Vanaf 5 juli is achteraf betalen of via een automatische incasso niet meer mogelijk. Bestellingen kunnen uitsluitend worden betaald via IDeal, Sepa bankoverschrijving of Bancontact (België).

Kiyoh 8.3

Hoe kies je het juiste vliegenmasker voor je paard?

vliegenmasker kiezen

De laatste jaren zijn er veel verschillende soorten vliegenmaskers op de markt gekomen met ieder hun unieke eigenschappen. Tevens heeft ieder paard een ander hoofd dus belangrijk om te kijken welke goed past. Net als bij het passen van een deken of het kiezen van je eigen rijlaarzen is het kiezen van de juiste vliegenkap ook belangrijk.  

Naast dat je de juiste maat moet kiezen, kun je paarden ook onderverdelen in 4 types. Zo is er voor ieder paard iets geschikts.  

Type 1 doet zijn vliegenmasker graag zelf af

Heb je een paard die enorm creatief is in het verwijder van zijn vliegenmasker? Dan is de eerste vraag: Waarom wil je paard zo snel mogelijk het masker weer af? De grootste kans is dat het niet lekker zit. Je kunt het vergelijken met jezelf als een zonnebril niet lekker zit. Het knelt en je krijgt er wellicht hoofdpijn van als je de bril lang ophoudt. Kijk dus goed naar het materiaal en de pasvorm van de kap. Van wat voor materiaal is het gemaakt, is het elastisch, zit het dicht bij de ogen, etc. Allemaal redenen voor je paard om dat irritante ding zo snel mogelijk van zijn hoofd af te krijgen.  

Maar wat is nou het beste vliegenmaskers voor paarden die ze graag afdoen? Bij deze paarden is comfort heel belangrijk. Maar ook hoeveel er op hun hoofd zit. Vliegenmaskers met weinig erop (d.w.z. geen oren of neusstuk) passen vaak beter bij dit type paard. Oftewel hoe minder er is om irritatie te veroorzaken, hoe groter de kans dat het masker aan het einde van de dag nog steeds zit.  

Type 2 met het gevoelige huidje

Deze paarden hebben vaak een hekel aan vliegen en andere insecten en de ellende die deze beestjes met zich meebrengen. Vliegenbeten, overal muggen, zon in hun ogen, noem het maar op. En in de meeste gevallen ontstaat er ook nog een extreme reactie. Ze staan vaak op je te wachten bij de uitgang van de wei om naar binnen te gaan of zien er ellendig uit omdat ze gek worden van de zoemende beestjes rond hun hoofd. Sommige paarden zijn, net als mensen, gewoon gevoelig. 

Deze gevoelige paarden vinden een goed bedekkende vliegenkap vaak fijn, maar ook een goede vliegendeken die hun lichaam van oren tot staart goed bedekt. Let wel even op het materiaal en de pasvorm van de deken voor je gevoelige viervoeter. Is het UV-werend, lichtgewicht zodat het met warme dagen ook dragelijk blijft en heeft het een fijne pasvorm?  

Voor dit gevoelige paard is een vliegenmasker waarbij ook de oren en de neus bedekt zijn het beste. Echter is de kans ook groot dat dit gevoelige paard een neusstuk irritant vind, dus een vliegenmasker met afneembaar neusstuk is wel zo handig. Zorg ook dat dit masker UV-werend is zodat ook de ogen beschermd zijn tegen het felle zonlicht. Daarnaast kijk je of het zacht en elastisch materiaal is en voldoende ruimte rondom de ogen heeft. Een fleecevoering kan wrijving voorkomen; ze zullen echter waarschijnlijk zweet of nattigheid absorberen en als gevolg daarvan toch wrijving veroorzaken. 

Type 3 paarden met een roze neus

De roze huid van een paard is zo kwetsbaarals een babyhuidje en dus erg gevoelig voor de zon. Veel paarden met een witte bles of schimmels hebben een roze neus die snel kan verbranden. Smeren met zonnebrand is vaak niet voldoende voor de hele dag. Daarom is een vliegenmasker met neusstuk die UV-werend is ideaal. Daarmee is de gevoelige roze neus van je paard goed beschermd. Zijn er niet veel insecten en is het wel zonnig, dan kun je ook alleen een neuskap bevestigen aan het halster 

Type 4 de bikkel

Deze type paarden hebben niet zo snel last van een vliegje. Ze hebben meestal lange manen waarmee ze de vliegen zelf verjagen. Mocht dit paard toch een keer last krijgen van de vliegen dan moet je meestal rekening houden met de lange manen. Je kunt dan het beste een vliegenmasker zonder oren kiezen. Dan is er voldoende ruimte voor de voorpluk en manen.  

Herken jij je paard in één van deze types dan kun je nu het juiste masker uitzoeken. Heb je toch nog vragen na het lezen van deze blog? Dan helpt onze Klantenservice je graag verder! 

Delen: