Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Zebra-motief: zinvol of een hype?

Zebra motief bij paardendekens

Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we destijds best wat cynisch waren. De originele grijsblauwe Bucas Buzz Off vliegendeken hadden wij al een paar jaar in ons assortiment, en de ervaringen met deze deken waren zeer positief. Qua prijs en levensduur gingen wij ervan uit dat de Zebra-deken niet snel gekocht zou worden als modedeken voor één seizoen of als grapje. Nu we een paar seizoenen verder zijn blijkt dat we ongelijk hadden. We hebben inmiddels heel veel tevreden klanten en verkopen elk jaar meer Buzz Off vliegendekens met zebraprint. Uit klantervaringen blijkt dat de strepen wel degelijk een desoriënterend effect op vliegen hebben. Hierdoor ontwijken vliegen en andere insecten je paard en dat geeft rust.

Het idee voor het ontwerp van de zebradekens komt uit de natuur. De vraag waarom zebra's van die opvallende strepen hebben houdt wetenschappers al heel lang bezig. De meeste wilde dieren hebben een schutkleur waardoor ze moeilijk te onderscheiden zijn van hun omgeving. Uit eerder onderzoek wist men al dat de manier waarop een donkere paardenvacht licht weerkaatst (horizontaal) anders is dan de manier waarop dat gebeurt bij een witte paardenvacht (reflecterend). De donkere vacht trekt door de horizontale beweging van de lichtgolven over de vacht veel meer insecten aan dan de witte vacht.

Met deze kennis wilde Susanne Akesson van Lund University verder onderzoek doen naar het effect van een combinatie van een lichte en donkere vacht. En dus ook naar het mogelijke verband tussen zebrastrepen en de bescherming tegen steekvliegen. En daarmee een mogelijke verklaring van de strepen op de zebravacht.

Het onderzoek is uitgevoerd bij een paardenstal in Hongarije door te experimenteren met het plaatsen van verschillende borden. Borden met een donkere kleur, witte borden en ook diverse borden met een gestreept motief, met een variërende dikte van de strepen. Door op de borden insectenlijm aan te brengen konden de insecten na verloop van tijd worden geteld.

De uitkomst verraste het team: niet het hele witte bord dat volledig ongepolariseerd licht reflecteert, maar het bord met een streepmotief bevatte de minste vliegen! Hoe meer de strepen leken op de strepen van een echte zebra, hoe minder insecten op het bord gingen zitten. Om de testresultaten te bevestigen werden modelpaarden gemaakt: één witte, één bruine, één zwarte en één met zebrastrepen. De modelpaarden gingen de wei in en elke twee dagen werden de vliegen geteld.  En wederom was de uitkomst dat op het modelpaard met de zebrastrepen de minste bloedzuigende vliegen zaten.

Bucas heeft deze wetenschap gebruikt voor het ontwerp van een hele collectie Buzz Off Zebra dekens. Hiermee sla je dus 2 vliegen in 1 klap! Een vliegendeken voor bescherming tegen vliegen, en een zebraprint die steekvliegen desoriënteert waardoor ze op afstand blijven zodat je paard lekker ongestoord kan grazen in de wei.

Meer weten?
Klik hier voor een overzicht van de hele collectie Bucas zebra dekens voor paarden.

Ben je geinteresseerd in tips en ervaringen van andere paardeneigenaren met een zebradeken? Of heb je zelf een zebra vliegendeken en wil je je ervaringen delen?

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: