Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Het onderhouden van het leder van je paard

leder-onderhoud-paard

Waarom is invetten zo belangrijk?

Als je je leder niet goed vet houdt, dan heb je kans dat het snel droog wordt en afbrokkelt. Als het droog is dan heb je kans dat het leder gaat scheuren en wordt het stijf. Dit is natuurlijk harstikke zonde van je mooie zadel, hoofdstel en toebehoren! Af en toe eventjes goed het vuil eraf poetsen en je spullen invetten kan zorgen voor heel wat jaren meer plezier! Want we weten allemaal hoe duur onze leren paardenspullen zijn.


Hoe vaak moet je je leder invetten?

Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je je spullen gebruikt. Maar bij gemiddeld gebruik (ongeveer 3 keer per week) moet je je zadel en hoofdstel minimaal 1 keer per maand goed schoonmaken. Wil je het echt goed onderhouden? Veeg de spullen die direct contact hebben met het paard altijd eventjes af met een doek. Op deze manier verwijder je direct het vuil, zand en zweet. Op deze manier is het ook veel makkelijk schoonmaken en plakt het vuil nog niet heel stevig aan het leder. Kleine moeite, en een groot voordeel voor je lederen spulletjes!


Controleer dus altijd goed of je spullen niet droog en stijf houden. Je kan dit zelf goed in de gaten houden door de delen waar zweet op komt regelmatig te voelen, zoals beugelriemen en hoofdstelriempjes. Hier komt het het vaakst voor. Ga je op wedstrijd? Smeer dan je spulletjes eventjes goed in met een fijne olie. Zo gaat het lekker shinen en kom jij goed voor de dag!

 

Hoe onderhoud ik het?

Je leder invetten is niet zomaar klaar, om het goed te doen ben je hier best een tijdje mee bezig. Om het je makkelijk te maken hebben we voor jou een stappenplan gemaakt. Kom maar op met die tips!

 

Stap 1: Maak alle riempjes los

Belangrijk is om alle riempjes goed los te maken. Onthoudt natuurlijk wat waaraan vast moet. Wel zo handig als je straks het hoofdstel weer om gaat doen. Als de riempjes los zijn, kan je gemakkelijk overal bij en kan je alle hoekjes mooi schoonmaken.

 

Stap 2: Haal het vuil eraf

Het allerbelangrijkst bij een goede poetsbeurt is dat er geen viezigheid, zoals zand of zweet op het leer zit. Het zout in het zweet zorgt ervoor dat leer uitdroogt. Veeg je spulletjes af met een droge doek. Vooral de plekken die tegen je paard aankomen. Denk aan je hoofdstel, singel, martingaal en de binnenkant van je laarzen. Zorg dat er geen zichtbaar vuil meer te zien is.


Stap 3: Gebruik een zadelzeep

Veel viezigheid kan je niet zien op je leder. Daarvoor is een zadelzeep erg fijn. Denk aan bijvoorbeeld zweet dat is opgedroogd en in je leder getrokken is. Haal de vuil weg met een zadelzeep en doe dit op een vochtig doekje of sponsje. Let op, doe dit niet met al te heet water, dit kan het leer beschadigen.

 

Stap 4: Gebruik een lederolie of een ledervet


Van olie of vet worden jouw spulletjes weer mooi soepel en kun je gemakkelijk je riempjes verstellen als dat nodig is. Het beste is om je spullen een dag voor gebruik in te vetten, het goed te laten drogen en in te laten trekken, op deze manier trekt er niet gelijk vuil bij de olie in. Breng altijd dunne laagjes aan. Trekt het snel in? Dan kan je er nog een laagje op aanbrengen. Laat het leder drogen op een schone en niet te warme plek. Leg je het op de verwarming, dan heb je kans dat het weer stug wordt. En dat willen we natuurlijk niet na al dat harde poetsen!

 

Stap: Poets het leder op


Nadat je gisteren je leder goed hebt ingevet is het nu tijd om het overtollige olie/vet eraf te poetsen. Op deze manier wrijf je het leder er nog eens goed in en krijgt je paard niet alle olie op zijn hoofd. Nu je al je spullen mooi hebt ingevet zijn alle riempjes mooi soepel en ben je klaar om te shinen met je – zo goed als – nieuwe leder!

 

 

Algemene tips

-       Gebruik een zadelhoes om je zadel schoon te houden. Op deze manier kan je ook gemakkelijk je singel erop leggen zonder dat je zadel vies wordt.

-       Haal altijd de singel helemaal los en haal het dekje onder je zadel vandaan. Zo voorkom je vocht en viezigheid in je zadel.

-       Maak je bit goed schoon. Fijn voor de mond van je paard maar ook fijn voor het leder van je hoofstel.

-       Vergeet niet je beugels goed schoon te maken. In het onderste deel van de beugelriemen kan veel vuil gaan zitten waardoor je beugelriemen sneller kunnen slijten.

 

Delen: