Rambo Micklem hoofdstel

Rambo Micklem voor paarden


In samenwerking met William Micklem heeft Horseware het Rambo Micklem hoofdstel ontworpen. Een uniek hoofdstel dat rekening houdt met de anatomie van het paardenhoofd. Het hoofdstel houdt namelijk rekening met de ligging van alle gevoelige zenuwen in het hoofd en de uitstekende delen van de schedel. Hierdoor is er een optimale drukverdeling die voor het paard prettig is. Doordat iedere kans op druk of schuren wordt vermeden, is dit hoofdstel zeer geschikt voor paarden die gevoelig zijn op het hoofd. We hebben de bijzonderheden van dit hoofdstel voor je op en rij gezet.


Schade voorkomen

Schade aan zenuwen, slijtage van tanden en het breken van het kwetsbare neusbot van het paard kunnen komen door een slecht passend hoofdstel of verkeerd gebruik van het hoofdstel. William Micklem had om deze redenen al meer dan 15 jaar geleden een hoofdstel in gedachten die dat voorkomt. Het hoofdstel wat hij vanuit deze gedachte bedacht, houdt rekening met de anatomie van het paardenhoofd. De vorm van de schedel en de zenuwen die daar liggen zijn het uitgangspunt geweest. Dit hoofdstel houdt rekening met de kwetsbare botstructuren, de zenuwen en de vorm van het hoofd. Door jaren studie en veel testen is het huidige Micklem hoofdstel ontstaan.


Ontwerp en voordelen Micklem

Het Micklem hoofdstel houdt dus rekening met de anatomie van het paardenhoofd en is daarom anders vormgegeven dan traditionele hoofdstellen. 
Een overzicht van de verschillen:

 1. Hogere neusriem: De neusriem van het Micklem hoofdstel is hoger geplaatst. Dit voorkomt dat er druk komt op het kwetsbare en dunne neusbot.
 2. Door de vormgeving van de neusriem wordt het jukbeen, waar veel gevoelige zenuwen zitten ontweken. Hierdoor (in combinatie met de kin- en keelriem) is er geen druk of wrijving op de kiezen van het paard. Het gevoelige weefsel van de mond raakt daardoor niet beschadigd.
 3. Lage kinriem: De kinriem is zo geplaatst dat deze de functie heeft zoals bij een hoofdstel met een lage neusriem.

 4. Voorgevormd en zacht kopstuk: Het kopstuk van de Micklem is anatomisch gevormd en bestaat uit één stuk, hierdoor is de druk gelijkmatig verdeeld. Tevens heeft het paard geen last van het riempje van een losse neusriem, zoals bij veel traditionele hoofdstellen.

 5. Lagere keelriem: De keelriem is lager geplaatst zodat deze mooi om de kaak heen valt. Dit voorkomt druk op de zenuwen aan de bovenkant van de kaak.

 6. Voorgevormde bakstukken: De bakstukken zijn voorgevormd, dit voorkomt druk op de wangen waar ook weer veel zenuwen lopen.


Verschillende varianten

Horseware heeft twee soorten Micklem hoofdstellen op de markt gebracht: De Micklem Competition en de Micklem Multi
De Micklem Competition is op wedstrijden toegestaan en kan alleen worden gebruikt met bit. De Micklem Multi is veelzijdiger in gebruik, omdat het met zowel bit als bitloos kan worden gebruikt. Bitloos kun je het in 3 varianten gebruiken, namelijk: 

 1. Sidepull: Bitloos met een zachte inwerking
 2. Kinband (kingekruist): Bitloos met een medium inwerking, wordt geleverd inclusief verlengstuk
 3. Crosslink (kaakgekruist): Bitloos met een sterke inwerking, wordt geleverd inclusief teugels hiervoor.
 4. Kaptoom: Om te longeren of grondwerk te doen. Hiervoor zit een ring aan de neusriem bevestigd.

  De Micklem Multi is alleen toegestaan op officiële wedstrijden als het ringetje op de neusriem is verwijderd. Het hoofdstel is niet geschikt om mee te mennen.

Later is ook de luxere variant, De Micklem DeLuxe Competition er bij gekomen. Deze is uitgevoerd met mooie sierstiksels op de verdikte neus- en frontriem. Is voorzien van RVS beslag en verkrijgbaar in 2 kleuren: Dark Havana en Black.


Bitclips 

De hoofdstellen van Micklem worden geleverd met bitclips. Dit zijn zwarte clipjes die je kunt bevestigen aan het hoofdstel en aan het bit. Deze bitclips zorgen ervoor dat het bit stabieler in de mond ligt en dat er geen druk op de tong ontstaat. Hierdoor worden de mondhoeken van het paard nog meer beschermd, dus ideaal voor paarden met gevoelige mondhoeken. Ook paarden die onrustig in de aanleuning zijn of juist ruiters met onrustige handen kunnen baat hebben bij de bitclips.
 

Welke maat kiezen?

Onze ervaring is dat de Micklem hoofdstellen aan de smalle kant zijn. Bij twijfel over de maat raden wij daarom aan om de grootste maat te kiezen. Ook kan het soms puzzelen zijn om het hoofdstel goed passend te krijgen, want ieder paardenhoofd is anders. Kijk dus goed of het hoofdstel op de juiste manier aangesloten zit zodat de bovengenoemde punten ook daadwerkelijk hun functie hebben. Mocht je tegen problemen aanlopen, twijfelen of advies willen. Neem gerust contact met ons op! Via What’s App (06-2195 9869) kun je ons ook altijd foto's sturen met het hoofdstel op je paard. Wij kijken dan graag even met je mee voor advies. 

Delen: