegmaaien, want je kunt ze ook heel goed gedroogd aan je paard voeren.  

Paardenbloem kan zowel in- als uitwendig ingezet worden. Inwendig heeft het een goede invloed op het gehele (verzwakte) lichaam en ter ondersteuning van de spijsvertering, nieren en de lever. Het heeft ook een ontgiftende werking waardoor het een goede ondersteuning kan zijn bij eczeemklachten. Het heeft een vocht afdrijvende werking zonder kalium aan het lichaam te onttrekken. Paardenbloem is een milde reiniger van het lichaam en paarden krijgen er ook nog een mooie glanzende vacht van!  

Uitwendig zou je het melksap van de paardenbloem kunnen gebruiken om de huid mee te behandelen. In de praktijk werkt dit natuurlijk niet zo gemakkelijk, omdat je dan immers een heleboel paardenbloemen nodig hebt om je paard in te smeren. 

Knoflook werkt ontstekingsremmend, is goed voor de algehele weerstand en kan worden ingezet om parasieten te bestrijden. Het bevat mosterd glycosiden (slijmstoffen), die slijm kunnen oplossen en goed zijn voor het spijsverteringssysteem. Doordat er na inname door je paard een soort 'waasje' van knoflook om je paard ontstaat houdt het automatisch insecten meer op afstand. Het percentage knoflook in de mix is beperkt en niet schadelijk voor je paard.  

Graswortel (kweekgras) bevat diverse stoffen die de werking van andere stoffen kan versterken. Daarnaast is de antibacteriële werking van graswortel effectief bij huidaandoeningen. Het werkt bloedzuiverend en urine afdrijvend. Het is een plantaardig antibioticum. Het geeft een prikkel aan de nieren om afvalstoffen en overtollig vocht af te voeren en heeft een reinigende werking.  

De ingrediënten van de SME Zalf

Naast het voeren van de kruidenmix is het voor je paard vaak prettig om ook uitwendig een product te gebruiken die de huid kalmeert. Daarnaast kunnen de twee SME producten elkaar versterken. Onze SME Zalf is een fijn product die de huid tot rust brengt en voor minder irritatie zorgt. Het is een beschermende huidlotion op basis van etherische oliën. De zalf is niet vet, trekt snel in de huid en je hebt weinig nodig omdat de etherische oliën erg krachtig zijn. Het biedt direct verlichting en maakt de huid rustiger. De SME Zalf bestaat uit natuurlijke kruiden en etherische oliën die een goede werking hebben op de paardenhuid.  

Citroen- Eucalyptus olie is een goede muggen verjager en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Eucalyptus werkt verfrissend op de huid bij eczeemklachten.   

Lavendel is rustgevend en verzachtend voor de huid bij irritatie. Zorgt voor een optimale circulatie en heeft een licht verdovende werking. 

Geranium werkt genezend en samentrekkend op de huid. Werkt goed bij onzuiverheden van de huid.  

Calendula werkt ontstekingsremmend en kalmeert de huid waardoor jeuk vermindert. Calendula is ook verzachtend en genezend bij wondjes. 

Aloë Vera bladeren staan bekend om de huidherstellende en verkoelende werking. 

Gezondheid

Natuurlijk is het altijd belangrijk dat de weerstand van je paard op peil is, maar in de periode dat je paard last heeft van staart- en manen eczeem is het extra belangrijk. Er is dan namelijk meer kans op infecties. Tevens is een gezonde darmflora ook heel belangrijk. Daarom is het goed om je paard in het voor- en najaar een detoxkuur te geven. Dit is een reinigingskuur die ervoor zorgt dat afvalstoffen los worden gemaakt en worden afgevoerd. In onze blog over de detoxkuurlees je waarom en hoe je dit doet. Indien je ondersteunende producten gebruikt zoals de SME Mix dan is het belangrijk dat je hier al op tijd mee begint. Een aantal weken voordat je paard last van het eczeem krijgt is raadzaam om het beste resultaat te hebben.  

Ieder paard verschillend

Er is nog steeds niet helemaal duidelijk waar staart- en manen eczeem vandaan komt en wat de oorzaak is dat sommige paarden hier last van hebben. Het is daarom ook een zoektocht welk product het beste voor jouw paard werkt. Vaak is het een kwestie van uitproberen. Veel paarden zijn gebaat bij de SME-producten van de Paardendrogist, maar het is ook goed mogelijk dat een ander product beter voor jouw paard werkt. En soms kan het ook weer per seizoen verschillen en kan af en toe wisselen van producten ook helpen. Hierdoor blijf je het lichaam van je paard verrassen wat ervoor zorgt dat het afweersysteem aan het werk blijft. Echter, gebruik niet steeds meer producten door elkaar. Maar altijd in een tijdsbestek van een aantal weken achter elkaar aan. Het is een kwestie van uitproberen wat bij jouw paard het beste past, naar verander niet te vaak en te snel achter elkaar. Veel producten hebben een inwerktijd nodig om effect te hebben. En als je te veel verschillende producten door elkaar gebruikt weet je niet meer wat werkt. Mocht je na een paar weken geen verschil merken bij een product dan adviseren we je een ander product te gaan proberen. Dan werkt dit waarschijnlijk niet voor jouw paard. 

Andere effectieve producten bij staart en manen eczeem

Delen: