Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Voor het eerst met je jonge paard op wedstrijd

Van huis

Het is aan te raden meerdere keren van huis te gaan met je jonge paard voordat je je inschrijft voor jullie eerste wedstrijd. Zo kun je heerlijke buitenritten maken, op een ander terrein trainen of je bijvoorbeeld inschrijven voor een oefenparcours of oefendressuurproef. Heb je geen instructie aan huis? Dan is het lessen bij je instructeur ook erg leerzaam voor zowel jou als je paard. Dit is ook een mooie manier om te kijken of je paard nog goed trailermak is.

Proef oefenen

Staat jullie eerste dressuurwedstrijd met grote letters in je agenda? ;-) Zoek van tevoren uit welke proeven je moet starten zodat je deze vast thuis kunt oefenen. Door deze meerdere keren te rijden weet je wat je moet doen en kun je dit extra oefenen. Het is ook raadzaam om de proef goed te kennen, als je bijvoorbeeld je voorlezer op wedstrijd niet goed hoort of zelf erg geconcentreerd bezig bent.

Oefenparcours

Laat jij de dressuurwedstrijden voor wat het is en ligt jouw hart meer bij het springen? Dan is een oefenparcours een goede oefening voor het echte werk! Door natuurlijk thuis regelmatig te springen, hierbij af te wisselen in lijntjes, afstanden en hoogte stoom je zowel je paard als jezelf klaar voor de wedstrijden. Een oefenparcours is een mooie manier om te kijken of jullie er klaar voor zijn om van start te gaan op wedstrijd.

Een goede voorbereiding

Het kan allemaal al spannend genoeg zijn, daarom is een goede voorbereiding wel zo fijn. Leg het dressuurproevenboekje en het paspoort van je paard klaar en controleer of de inentingen in orde zijn. Maak al je spullen de avond van tevoren schoon en pak deze vast in. Als je paard netjes is op stal kun je ’s avonds vast je paard wassen. Als je erg vroeg uit bed moet kun je ervoor kiezen om ook al ’s avonds te vlechten, maar vaak is het resultaat mooier als je ’s ochtends vroeg vlecht. Een jong paard mag natuurlijk spanning hebben en dingen eng vinden. Als je paard desondanks dat hij al vaak van huis is geweest nog steeds veel spanning heeft, kan een product met magnesium zoals Paardendrogist Magnesiumcitraat of Paardendrogist InFocus voor meer rust zorgen. 

Het is zover!

Je hebt al je spullen ingepakt, je paard staat er blinkend bij en ook zelf zie je er netjes uit. Op naar de wedstrijd! Eenmaal aangekomen check je allereerst hoe ver het programma is en of alles op tijd loopt. Doe het hoofdstel al op de trailer in, zo voorkom je een eventuele ontsnapping. Heeft je paard erg veel energie? Dan is het wel zo veilig om even te longeren zodat het frisse er vanaf is en je veilig op kunt stappen. Heb je zelf erg veel zenuwen? Eet dan een banaan, dit helpt bij het in bedwang houden van je zenuwen. Rij lekker rustig los en maak je paard klaar voor de proef of het parcours.

Vergeet niet te genieten, je rijdt tenslotte voor je plezier! Veel succes!

Delen: