Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Ondersteun je paard tijdens warm weer

warm weer paard

De eerste warme dagen hebben we al gehad en er zullen er deze zomer vast nog meer volgen! Maar hoe zorg je nou dat je paard het goed uithoudt en voorkom je hittestress, oververhitting of uitdroging. In deze blog vertellen we je hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Zorg ten allen tijde dat je paard meer dan voldoende schoon drinkwater heeft. Je paard drinkt op warme dagen meer dan bij lagere temperaturen. Normaal drinkt hij al zo’n 40 liter per dag en dat is nu nog meer dus zorg voor voldoende aanbod! Heb je het idee dat je paard te weinig drinkt dan kun je dit stimuleren door het voer licht te besprenkelen met wat zout water of je geeft een zoutliksteen. Het zout stimuleert de behoefte aan water. Je kunt ook na het rijden een emmer lauw water aanbieden (eventueel met wat appelsap voor de smaak), dit drinken paarden vaak makkelijker.

Training

Ga je rijden met je paard bij 25 graden of meer? Doe dit dan alleen als je paard in een goede conditie is en pas de intensiteit van je training aan. Dus iets minder lang en iets minder intensief en zo vroeg mogelijk in de ochtend als het nog wat koeler is. Desondanks zal je paard meer zweten dan je gewend bent. Bij een normale training verliest je paard al tussen de 6 en 15 liter vocht. Bij een intensieve training kan je paard wel 40 liter vocht verliezen! Tijdens het zweten verliest je paard ook veel belangrijke zouten en mineralen zoals natriumchloride, magnesium, chloride, kalium, natrium en meer. Zorg dat je dit weer aanvult door binnen een uur na de training elektrolyten aan je paard te geven. Hiermee breng je de verloren zouten en mineralen weer terug op peil en voorkom je ernstige verstoringen in het lichaam. Tevens is dit zout van smaak en stimuleert dit dus om meer te gaan drinken. Zo wordt de vochtbalans van je paard weer op peil gebracht.

Ondanks dat je beter niet heel intensief kunt trainen tijdens warme dagen moet je ook niet het hele schema van je paard omgooien. Paarden houden van regelmaat en ritme. Grote plotselinge veranderingen kunnen voor stress zorgen. Dus houdt zo veel mogelijk het zelfde ritme aan maar doe kleine aanpassingen. Ga dus lekker wandelen of een relaxte grondwerktraining doen in plaats van rijden.

Koelen

Zorg dat je paard na de training weer voldoende afkoelt. Spuit je paard af met koud water tussen de 10 -15 graden Celsius. Te koud water is een te groot verschil voor het lichaam waardoor aderen krimpen waardoor de doorbloeding wordt geremd. Dit heeft weer nadelige gevolgen voor het herstel. Dus zorg dat het lichaam geleidelijk aan afkoelt door het koelen te herhalen. Na de eerste keer afspuiten haal je het water er af met een zweetmes. Je kunt dan direct nog een keer afspoelen en het er weer af halen met het zweetmes. Ga dan even kort stappen en herhaal het afspuiten nog een keer. Nadat je het water er af hebt gehaald ga je weer kort even stappen. Dit herhaal je tot je paard voldoende is afgekoeld. Door het afspuiten te herhalen en kort tussendoor te stappen daalt de temperatuur van je paard geleidelijk.

Een deken beschermt tegen de zon

Paarden zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Langdurig in de felle zon kan voor hittestress zorgen. Dan raken de hersenen van je paard oververhit door de warmte van de zon. Zorg dus dat je paard schaduw heeft of op heetst van de dag even naar zijn stal kan. Heb je geen schaduw van bomen of een schuilstal, dan kun je ook creatief zijn met schaduwdoeken of een partytent. Zorg natuurlijk wel dat dit veilig en hufterproof bevestigd wordt!

Het voelt misschien een beetje tegenstrijdig, maar een dunne vliegendeken met UV-wering voorkomt dat je paard te warm wordt. Deze dekens beschermen je paard tegen de felle zon en zijn licht van kleur waardoor de huid minder opwarmt. De deken werkt eigenlijk als een soort parasol, je paard heeft het op deze manier koeler dan zonder deken. Met name voor paarden met een donkere vacht is het prettig om een licht gekleurde deken op te doen. Houdt wel ten alle tijden je paard in de gaten of hij niet te warm wordt.


Je kunt er ook voor kiezen om je paard smiddags op stal te zetten zodat hij niet de hele dag in de felle zon staat. Heb je een stal die snel opwarmt dan kun je ventilators in de stal plaatsen. Door de lucht te laten circuleren in de stal voelt dit koeler aan. Zorg wel dat de ventilator op afstand staat zodat je paard er niet aan kan zitten.

Elektrolyten aanvullen

Elektrolyten is eigenlijk een verzamelnaam van de verschillende mineralen zoals magnesium, natrium, kalium, chloride, waterstofcarbonaat en waterstoffosfaat. Normaliter bevinden deze stoffen zich ook in het dagelijkse voer van je paard. Maar tijdens warme dagen als je paard veel zweet wordt dit meer verbruikt dan dat er in de voeding wordt opgenomen. Als er een tekort aan deze mineralen en zouten ontstaat kan het lichaam diverse processen niet meer in gang houden. Er kunnen klachten ontstaan zoals verzuring, spierverslapping, uitdroging, concentratieproblemen, kramp, diarree of verstoring in de zenuwoverdracht. Heeft je paard deze klachten, raadpleeg dan direct een dierenarts!

Handige zomertips

- Check of je paard vocht/elektrolyten te kort heeft door een huidplooi op de hals te pakken met je duim en wijsvinger. Zodra je los laat moet de plooi direct verdwijnen. Als de plooi langzaam wegtrekt heeft je paard gebrek aan vocht/elektrolyten. Raadpleeg dan direct je dierenarts!

- Heb je het idee dat je paard te weinig drinkt tijdens warme dagen? Vul dan een bidon met water en elektrolyten en spuit dit in de mond. Hierdoor krijgt hij toch belangrijke stoffen wel binnen en het is een beetje zout waardoor er meer stimulans komt om te gaan drinken.

- Is je paard al op leeftijd, verhaart hij moeilijk of heeft hij PPID/Cushing help je paard dan door hem te scheren!

- Heeft je paard een witte neus of op andere plekken zoals de ogen een witte huid? Smeer dit dan regelmatig in met zonnebrand!

Delen: