Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Stemmingswisselingen bij paarden

Stemmingswisselingen bij paarden

Oorzaak stemmingswisselingen bij paarden

Bij mensen wordt bij stemmingswisselingen vaak aan een depressie gedacht. Helaas is het niet duidelijk of paarden ook psychische aandoeningen zoals een depressie kunnen hebben. Wel kunnen dingen die je paard meemaakt in het leven een negatief effect hebben op zijn gedrag. Helaas kunnen paarden niet praten, daarom blijft het lastig om de oorzaak van gezondheidsproblemen, bijzonder gedrag of stress te achterhalen. Dit is zeker het geval als je een paard koopt waarvan je de historie niet precies weet.

Achterhaal wat stress veroorzaakt

Een slecht humeur bij je paard wordt vaak veroorzaakt door angst, stress of een lichamelijk ongemak zoals een maagzweer. Wanneer een paard niet lekker in zijn vel zit, kan een verandering in het humeur optreden. Heeft je paard meerdere dagen veel stress? Dan kunnen stemmingswisselingen ontstaan. Probeer op zo’n moment te achterhalen wat de stress of eventuele angst veroorzaakt en zorg ervoor dat je de angst of stress kunt wegnemen. Soms kan een gevoel van onbehagen in de maag aanleiding zijn voor verandering in het gedrag. Gaapt je paard ineens veel, is hij onrustig op stal of ineens erg nukkig? Denk dan ook eens aan de maag van je paard.

Humeurige merrie

Een lieve en gemoedelijke merrie kan door haar hormonen veranderen in een humeurig kreng. Als een merrie hengstig is, stijgt haar oestrogeenniveau tijdens de ovulatie. Dit kan voor stemmingswisselingen zorgen, net zoals dit bij mensen kan gebeuren. Soms komt het zelfs voor dat merries koliekverschijnselen laten zien bij de ovulatie, wat aangeeft hoe heftig dit voor een merrie kan zijn. Ook kan een gedragsverandering bij een merrie ontstaan door haar natuurlijke wil. Als een merrie hengstig is, wil ze graag gedekt worden. Dit kan haar flink in de weg zitten als jij fijn wil trainen. We raden daarom aan om bij te houden wanneer je merrie hengstig is. Zo weet je precies wanneer haar gedrag kan veranderen en weet je waar dit door veroorzaakt wordt.

Producten met monnikspeper kunnen merries die tijdens hun hengstigheid prikkelbaar en snel geïrriteerd zijn helpen.  Monnikspeper kan niet gegeven worden als een merrie drachtig is of melk geeft, bij hormonale kanker, schildklieraandoeningen of wanneer eierstokken weggehaald zijn. 

Rust en routine

Paarden functioneren het beste in een omgeving waarin rust en routine centraal staat. Zo voelt je paard zich bijvoorbeeld comfortabel als hij weet dat hij bijvoorbeeld als eerste of juist als laatste zijn eten krijgt, als hoeveelste hij iedere dag naar buiten gaat en in welke stal hij daarna weer staat. Wanneer je paard op zijn gemak is, eet hij rustig zijn eten en voelt het vertrouwd om lekker te gaan liggen. Slaap is namelijk ook belangrijk voor een goed humeur. Ook paarden kunnen een tekort aan slaap hebben. De remslaap fase is erg belangrijk. In deze fase is het hele lichaam ontspannen en zijn de hersenen in deze fase erg actief. Het volledig ontspannen van de spieren is ook voor paarden erg belangrijk. Voelt je paard zich niet op zijn gemak, heeft hij een te kleine stal of ergens last van waardoor hij niet fijn kan liggen? Dit kan ten koste gaan van de remslaap en effect hebben op het humeur van je paard.

Hoe ga je om met een humeurig paard?

Endorfine geeft rust, een blij gevoel en werkt pijnstillend. Je kunt dit vergelijken met het gevoel wat je krijgt na een fijne hardloopsessie of goede training met je paard. Beweging zorgt voor extra aanmaak van endorfine. Heeft je paard een dip? Zorg dan voor extra beweging. Als je paard veel op stal staat is het daarom aan te raden je paard meerdere malen per dag uit zijn stal te halen om in beweging te komen. Belonen werkt ook positief. Als je paard boos doet werkt het juist averechts als je dit gedrag afstraft. Leg juist de nadruk op een enthousiaste beloning en positieve aandacht.

Om overzicht in het gedrag van je paard te krijgen kun je een soort dagboek bijhouden. Noteer wanneer je paard afwijkend gedrag laat zien. Kun je een link leggen met bepaalde weersomstandigheden, een verandering in zijn rantsoen, een bepaald tijdstip, soort training of een reis naar een andere locatie? Een klein detail kan voor een grote verandering in het gedrag van je paard zorgen. 

Meer weten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even  ons contact metop, we helpen je graag! 

Delen: