Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoe help je een paard dat stressgevoelig is?

Hulp voor stressgevoelige paarden


In het blog Stemmingswisselingen bij paarden gaven wij al aan dat het belangrijk is om te achterhalen waarom het paard ineens van gedrag verandert of stress heeft. Maar in dit blog gaan wij dieper in op wat stress doet met het paardenlichaam en welke kruiden en supplementen kunnen bijdragen aan een ontspannen paard.
 

Wat is stress?

Stress is een breed begrip; het houdt veel meer in dan het nerveuze gedrag bij wedstrijden. Stress is iedere verandering op het fysieke, mentale en emotionele vlak die de lichamelijke balans kan verstoren. Je kan hierbij denken aan veranderingen in het voer en/of het voerschema, het trainingsschema, de trainingsomstandigheden of de weersomstandigheden. Maar ook het spenen, een verhuizing of wedstrijd veroorzaakt stress bij het paard.

Een groot deel van de schrikreactie van het paard kan worden verklaard uit de oorsprong van zijn bestaan; het paard is van nature immers een vluchtdier. Zijn oogkas is zodanig gebouwd dat het paard een panoramisch gezichtsveld heeft van ca. 350 graden (!). Het paard kan dus bijna de cirkel om hem heen rond kijken en ziet hierin alles dat beweegt. Met deze kennis kan je je beter voorstellen waarom hij schrikt van iets dat jijzelf niet ziet.

Zijn natuurlijke reactie is in zo'n geval: wegrennen, het liefst zo hard mogelijk. De bouw van het oog verklaart nog een mogelijke angst: het overlappingsgebied van beide ogen is veel kleiner dan dat van de mens, waardoor het paard nauwelijks diepte kan zien. Een plas water of een kuil kan dus heel eng zijn. Natuurlijk spelen karakter en ervaringen in het verleden ook een rol bij de wijze waarop een paard reageert op zijn omgeving.

Stress vermindert de weerstand

Eén van de lichamelijke reacties op stress is de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon heeft een negatief effect op het afweersysteem, omdat het de aanmaak van witte bloedlichaampjes remt. Bovendien worden de witte bloedlichaampjes minder actief. Dit betekent dat het paard minder goed of zelfs onvoldoende in staat is om (virus)infecties te overwinnen.

En dat juist op momenten dat het paard in aanraking komt met andere paarden, waardoor de kans op infecties groter is. Naarmate deze verstoring van het lichamelijke evenwicht langer duurt, wordt de kans op slepende kwaaltjes en kwalen groter. Niet zelden ontstaan dan chronische huid-, luchtweg-, spijsverterings- of gewrichtsproblemen. Uiteraard is dit verband moeilijk aan te tonen, maar steeds meer onderzoekers zijn ervan overtuigd dat er een relatie bestaat tussen de overproductie van stress-hormonen en het ontstaan van ziektes en aandoeningen. De beste voorzorgsmaatregel is natuurlijk het voorkomen van stress bij je paard.

Kruiden en supplementen voor de ontspanning

Soms ligt de oorzaak van stressgevoeligheid, nervositeit of angst bij het paard heel erg voor de hand, maar in andere gevallen kan een bepaalde geur, persoon of voorwerp bij een paard associaties oproepen waardoor het zich ongemakkelijk gaat voelen. In alle gevallen is het belangrijk dat het paard leert om te gaan met de situatie en zijn vertrouwen terugkrijgt.

Soms is dat een hele lange en moeizame weg. Kruiden en voedingsstoffen met een rustgevende en ontspannende werking kunnen hierbij ondersteunend werken. Het leerproces en het opbouwen van vertrouwen gaat immers makkelijker als het paard ontspannen is. 

Kruiden

Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaankamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie. Je kunt deze zowel dagelijks als alleen voor een wedstrijd, buitenrit of keuring geven. De meeste paarden reageren erg goed op producten met rustgevende kruiden.

Magnesium en tryptofaan

Bij paarden waarbij de rusteloosheid en prikkelbaarheid samengaan met verstijving van de spieren, kan er sprake zijn van een tekort aan magnesium. De werking van magnesium wordt ondersteund door de aanwezigheid van B-vitaminen. Het aminozuur tryptofaan kan, in combinatie met vitamine B6, helpen bij het behoud van evenwichtig gedrag tijdens stresssituaties. Bij een eiwitrijke voeding wordt de opname van tryptofaan geremd en kan het, bij druk en zenuwachtig gedrag, zinvol zijn om het lichaam van extra tryptofaan en B-vitaminen te voorzien.


Gebruik tijdens wedstrijden

Geef, in verband met het risico op doping, liever geen product met valeriaan aan paarden waarmee je wedstrijden rijdt. Alle overige kruiden en voedingsstoffen zijn absoluut dopingvrij! Voor sint janskruid geldt dat je dit beter niet kunt geven aan paarden die medicijnen gebruiken. Uit humaan onderzoek blijkt dat Sint Janskruid de werking van bepaalde geneesmiddelen kan verminderen. Als je een product zoekt voor gebruik op de dag van bijvoorbeeld een wedstrijd, dan adviseren wij een product met een hoge concentratie aan snel werkende ingrediënten.


Meer weten over stress bij paarden?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 


Producten ter ondersteuning van stress

Ontwerp_zonder_titel

Delen: