Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Zwellingen bij paarden deel II

Zachte en harde zwellingen bij paarden

Legger

Een legger zit aan de voorbenen van het paard en is een zwelling op de achterkant van de elleboog. Een legger komt door het liggen op een hele harde ondergrond of doordat het ijzer tijdens het liggen tegen de elleboog drukt. Als reactie op deze druk vormt zich onder de huid een slijmbeurs, waarvan de wand steeds dikker wordt en de holte daarin steeds kleiner. Uiteindelijk wordt het een harde bindweefselknobbel die met huid bedekt is. Deze huid kan op den duur ook hard en stug aan gaan voelen. Wanneer een paard een legger heeft zal het niet kreupel lopen, tenzij de slijmbeurs ontstoken raakt maar dit komt nauwelijks voor.

Springknie

Een springknie heeft deze naam gekregen doordat een van de oorzaken het vaak stoten tegen hindernismateriaal is. Ook regelmatig tegen de muur schoppen bij het voeren of een ongelukje bij het transport kan voor een springknie zorgen. Bij dravers ontstaat het vaak na valpartijen en het langs elkaar strijken van de benen. Een overvulde peesschede of slijmbeurs in de knie is de oorzaak van een springknie. Als een paard zich meermaals op dezelfde plek blesseert of niet genoeg tijd heeft gekregen om te herstellen, kan een springknie chronisch worden en wordt het als schoonheidsfoutje gezien. Meestal blijft het bij een overvulling en ontstaat er geen kreupelheid. Wanneer dit wel zo is, kunnen pezen of gewrichten rond de knie beschadigd zijn.

Hematoom, abces of cyste

Een hematoom is een bloeduitstorting door een klap, stoot of val. Een hematoom is een zachte warme zwelling.  Bij drukken met de duim, reageert het paard met een pijnreactie. Een abces is een plaatselijke ophoping van etter of pus. Zo’n zwelling voelt warm aan en leidt bovendien vaak tot koorts. Een cyste is een zwelling als gevolg van een verstopte talgklier (hardere zwelling), zweetklier (zachtere zwelling) of een ontstoken haarzakje. Een cyste kan in principe overal op de huid voorkomen.

Behandeling van zwellingen 

Zachte zwellingen die niet warm aanvoelen kun je behandelen met een product dat de bloedsomloop stimuleert. Van oudsher worden hier onder andere arnica, aloe vera en rozemarijn voor gebruikt. Oude, harde, gallen kun je het beste behandelen door ze gedurende 3-5 dagen overdag een aantal malen in te masseren met arnica. Ook het gebruik van therapeutische boots die lokaal de doorbloeding stimuleren door middel van warmte of trilling kan heel effectief zijn bij de behandeling van zwellingen.

Oedeem

Dit is een niet duidelijk afgebakende verdikking door vochtophoping in het onderhuidse bindweefsel; we noemen dit oedeem. Oedeem is een indrukbare, warme of koude zwelling; na enige tijd hard drukken met de duim, blijft een putje zichtbaar. Oedeem kan het gevolg zijn van een ontsteking, een insectensteek of een wond, maar ook van een slechte bloedcirculatie of stuwing. De zwelling als gevolg van een acute ontsteking is warm. Zwellingen door andere oorzaken zijn dat niet. 

Meer weten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: